βλεφαρίδες πτώση τι είναι
- Διαφήμιση -

Γνωρίζετε ότι εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα… Θολή όραση , πόνο , “κάψιμο” ,αίσθηση άμμου ή ξένου σώματος κόκκινα ή κουρασμένα μάτια, πτώση στις βλεφαρίδες, ευαισθησία στο φως , σας ενοχλούν οι φακοί επαφής …μπορεί να πάσχετε από ξηροφθαλμία;

Ειδικά αυτό τον καιρό η παραμονή μας στο σπίτι λόγω της πανδημίας έχει ως αποτέλεσμα να περνάμε περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων,είτε για λόγους ψυχαγωγίας.Η πολύωρη αυτή ενασχόλησή οδηγεί αναπόφευκτα στην επιδείνωση της ξηροφθαλμίας.

- Διαφήμιση -

Τι ακριβώς εννούμε όταν λέμε ότι κάποιος πάσχει από ξηροφθαλμία

Το δακρυικό φίλμ -κοινώς δάκρυα-παίζει εξαιρετικά σημαντικά ρόλο στην ευκρίνεια της εικόνας αλλά και στην προστασία της επιφάνειας των ματιών από τις μολύνσεις.Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας το δακρυικό φιλμ ανανεώνεται.Έτσι διατηρούνται τα μάτια μας ξεκούραστα και βλέπουμε «καθαρά». Στη ξηροφθαλμία το δακρυικό φιλμ εξατμίζεται πολύ γρήγορα ή δεν παράγεται σε ικανοποιητική ποσότητα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα συμπτώματα που αναφέραμε.

Πολλοί ακούγοντας τον όρο ξηροφθαλμία θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι απλό και ότι ίσως με λίγα τεχνητά δάκρυα το πρόβλημα θα λυθεί. Από την καθημερινή κλινική πράξη όμως συμπεραίνουμε ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μία πολυπαραγοντική νόσο η οποία μπορεί να καταλήξει σε σημαντικές βλάβες στην επιφάνεια των ματιών. Εμφανίζεται με αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα και μπορεί να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό την όραση ώστε να καταστήσει το άτομο υπολειτουργικό στην καθημερινότητά του.

Η ξηροφθαλμία απασχολεί κυρίως γυναίκες και άτομα άνω των 55 ετών .Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την ξηροφθαλμία είναι ο καπνός, ο αέρας , τα αλλεργιογόνα, η μειωμένη υγρασία (χρήση κλιματιστικών), η πολύωρη και χρόνια χρήση φακών επαφής, η κακή διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση makeup, μείωση του βλεφαρισμού (πολύωρη εργασία μπροστά σε οθόνες ).

Επίσης μπορεί να εμφανίζεται σε άτομα που ακολουθούν χρόνια τοπική αγωγή με κολλύρια που περιέχουν συντηρητικά και συστηματική θεραπεία με φάρμακα όπως αντιισταμινικά ή ισοτρετινοινη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για δερματοπάθειες). Αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα των ατόμων που πάσχουν από δερματικές παθήσεις όπως ροδόχρου ακμή , αυτοάνοσα νοσήματα όπως Σύνδρομο Sjogren, Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο , Ρευματοειδή Αρθρίτιδα , ενδοκρινολογικές παθήσεις όπως θυρεοειδοπάθεια κ.τ.λ .

Αρκετά συχνά, κυρίως γυναίκες ,παραπονιούνται για έντονη ξηροφθαλμία έπειτα από διαθλαστικές επεμβάσεις ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό συνδέεται με την βλεφαρίτιδα (δυσλειτουργία Μοεβιανών αδένων).
Τα αίτια της ξηροφθαλμίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο και είναι πολύ σημαντικό να γίνει πρωτίστως η σωστή διάγνωση προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία απαιτεί χρόνο και έχει ως βασική προυπόθεση την συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Tρόποι αντιμετώπισης

Η σύγχρονη τεχνολογία ( π.χ OCT epithelial )μας δίνει τώρα πια τη δυνατότητα να μελετάμε την ξηροφθαλμία, να αναγνωρίζουμε την αιτία και να αποφασίζουμε για την κατάλληλη αγωγή . Ζεστές κομπρέσες , τεχνητά δάκρυα ,τοπική ή από το στόμα αγωγή με αντιβιοτικά όπως τετρακυκλίνες, στεροειδή, σταγόνες κυκλοσπορίνης, αυτόλογος ορός, ένθεση βυσμάτων (plugs) είναι μερικά από τα όπλα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

Επίσης πιθανόν αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν. Σύμφωνα με μελέτες συμπληρώματα διατροφής με ω3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να παίξουν βοηθητικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας έχει προστεθεί η φωτοθεραπεία γνωστή ως IPL (Intense Pulse Light Treatment).

Η θεραπεία με IPL χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από δερματολόγους για τη θεραπεία δερματικών νόσων όπως ροδόχρου ακμή, αγγειακές παθήσεις προσώπου, δυσχρωμίες/πανάδες, μείωση ρυτίδων σε συνδυασμό με botox και για αποτρίχωση.
Έπειτα από σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονταν σε ανάλογες θεραπείες παρουσίαζαν όχι μόνο βελτίωση στην όψη του δέρματός τους αλλά και στην ξηροφθαλμία.

Σήμερα αποτελεί μια από τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας /βλεφαρίτιδας. Ασθενείς οι οποίοι τυγχάνει να πάσχουν επίσης από ροδόγχρου ακμή, ατοπική ή σμηγματορροική δερματίτιδα ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία με IPL.

Η Ιωάννα Κοντάρη

Τι είναι η θεραπεία με IPL

Πρόκειται για θεραπεία με φως ( και όχι  με laser) . Η συσκευή -με την βοήθεια της οποίας γίνεται η θεραπεία- χρησιμοποιεί ειδικά φίλτρα ώστε φως σε συγκεκριμένο μήκος κύματος να εισέρχεται και να καταπολεμάει τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία των βλεφάρων τα οποία συχνά είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή των βλεφάρων και τη δυσλειτουργία των Μοεβιανών αδένων και του δέρματος. Ακόμα η ενέργεια του φωτός απορροφάται από τους αδένες με αποτέλεσμα την ρευστοποίηση  των παχύρρευστων εκκρίσεων και τον απεγκλωβισμό των βλεφαρικών αδένων.

Επιπλέον το φως διεγείρει τους ινοβλάστες να συνθέσουν κολλαγόνο και ελαστίνη .Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα ένα δέρμα πιο σφριγηλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για 100% φυσική θεραπεία. Είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (10-15 λεπτά).

Οι παράμετροι οι οποίες χρησιμοποιούνται στην εκάστοτε θεραπεία είναι ανάλογες με τον τύπο του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η προστασία με ειδικά γυαλιά . Η θεραπεία εφαρμόζεται αφού προηγουμένως στην περιοχή έχει τοποθετηθεί  ένα δροσερό gel. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (10-15 λεπτά).

Μπορούμε να επιστρέψουμε άμεσα στις δραστηριότητές μας, χωρίς κανένα περιορισμό. Τυχόν ερυθρότητα στην περιοχή της θεραπείας υποχωρεί μέσα στις επόμενες ώρες. Χρειαζόμαστε αντηλιακή προστασία για 1 εβδομάδα σχεδόν μετά τη θεραπεία.

Συνήθως στην αρχή χρειάζονται μέχρι και 4 συνεδρίες ( μία κάθε μήνα).Η συχνότητα των θεραπειών διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι ανάλογη με την βαρύτητα της  πάθησης. Αρκετοί ασθενείς ακολουθούν τη συγκεκριμένη θεραπεία κάθε  3-6 μήνες όχι μόνο λόγω της βελτίωσης των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας αλλά και λόγω της βελτίωσης που παρουσιάζει το δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση ο οφθαλμίατρος σας είναι ο πλέον αρμόδιος να συστήσει την κατάλληλη αγωγή για τα μάτια σας εφ’όσον βέβαια το επιτρέπουν και οι συνθήκες. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Δείτε και αυτό: Μήπως κινδυνεύεις από «γλαύκωμα»; – Οι 8 ομάδες που είναι ευάλωτες

Από την Ιωάννα Κοντάρη – Χειρ.Οφθαλμίατρος laservision.gr

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ