ρεφλεξολογία
- Διαφήμιση -

Η ρεφλεξολογία είναι εναλλακτική, θεραπευτική μέθοδος που απαλλάσσει ή ανακουφίζει το άτομο από τον πόνο, ενεργοποιώντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος μέσω μαλάξεων και της πίεσης που ασκείται από τον θεραπευτή. Στηρίζεται στην επισταμένη παρατήρηση αιώνων και σε μελέτες, που συσχετίζουν διάφορα μέρη του σώματος με εσωτερικά όργανα, στα οποία θα μπορούσε κανείς να έχει πρόσβαση μόνο επεμβατικά ή φαρμακευτικά, στηριζόμενος μόνο στην δυτική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, αποτελείται από διάφορα συστήματα οργάνων τα οποία συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, αλληλεπιδρούν και εκτελούν όλες τις λειτουργίες. Κάπως έτσι ο άνθρωπος ζει και εξελίσσεται υγιής. Τι συμβαίνει όμως, όταν αυτός ο τέλεια σχεδιασμένος μηχανισμός, αποσυντονίζεται; Τότε είναι που ξεκινούν οι ενοχλήσεις και – σε πιο σοβαρές περιπτώσεις- οι ασθένειες.

- Διαφήμιση -

Η Ρεφλεξολογία λοιπόν, ως θεραπευτική μέθοδος, στηρίζεται στην παραδοχή ότι το σώμα μας λειτουργεί με ενέργεια, η οποία το διατρέχει από την κορυφή ως τα νύχια, μέσω ενεργειακών καναλιών, τα οποία αντικατοπτρίζονται κυρίως στα άνω και κάτω άκρα μας. Υπάρχουν δηλαδή στα χέρια και στα πόδια, όπως επίσης και σε άλλα σημεία του σώματος (αυτιά, πρόσωπο κ.α), ζώνες και αντανακλαστικά σημεία που συνδέονται με κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος. Τα σημεία αυτά, όταν διεγείρονται, πιεζόμενα από τον θεραπευτή, ενεργοποιούνται, αποφορτίζονται και εν τέλει οδηγούν το σώμα να βρει την αρχική του ισορροπία.

Το ταξίδι της Ρεφλεξολογίας στον χρόνο

Μολονότι ο όρος «Ρεφλεξολογία» (Reflexology), συνδέθηκε με τη θεραπευτική αυτή μέθοδο μόλις το 1976, οι ρίζες της μεθόδου χάνονται μέσα στο χρόνο. Η πρακτική αυτή, μέχρι να φτάσει στην σημερινή, πολύ εξελιγμένη μορφή της, ταξίδεψε στον χώρο και στον χρόνο. Πρόκειται για πρακτική με πολλές παραλλαγές, η οποία εξελίσσεται και θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο μέλλον, κινούμενη πάντα γύρω από έναν βασικό άξονα- γνώση, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις.

Η βασική αρχή της Ρεφλεξολογίας, ήταν, είναι και θα είναι, ότι στα χέρια και στα πόδια, αντικατοπτρίζεται με ακρίβεια το ανθρώπινο σώμα και όλα τα όργανα από τα οποία είναι συντεθειμένο και πως ασκώντας πίεση ή μαλάσσοντας συγκεκριμένα σημεία μπορεί να επαναφέρει ο θεραπευτής το σώμα του πάσχοντος σε ισορροπία, να κάνει το ίδιο το σώμα «θεραπευτή» του εαυτού του.

Οι πρώτες ενδείξεις

Αν αναζητήσει κανείς τις απαρχές της Ρεφλεξολογίας θα οδηγηθεί στην πρώιμη αρχαιότητα, αφού η γνώση πως μπορούμε να θεραπεύσουμε πιέζοντας το σώμα μας σε συγκεκριμένα σημεία, μας οδηγεί στην Κίνα και την Ινδία της 4ης π. Χ χιλιετίας. Παρόλα αυτά, η πρώτη απτή ένδειξη πρακτικής που μοιάζει με αυτό που σήμερα θεωρούμε ρεφλεξολογία, μας οδηγεί στην Αίγυπτο, στις αρχές της 3ης χιλιετίας π. Χ. Οι ανασκαφές που έγιναν στην αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη Σακάρα, που εκτείνεται στην ανατολική όχθη του Νείλου, έφεραν στο φως ένα σύμπλεγμα πυραμίδων.

Οι πυραμίδες αυτές κατασκευάστηκαν ως τάφοι του Τέτι – του 1ου Φαραώ της 6ης Δυναστείας– και των στενών του συγγενών, όπως και των πιο στενών του συνεργατών. Μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκε και μία βαθμιδωτή πυραμίδα, ο Μασταμπάς ή αλλιώς Τάφος του Ανκμαχόρ. Η πυραμίδα αυτή, έμεινε γνωστή ως «Τάφος του Γιατρού», όχι γιατί ο Ανκμαχόρ ήταν γιατρός, αλλά γιατί μέσα σε αυτή υπάρχουν τοιχογραφίες στις οποίες παρουσιάζονται διάφορες ιατρικές πρακτικές. Σε μία από τις τοιχογραφίες απεικονίζονται δυο άνθρωποι στων οποίων τα χέρια και τα πόδια ασκείται πίεση.

Πολλοί αμφισβήτησαν την σύνδεση της τοιχογραφίας με μια μορφή ρεφλεξολογίας, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια διαπίστωση είναι αίολη, δεν μπορεί δηλαδή να στηριχθεί με επιχειρήματα και πως η εικόνα θα μπορούσε κάλλιστα να σχετίζεται με κάποιου είδους καλλωπισμό των άκρων!

Η ίδια η τοιχογραφία όμως παρείχε μια ξεκάθαρη πληροφορία καθώς συνοδεύεται και από έναν διάλογο, σε ιερογλυφική γραφή, μεταξύ θεραπευομένου και θεραπευτή. Ο ασθενής αναφωνεί «Μην με πονέσεις!» και ο θεραπευτείς απαντά «Θα το κάνω, αλλά θα με ευγνωμονείς».

Ακόμα μία ξεκάθαρη αναφορά στην Ρεφλεξολογία, υπάρχει σε ένα χειρόγραφο που χρονολογείται στα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ και αποτελεί το πρώτο εγχειρίδιο γυναικολογίας. Σε ένα από τα κεφάλαια μία γυναίκα αναφέρει ότι μετά από περπάτημα, βασανίζεται από πόνους στα πέλματα και στους αστραγάλους. Οι πόνοι της σύμφωνα με το εγχειρίδιο, συνδέονται με κάποιο πρόβλημα στη μήτρα και της προτίνεται να κάνει μαλάξεις σε εκείνα τα σημεία, χρησιμοποιώντας λάσπη, μέχρι να σταματήσουν πια να την ενοχλούν.

Διάδοση στον Δυτικό Κόσμο

Το πώς διαδόθηκε η μέθοδος στη Δύση δεν είναι κάτι ξεκάθαρο. Σύμφωνα με τους μελετητές υπάρχει αφενός η θεωρία ότι η πρακτική πέρασε στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου, κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι έφτασε στη Δύση μέσω του Μάρκο Πόλο και των ανδρών του, που ταξίδεψαν στην Κίνα την περίοδο των Μεγάλων Ανακαλύψεων. Κάποιοι άλλοι μελετητές εξέφρασαν την άποψη ότι πρακτικές που προσομοιάζουν στην ρεφλεξολογία, ασκούνταν από τους αρχαίους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής και έτσι διαδόθηκε η μέθοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παραπάνω θεωρίες δεν μπορούν να στηριχθούν με απτές αποδείξεις, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Η Ρεφλεξολογία είναι η εφαρμογή της κατάλληλης πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία και περιοχές στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά.  Αυτά είναι τα αντανακλαστικά σημεία  που αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος και η πίεση τους δημιουργεί πραγματικά οφέλη για την υγεία του ατόμου.

Για παράδειγμα, η ρεφλεξολογία θεωρεί ότι ένα συγκεκριμένο σημείο στην πατούσα του ποδιού μας αντιστοιχεί στην κύστη. Όταν ένας ρεφλεξολόγος χρησιμοποιεί τους αντίχειρες ή  τα δάκτυλα και  ασκήσει την κατάλληλη πίεση στην περιοχή αυτή, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Χάρτες ποδιών στην ρεφλεξολογία

Στην ρεφλεξολογία χρησιμοποιούμε χάρτες ποδιών για να μας καθοδηγούν στην εργασία μας. Το αριστερό πόδι αντιστοιχεί στα όργανα που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του σώματος και στο δεξιό πόδι προς τα όργανα στη δεξιά πλευρά. Η ρεφλεξολογία  διαφέρει από το μασάζ, το Ρέικι ή το βελονισμό.

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τη ρεφλεξολογία με  το μασάζ, το  Ρέικι ή  το βελονισμό, αλλά υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ αυτών των θεραπειών. Οι θεραπευτές μασάζ χειρίζονται μεγαλύτερες περιοχές μαλακού ιστού στο σώμα, ενώ οι ρεφλεξολόγοι ασκούν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, στα χέρια και στα αυτιά. Στο Reiki δεν χρεάζεται καμία φυσική  πίεση, αλλά χρησιμοποιείτε  ελαφριά αφή για να δουλέψει με το λεπτό δονητικό πεδίο που πιστεύεται ότι περιβάλλει το σώμα.

Τέλος, ενώ ο βελονισμός  όπως η ρεφλεξολογία, χρησιμοποιούν αντανακλαστικά σημεία στο σώμα για να επηρεάσουν άλλα μέρη του σώματος, τα σημεία δεν είναι τα ίδια και ο βελονισμός χρησιμοποιεί σημεία σε ολόκληρο το σώμα και ειδικές μικροβελόνες.

Τι κάνει η ρεφλεξολογία;

Παρόλο που η ρεφλεξολογία δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία ασθενειών, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τη χρησιμοποιούν για να συμπληρώσουν άλλες θεραπείες όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως άγχος, άσθμα,  καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, πονοκεφάλους, νεφρική λειτουργία, PMS και ιγμορίτιδα,στομάχι κτλ.

Ενώ η ρεφλεξολογία είναι μια εξαιρετικά ασφαλής θεραπευτική πρακτική, είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικές αντενδείξεις ή στιγμές που η ρεφλεξολογία μπορεί να μην είναι μια σοφή επιλογή. Αυτές οι αντενδείξεις περιλαμβάνουν:

Τραυματισμοί στα πόδια

  • Οι ασθενείς με κατάγματα στα πόδια, ή γενικά τραύματα ή  ουρική αρθρίτιδα στο πόδι πρέπει να αποφεύγουν τη ρεφλεξολογία. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο πόδι ή τον αστράγαλο, ή  ασθενείς με αγγειακή νόσο των ποδιών ή των ποδιών, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό πριν αρχίσουν να κάνουν ρεφλεξολογία στα πόδια. 
  • Για τις γυναίκες στην πρώιμη εγκυμοσύνη (τις πρώτες 6 εβδομάδες), η συνεδρία ρεφλεξολογίας μεταβάλλεται με την πιο ήπια αντιμετώπιση των αντανακλαστικών σημείων της μήτρας και των ωοθηκών ή με την αποφυγή τους εντελώς. Γενικά, πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι αναφέρουν ότι η διέγερση μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις 
  • Οι πελάτες που αναφέρουν θρόμβωση ή εμβολή (η οποία αποτελεί απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας ή ενός κλάδου της από έναν ελεύθερο πτητικό θρόμβο ή εμβολή) δεν πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία ρεφλεξολογίας. Δεδομένου ότι η ρεφλεξολογία βελτιώνει την κυκλοφορία, θα μπορούσε να προκαλέσει έναν θρόμβο να κινηθεί προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Δες και αυτό: Αυτός είναι ο τρόπος για να αγαπήσεις το σώμα σου

MARIA-MARINA SERAFEIMIDOU –  www.marinaserafimidou.gr

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ