βιταμίνη εξάντληση
- Διαφήμιση -

Αν νιώθεις εξάντληση και αδυναμία, τότε έρευνα αποκάλυψε ποια βιταμίνη είναι εκείνη που σου λείπει! Διάβασε προσεκτικά ώστε να λάβεις τα… μέτρα σου.

Η Βιταμίνη C αποτελεί μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες που υπάρχουν στη φύση. Οι πολλαπλές τις ιδιότητες την κατατάσσουν στις σημαντικότερες βιταμίνες, καθώς, ως αντιοξειδωτικό συστατικό, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, του νευρικού συστήματος και του δέρματος.

- Διαφήμιση -

Ταυτόχρονα, συνεισφέρει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το αίσθημα της κούρασης. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες που θα πρέπει να λαμβάνουν οι καπνιστές, καθώς εμφανίζουν μεγάλες ελλείψεις σε αυτή, ενώ είναι ιδανική για όσους είναι επιρρεπείς σε κρυολογήματα.

Πώς να πολεμήσεις την εξάντληση – Τροφές με βιταμίνη C εκτός από το πορτοκάλι

Πιπεριές

Μια πράσινη πιπεριά τσίλι περιέχει 109 mg βιταμίνης C, ή 121% των ημερησίων αναγκών.

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C των πιπεριών αυξάνεται καθώς ωριμάζουν.

Μόλις μισό φλιτζάνι (75 γραμμάρια) κίτρινες πιπεριές παρέχει 137 mg βιταμίνης C ή 152% των ημερήσιων αναγκών. Δοκιμάζουμε ρεβίθια με χρωματιστές πιπεριές.

Η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης C είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την εξέλιξη του καταρράκτη.

Μια μελέτη σε περισσότερες από 300 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνοι με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο πρόκλησης καταρράκτη, σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη.

Βατόμουρα

Το μισό φλιτζάνι (56 γραμμάρια) βατόμουρων περιέχει 101 mg βιταμίνης C .

Τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που είναι γνωστά ως ανθοκυάνες τους δίνουν το πλούσιο, σκούρο χρώμα τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και οι ανθοκυανίνες μπορούν να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ας κάνουμε πανακότα με φρούτα του δάσους.

Ντομάτες

Μια μέτρια ντομάτα καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C.

Η ντομάτα περιέχει επίσης φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών. Η ντομάτα μας εφοδιάζει όμως και με κάλιο ένα μέταλλο χρήσιμο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κάνουμε μανιτάρια με ντομάτα και μοτσαρέλα.

Δες και αυτό: Κανέλα η θαυματουργή: Πώς λιώνει το λίπος και ποιες ιδιότητες έχει

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ