Κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να φέρει στον κόσμο για ένα µωρό καλό είναι να γνωρίζει ορισµένα ιατρικώς αποδεκτά «µυστικά γονιµότητας» που θα το βοηθήσουν στην προσπάθεια για επίτευξη εγκυµοσύνης!
Σε ολόκληρο τον κόσμο δε, περίπου 90 εκατοµµύρια ζευγάρια σε ολόκληρο τον κόσµο αντιµετωπίζουν κάποιο πρόβληµα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατοµµύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν. Από τα 13 εκατοµµύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό µικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αν θέλετε να γίνετε γονείς ακολουθήστε τις παρακάτω συµβουλές:
Προετοιµαστείτε κατάλληλα 3 – 6 µήνες πριν
Οι γυναίκες, πραγµατοποιήστε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου σας (Παπ Τεστ, ορµονικό έλεγχο, υπερηχογράφηµα µήτρας ωοθηκών κλπ) και ενηµερώστε τον γυναικολόγο σας για την επιθυµία σας να µείνετε έγκυος. Πιθανώς να χρειαστούν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις σύµφωνα µε το προσωπικό σας ιστορικό, και σίγουρα έλεγχος για αντισώµατα ερυθράς και αποκλεισµό της πιθανότητας να πάσχετε από στίγµα µεσογειακής αναιµίας (ηλεκτροφόρηση αιµοσφαιρίνης).
Ξεκινήστε άµεσα να λαµβάνεται ένα ειδικό συµπλήρωµα διατροφής που περιλαµβάνει 400 µg φυλλικού οξέος τουλάχιστον 3 µε 6 µήνες πριν. Οι άνδρες, επισκεφτείτε τώρα κάποιον ουρολόγο – κλινικό ανδρολόγο, εάν αντιµετωπίζετε καταστάσεις που δεν τις αντιλαµβάνεστε ως φυσιολογικές, πχ προβλήµατα κατά την επαφή ή την εκσπερµάτιση. Μια σωστή διατροφή και η λήψη µιας βιταµίνης µε ειδικά αντιοξειδωτικά για το σπέρµα, θα θωρακίσει την υγεία σας και θα βελτιώσει τις συνθήκες για την παραγωγή σπερµατοζωαρίων.
Ανακαλύψτε πότε είναι οι πιο γόνιµες µέρες σας
Το διάστηµα δύο µε τρεις ηµέρες πριν και αµέσως µετά την ωορρηξία, είναι οι πιο γόνιµες ηµέρες της γυναίκας, το «παράθυρο γονιµότητας», όπως συχνά αναφέρεται. Προκειµένου να γνωρίζει µία γυναίκα πότε είναι αυτές οι ηµέρες, καλό είναι να συµβουλευτεί τον γυναικολόγο της, καθώς είναι αδιαµφισβήτητο γεγονός πως πολλές γυναίκες έχουν λάθος αντίληψη για αυτό το θέµα.
Σε διαφορετική περίπτωση µπορείτε να προµηθευτείτε ένα ειδικό κιτ ωορρηξίας από το φαρµακείο, αλλά και πάλι µε τη σύµφωνη γνώµη του γιατρού σας, γιατί πιθανώς κάτι τέτοιο µπορεί να µην ταιριάζει µε τα δικά σας προσωπικά δεδοµένα.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του έµµηνου κύκλου σας να έρχεστε σε συχνή σεξουαλική επαφή µε τον άνδρα σας, ιδανικά κάθε 2 µε 3 ηµέρες, τουλάχιστον από την 8η έως την 18η µε 20η ηµέρα του κύκλου. Όµως θα πρέπει να το απολαµβάνετε χωρίς να έχετε στο µυαλό σας αν θα µείνετε έγκυος αυτή τη φορά. Απλά χαλαρώστε και απολαύστε τη συντροφιά του αγαπηµένου σας.
Διατηρήστε ένα ιδανικό βάρος
Εάν είστε υπέρβαρη, ιδιαίτερα δε αν αυτό συνδυάζεται και µε διαταραχές στον κύκλο σας, θα πρέπει να συζητήσετε µε τον γιατρό σας τη διατροφή σας και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού δείκτη σωµατικής µάζας. Είναι σηµαντικό να µπορέσετε να διατηρήσετε ένα ιδανικό βάρος πριν την εγκυµοσύνη αλλά και κατά τη διάρκειά της.
Ο γιατρός σας θα µπορέσει σε συνεργασία µε εσάς να δηµιουργήσει ένα πλάνο σωστής διατροφής, εφόσον έχουν γίνει όλες οι εξετάσεις που αφορούν τις ορµόνες του κύκλου και του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και τον µεταβολισµό του σακχάρου και της ινσουλίνης. Το βάρος της γυναίκας µπορεί να παίξει σηµαντικό ρόλο στην γονιµότητά της.
Θα πρέπει να συνδυάζετε µια καλή υγιεινή διατροφή και άσκηση. Επίσης, γυναίκες που είναι παρά πολύ αδύνατες και δεν έχουν το βάρος που θα έπρεπε µπορεί και αυτές να έχουν προβλήµατα υπογονιµότητας. Συχνά, στις γυναίκες αυτές παρουσιάζονται διαταραχές που επηρεάζουν την ωορρηξία και τον φυσιολογικό κύκλο. Αν είσαστε πολύ αδύνατες και προσπαθείτε να συλλάβετε µιλήστε µε τον γιατρό σας για να σας προτείνει µια σωστή διατροφή πλούσια σε πολύτιµες βιταµίνες και ιχνοστοιχεία.
Στους άνδρες, το σωµατικό βάρος δεν φαίνεται να έχει δραµατική επίπτωση στη γονιµότητά τους. Όµως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής µόνο θετικό αποτέλεσµα µπορεί να έχει.
Άσκηση
Η µέτρια άσκηση βοηθάει στη γονιµότητα αλλά και στην ολοκληρωµένη υγεία του ζευγαριού. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αγχολυτικό, εφόσον κάποιος από τους δύο ή και οι δύο, υποφέρετε από υψηλά επίπεδα στρες.
Η άσκηση σάς χαλαρώνει από την καθηµερινότητα. Επίσης είναι ένας τρόπος διατήρησης του σωστού σωµατικού βάρους πριν την εγκυµοσύνη αλλά και κατά τη διάρκειά της. Μελλοντικά, βάζει τις σωστές βάσεις για έναν καλό, δυναµικό τοκετό. Προσέξτε όµως µην το παρακάνετε. Και αυτό αφορά και τους δύο.
Η υπερβολικά έντονη, πολύ συχνή άσκηση, µπορεί να λειτουργήσει ως µπούµερανγκ, κουράζοντας τον οργανισµό και οδηγώντας σε διαφορετικά αποτελέσµατα. Συζητήστε µαζί µας τι θεωρείται φυσιολογικό και τι όχι για τα δικά σας δεδοµένα.
Κάπνισµα
Το κάπνισµα, ενεργό ή παθητικό, µειώνει, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο, τη βέλτιστη γονιµότητα. Επίσης, έχει συνδεθεί µε αυξηµένο κίνδυνο για αποβολή και ανωµαλίες στο έµβρυο.
Σε γενικές γραµµές το κάπνισµα κάνει πολύ κακό στην υγεία, οπότε καλό είναι να σταµατήσετε να καπνίζετε, ή έστω να το περιορίσετε σηµαντικά, προτού ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη.
Αλκοόλ
Πολλές µελέτες έχουν γίνει για τη συσχέτιση του αλκοόλ µε την υπογονιµότητα. Οι περισσότερες έχουν βρει αρνητικές συνέπειες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν κάνει καλό στην υγεία. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει διεθνής σύσταση για την κατανάλωση 2 το πολύ 3 µονάδων αλκοόλ σε εβδοµαδιαία βάση, που και πάλι δεν είναι ό,τι καλύτερο εάν γίνεται διαρκώς.
Κατά τη διάρκεια του έµµηνου κύκλου σας να έρχεστε σε συχνή σεξουαλική επαφή µε τον άνδρα σας, ιδανικά κάθε 2 µε 3 ηµέρες, τουλάχιστον από την 8η έως την 18η µε 20η ηµέρα του κύκλου.
Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας
Πολλές είναι πλέον οι µελέτες που έχουν δείξει ότι όταν τα ζευγάρια είναι χαλαρά και ευτυχισµένα έχουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης, κυρίως γιατί έχουν µεγαλύτερη συχνότητα ερωτικών επαφών. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σηµαντικό να αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον, σε πράγµατα και δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε ήρεµοι και χαλαροί. Βρείτε λίγο χρόνο µέσα στην καθηµερινότητά σας να τον αφιερώσετε σε εσάς αλλά και τον σύντροφό σας. Μπορείτε να διαβάσετε ένα ευχάριστο βιβλίο, να πάτε µια βόλτα, να χαλαρώσετε µπροστά στην τηλεόραση ή να κάνετε ό,τι αγαπάτε και έχετε καιρό να κάνετε. Αν είσαστε εσείς ευτυχισµένη και γεµάτη αυτό µεταφέρεται και στον σύντροφό σας, δηµιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να περνάτε ευχάριστες στιγµές µαζί και να βρίσκεστε συχνά ερωτικά.
Η επίτευξη εγκυµοσύνης µπορεί να πάρει χρόνο, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην βιάζεστε και µην επηρεάζεστε από τους γύρω σας. Δώστε χρόνο στη σχέση σας και εξαντλήστε µε ψυχραιµία κάθε περιθώριο σύλληψης µε τρόπο φυσικό.
Από τη Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη
MSc MmedSc, Μοριακή Βιολόγο, εξειδικευµένη στην γονιµότητα και τις τεχνικές της Iατρικώς Yποβοηθούµενης Aναπαραγωγής harroulabilali.gr
Διαβάστε επίσης: