Η εναλλακτική θεραπεία της ομοιοπαθητικής χρησιμοποιεί μικρές δόσεις φυσικών συστατικών. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1796 από τον Samuel Hahnemann, Γερμανό ιατρό και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Leipzig. Η θεωρία του ήταν πως “τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια”. Δηλαδή, αν μια ουσία προκαλεί συμπτώματα μιας πάθησης ή ασθένειας σε έναν υγιή άνθρωπο, τότε θα μπορούσε να θεραπεύσει τα ίδια συμπτώματα σε ανθρώπους που νοσούν.
Η ομοιοπαθητική θεραπεία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες μεταξύ τον οποίων και στην Ελλάδα έχοντας αρκετούς να την ασπάζονται και να την προτιμούν.
Σε γενικές γραμμές, η ομοιοπαθητική είναι ασφαλής δεν έχουν σημειωθεί παρενέργειες κατόπιν χρήσης ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να ενταθούν τα συμπτώματα της όποιας νόσου τον πρώτο μήνα της θεραπείας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “ομοιοπαθητική επιδείνωση” και διαρκεί από 3 ημέρες έως και 4 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι, το φάρμακο που λαμβάνει το άτομο, ξεκινά τη δράση του. Τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους και δεν χρήζουν παρέμβασης ιατρού.
Σύνηθες είναι επίσης, τις πρώτες 5-7 ημέρες από την έναρξη της αγωγής, να εμφανίζεται πονοκέφαλος, η ένταση το οποίου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός αντιδρά στην απότομη διακοπή κατανάλωσης καφεΐνης η οποία απαιτείται στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Εκτός του καφέ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, ισχύουν περιορισμοί οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται τουλάχιστον για 3 μήνες από την ολοκλήρωση της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Αυτοί είναι η κατανάλωση / χρήση μέντας, χαμομηλιού, γαρυφαλέλαιου, καμφοράς και ναφθαλίνης.
Να θυμάστε ότι, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ομοιοπαθητικό ιατρό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει αν ταυτόχρονα παρουσιαστεί οποιαδήποτε άλλη ασθένεια ή οξύ περιστατικό.
Διαβάστε επίσης:
Δυσκοιλιότητα: Οι 10 τροφές που την προκαλούν και την επιβαρύνουν
Ο πονοκέφαλος το πρωί μόλις ξυπνάς, είναι συνήθεια; Δες τι μπορεί να έχεις