Λόγοι για το φούσκωμα της κοιλιάς
- Διαφήμιση -

Αν ξυπνάς το πρωί με φούσκωμα κοιλιάς για παραπάνω από δύο ημέρες, πιθανότατα, να σου προκαλεί άγχος για το τι μπορεί να συμβαίνει. Ειδικά, αν προσέχεις την διατροφή σου και γυμνάζεσαι σε τακτικά, τότε οι τέσσερις λόγοι που ακολουθούν να είναι η αιτία. Προσοχή, το φούσκωμα μπορεί να είναι και ανησυχητικό μιας και συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών.

5 αιτίες για το φούσκωμα της κοιλιάς

Φάρμακα

- Διαφήμιση -

Δεν είναι λίγα τα φάρμακα τα οποία προκαλούν φούσκωμα. Μεταξύ αυτών είναι τα αντισυλληπτικά λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων στο γαστρεντερικό καθώς επίσης ορισμένα αντιβιοτικά τα οποία μαζί με τα κακά βακτήρια, σκοτώνουν και τα καλά βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Το αποτέλεσμα είναι δυσκοιλιότητα και αέρια.

Πίνεις το ρόφημα σου με καλαμάκι

Καλό είναι να περιορίσεις τη χρήση από το καλαμάκι όταν πίνεις τα ροφήματά σου. Θα πρέπει να το αποφεύγεις όσο πιο πολύ μπορείς μιας και κατά την κατάπιση, καταπίνεις και τον αέρα, ο οποίος καταλήγει στο έντερο, προκαλώντας σου φούσκωμα.

Καλαμάκι φούσκωμα κοιλιάς

Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα πολτά θα πρέπει να τα αποφεύγεις όχι μόνο λόγω της ασπαρτάμης που περιέχουν και προκαλούν φούσκωμα αλλά και εξαιτίας του ανθρακικού. Η κατανάλωσή τους συνεπάγεται αυτομάτως και περισσότερα αέρια στο στομάχι και στο έντερο.

Προβλήματα του γαστρεντερικού

Αν πάσχεις από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τότε μπορεί να προκληθεί διάρροια ή δυσκοιλιότητα και σε ορισμένους και τα δύο. Ειδικα εμείς οι γυναίκες φουσκώνουμε κατευθείαν και πολλές φορές συνοδεύεται και με πόνο.

Καρκίνος

Κάποιοι καρκίνοι, όπως εκείνος του παχέος εντέρου αλλά και των ωοθηκών, εκδηλώνονται με φούσκωμα στην κοιλιά. Ειδικά στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, συσσωρεύεται υγρό στην περιοχή της κοιλιάς που προκαλεί φούσκωμα. Το φούσκωμα συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά και απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς γίνεται να πονάει το κεφάλι σου από το άγχος; Ο ειδικός απαντά

Κι όμως από το άγχος σου μπορεί να δημιουργηθεί πονοκέφαλος και ο ειδικός μας απαντά στο πώς να τον νικήσουμε. Εάν οι πολλές υποχρεώσεις σας αγχώνουν και το άγχος φαίνεται να σας προκαλεί πονοκέφαλο, δεν είστε μόνες.

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως πολλές εργαζόμενες γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους, που φαίνεται να ενεργοποιούνται ή να επιδεινώνονται από το άγχος. Υπάρχει όμως πραγματική σύνδεση; και αν ναι, ποια είναι αυτή; Παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Προκαλούνται πραγματικά οι πονοκέφαλοι από το άγχος; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψιν το διαφορετικό τύπο κεφαλαλγιών που μπορεί κάποιος να εμφανίσει.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κυρίως την κεφαλαλγία τάσης, τον απλό πονοκέφαλο δηλαδή, ενώ είναι ικανό να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει και τις άλλες μορφές κεφαλαλγίας όπως η ημικρανία. Έτσι, το να γνωρίζετε τόσο το είδος του πονοκέφαλου από το οποίο πάσχετε, όσο και τις πιθανές αιτίες που σας προκαλούν άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετώπισετε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στοχεύοντας τόσο στην ανακούφιση από τον πόνο όσο και στην πρόληψη.

Κεφαλαλγία Τάσης

Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου και το στρες ευθύνεται ή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων. Προκαλούνται από αυξημένη τάση των μυών του πάνω μέρους της πλάτης, του αυχένα και της κεφαλής. Οι άνθρωποι, που είναι ιδιαίτερα αγχώδεις ή έχουν τάση για κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πονοκέφαλους τάσης.

Εμφανίζεται περιοδικά σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων, των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι γυναίκες. Οι γυναίκες λόγω αυξημένων υποχρεώσεων συχνά βιώνουν περισσότερο στρες. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη πιο συχνή εμφάνιση είναι η έναρξη της εμμήνου ρύσης, η εγκυμοσύνη, η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση.

Άλλες αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο τάσης, πέρα από τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, είναι ο κακός φωτισμός στο χώρο εργασίας, ο πόνος στα μάτια εξαιτίας της πολύωρης χρήσης υπολογιστή, η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης, η ελλιπής ενυδάτωση, η παράλειψη γευμάτων και η συνήθεια του σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών.

Ημικρανία

Η Ημικρανία μπορεί να είναι σοβαρή, ακόμη και εξουθενωτική σε ένταση πόνου και οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως 72 ώρες. Δεν θεωρείται ότι προκαλείται άμεσα από το άγχος. Ειδικοί διευκρινίζουν ότι το στρες μόνο δεν προκαλεί ημικρανία, αλλά μας καθιστά πιο ευαίσθητους/ευάλωτους στις κρίσεις ημικρανίας. Έτσι, το άγχος αυξάνει την συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας, αλλά δεν είναι άμεση αιτία.

Διαχείριση και πρόληψη κεφαλαλγιών τάσης

Επειδή η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες είναι κεφαλαλγία τάσης και καθώς αυτό το είδος κεφαλαλγίας προκαλείται (τουλάχιστον εν μέρει) από άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

Εκτός από την χρήση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων. Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

Από τον Δρ. Μιχάλη Βικελή/ Νευρολόγο, MSc in Headache Medicine, PhD

www.headaches.gr

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ