επικίνδυνα χάπια ποια είναι
- Διαφήμιση -

Κι όμως υπάρχουν φορές που τα αντισυλληπτικά χάπια γίνονται επικίνδυνα για την υγεία σας! Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Αθανάσιος Παπανικολάου συμβουλεύει για το καυτό ζήτημα που απασχολεί πάρα πολλές γυναίκες. Δώστε προσοχή!

«Πότε γίνονται τα αντισυλληπτικά χάπια επικίνδυνα;» ρώτησε αναγνώστριά μας και το αποτέλεσμα ξαφνιάζει!

- Διαφήμιση -

Μιλώντας για αντισυλληπτικά δισκία ουσιαστικά εννοούµε ορµονικά σκευάσµατα που η σύσταση τους αποτελείται από οιστρογόνα και προγεσταγόνα.

Τα αντισυλληπτικά δισκία χρησιµοποιούνται για δύο κυρίως λόγους, για αντισύλληψη όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από την ονοµασία τους, καθώς και για ρύθµιση ορισµένων διαταραχών του καταµήνιου κύκλου της γυναίκας. Να τονίσουµε στο σηµείο αυτό ότι τα αντισυλληπτικά δισκία δεν προσφέρουν 100% κάλυψη και δεν προφυλάσσουν από τα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα.

Μύθοι και αλήθειες για τα αντισυλληπτικά χάπια

Υπάρχει ο µύθος ότι µε τη χρήση των αντισυλληπτικών η γυναίκα παίρνει κάποια κιλά παραπάνω, η αλήθεια είναι ότι µπορεί να παρατηρηθεί κατακράτηση υγρών κυρίως τους 2-3 πρώτους µήνες, που θα δώσει την αίσθηση του φουσκώµατος και του πρηξίµατος.

Ασφαλώς τα αντισυλληπτικά θα πρέπει να χορηγούνται έπειτα από σύσταση του γυναικολόγου. Ένα καλό ατοµικό ιστορικό, ένα οικογενειακό ιστορικό και µία κλινική εξέταση είναι σε θέση να καθορίσουν ποιες γυναίκες είναι ικανές να κάνουν χρήση των αντισυλληπτικών. Επιπλέον ο κάθε γυναικολόγος έχει στα χέρια του τη δυνατότητα να ελέγξει την πηκτικότητα του αίµατος της γυναίκας και την ηπατική λειτουργία. Αυτό γιατί τα αντισυλληπτικά έχουν κατηγορηθεί για θροµβοεµβολικά επεισόδια. Πλέον βέβαια τα τελευταία αντισυλληπτικά είναι σχεδιασµένα µε χαµηλής περιεκτικότητας οιστρογόνα ακριβώς για αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά.

Δεν θα πρέπει να λαµβάνουν αντισυλληπτικά γυναίκες άνω των 35, γυναίκες µε ιστορικό θροµβοεµβολικών επεισοδίων, γυναίκες µε εν τω βάθει φλεβίτιδα και γυναίκες µε υποψία ή διεγνωσµένη κακοήθεια µαστού. Επιπλέον το κάπνισµα θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας. Περισσότερη διερεύνηση χρειάζονται τα υπέρβαρα άτοµα, καθώς και γυναίκες που παρουσιάζουν ηµικρανίες.

Δείτε και αυτό: Δώσε βάση: Από αυτά κινδυνεύεις αν μπαίνεις στην εμμηνόπαυση

www.doctorpapanikolaou.gr

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ