αρωματοθεραπεία
- Διαφήμιση -

Έχεις κι εσύ καούρα και δυσπεψία μετά το φαγητό; Τότε είναι πολύ πιθανό πως πάσχεις από ΓΟΠΝ! Τα συµπτώµατα της νόσου είναι η καούρα και η δυσπεψία, τα οποία έχουν πολύ αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Σύµφωνα µε µια αµερικανική έρευνα, περισσότεροι από 80% των ατόµων µε αίσθηµα καύσου δεν απολάµβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιµετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρεαζόταν η ζωή τους.

- Διαφήμιση -

Τι μπορείς να κάνεις

Σε αντίθεση µε ότι µπορεί να πιστεύουµε, ο τρόπος ζωής µας αλλά και οι διατροφικές µας συνήθειες είναι οι δύο κατ’ εξοχήν παράγοντες που ευθύνονται για την ενεργοποίηση της νόσου και την εµφάνιση των δύο πολύ ενοχλητικών συµπτωµάτων της: της καούρας και της δυσπεψίας.

Τα καλά νέα όµως είναι ότι τα αλγινικά που είναι η νέα γενιά των αντιόξινων, έχουν επιπλέον και κατασταλτική δράση. Εκτός δηλαδή από την κλασική αντιόξινη δράση τους, επιπρόσθετα σχηµατίζουν ένα στρώµα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόµενο του στοµάχου, δηµιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγµό (τείχος) µεταξύ των στοµαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας µε αυτό τον τρόπο την παλινδρόµηση.

Με άλλα λόγια, τα αλγινικά έχουν διπλό µηχανισµό δράσης, µιας και αφενός εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος και αφετέρου αναστέλλουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση αντιµετωπίζοντας ταυτόχρονα την καούρα, τη δυσπεψία, την αναγωγή οξέος, την υπεροξύτητα και τον στοµαχικό πόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να καταπραΰνουν την καούρα σε 3 λεπτά, να ανακουφίζουν αποτελεσµατικά τη δυσπεψία, ενώ η δράση τους συνεχίζεται για 4 ώρες. Για καλύτερη και σωστή δράση, πρέπει να λαµβάνονται εντός µισής ώρας από τη λήψη του φαγητού.

Είναι σηµαντικό να τονιστεί ότι είναι τα µοναδικά σκευάσµατα που µπορούν να χορηγηθούν σε εγκύους από το πρώτο τρίµηνο, ενώ συγχρόνως είναι κατάλληλα για ασθενείς που λαµβάνουν πολλαπλή φαρµακευτική αγωγή, ενήλικες, παιδιά άνω των 12 ετών και ηλικιωµένους. Επιπλέον µπορουν να συγχορηγηθουν ταυτόχρονα µε άλλα φάρµακα για την αντιµετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδροµικής Νόσου, όπως PPI’s.

Τι ενεργοποιεί όµως την καούρα και τη δυσπεψία;

Η µεγάλη ποσότητα σε γεύµατα και οι λιπαρές τροφές. Τα πλούσια σε λιπαρά γεύµατα, και οι µεγάλες ποσότητες σε συνδυασµό µε την κατανάλωση αργά το βράδυ προκαλούν καούρα και δυσπεψία. Όταν καταναλώνονται µεγάλα γεύµατα, το στοµάχι γεµίζει και πιέζει τα γαστρικά οξέα προς την κορυφή του και προς τον οισοφάγο. Κι ακόµα:

Μια σειρά τροφών και ποτών όπως: το κόκκινο κρασί, τα έντονα καρυκεύµατα, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, ο καφές,
οι ντοµάτες.
Το άδειο στοµάχι ή και η παράλειψη γευµάτων.
Η λήψη κάποιων φαρµάκων.

Σε κάθε περίπτωση µην παραλείψετε να ενηµερώσετε και να συµβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν νιώθετε ότι τα συµπτώµατα δεν υποχωρούν.

Άλλαξε συνήθειες

Εκτός από τη λήψη αλγινικών για την αντιµετώπιση της ΓΟΠ και την αποφυγή της καούρας και της δυσπεψίας µπορείτε επίσης να δοκιµάσετε τα παρακάτω:

  • Αποφύγετε την άσκηση αµέσως µετά το φαγητό.
  • Μην σκύβετε συχνά µετά το φαγητό.
  • Τρώτε µικρές ποσότητες φαγητού αρκετές φορές την ηµέρα. Η υπερφαγία µπορεί να καταπονήσει το στοµάχι.
  • Μη φοράτε πολύ στενά ρούχα όταν τρώτε.
  • Αποφύγετε το κάπνισµα.
  • Να κοιµάστε µε το πάνω µέρος του σώµατός σας ελαφρώς υψωµένο.
  • Μασάτε καλά την τροφή και τρώτε αργά.
  • Κρατήστε διατροφικό ηµερολόγιο µε ποιες τροφές σας προκαλούν καούρα και δυσπεψία ώστε να τις αποφύγετε.

Από τον Μανώλη Συµβουλάκη , Γαστρεντερολόγος, Δ/ντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center

Δες και αυτό: Έχετε πτώση στις βλεφαρίδες σας; Δείτε από τι μπορεί να πάσχετε

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ