Οι παρακάτω συμβουλές θα σου αλλάξουν τη ζωή και τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου.
Στάσου ακοµπλεξάριστη µπροστά στον καθρέφτη
Σε διαβεβαιώνω πως όλοι –µα όλοι– έχουν µέρες που δεν θέλουν να βλέπουν το είδωλό τους στον καθρέφτη. Καθηµερινά οι περισσότεροι περιορίζονται σε µια φευγαλέα µατιά, ώστε να διορθώσουν πολύ βασικές αστοχίες στην εµφάνισή τους. Μπορεί, λοιπόν, ένας καθρέφτης από… µέσο καταπίεσης της εικόνας που έχουµε για το σώµα µας να µετατραπεί σε µέσο απελευθέρωσής της; Μπορεί! Επίλεξε µια συνηθισµένη µέρα, που δεν σε κυνηγάει ωστόσο το ρολόι. Δεν χρειάζεται ούτε να είσαι ούτε να αισθάνεσαι σπουδαία ή, αντίστοιχα, χάλια. Στάσου απέναντι σε έναν ολόσωµο καθρέφτη µε τα εσώρουχα. Κατάγραψε τις πολύ αρχικές σου αντιδράσεις σε ένα κοµµάτι χαρτί, αυθόρµητα, όπως σου έρχονται. Μην προσπαθήσεις να αυτολογοκριθείς. Επανάλαβε τη διαδικασία συνολικά πέντε φορές µέσα στην ηµέρα. Το βράδυ κάνε συγκριτική µελέτη των πέντε αυτών… reports. Θα ξαφνιαστείς συνειδητοποιώντας πως τα αρχικά σου σχόλια ήταν και τα πιο επικριτικά, ενώ κάθε φορά γίνονταν όλο και πιο ήπια, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως εξαλείφθηκαν οι αρχικές αρνητικές εντυπώσεις. Στόχος αυτού του πειράµατος είναι να δεις πως ένας βασικός λόγος για τον οποίο ντρεπόµαστε για το σώµα µας είναι επειδή δεν το γνωρίζουµε και τις περισσότερες φορές είµαστε τόσο ανασφαλείς που δεν έχουµε τη δύναµη να το κοιτάξουµε γυµνό. Αν δεις το σώµα σου στην πραγµατική του διάσταση και όχι έτσι όπως φοβάσαι ότι είναι ή δείχνει, ίσως κάνεις ένα πρώτο µικρό βήµα στο να το αγαπήσεις περισσότερο.
Μην αποφεύγεις την προβολή
Μπορεί να υπάρχουν µέρες που απλώς δεν θέλεις να εκτεθείς, και είναι πλήρως κατανοητό, εφόσον είναι πρόσκαιρο. Υπάρχουν άνθρωποι που το να έχουν, για παράδειγµα, άσχηµα µαλλιά µια µέρα τους ρίχνει απίστευτα τη διάθεση. Φυσικά και πρέπει να µας ενδιαφέρει η εµφάνισή µας στις συναναστροφές µας, αλλά δεν πρέπει µια αψεγάδιαστη εµφάνιση να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούµε έξω και να περάσουµε καλά. Σηµαντικό στοιχείο είναι, επίσης, να αναλαµβάνεις σταδιακά ρόλους που σε φέρνουν από το περιθώριο στο κέντρο της προσοχής των άλλων. Ανάλαβε να κάνεις εσύ µια παρουσίαση στην εταιρεία ή σήκωσε το χέρι για να απευθύνεις µια έξυπνη ερώτηση στον καθηγητή σου µέσα στο αµφιθέατρο. Το θετικό ψυχολογικό feedback που θα λάβεις θα έχει αντίκτυπο και στην εξωτερική σου εικόνα.
Ζήτα βοήθεια για όσα θέλεις πραγµατικά να αλλάξεις
Ακόµα κι αν δουλέψεις µε τον εαυτό σου και αποκτήσεις µεγαλύτερη ασφάλεια για την εικόνα σου, ενδέχεται να υπάρχουν σωµατικά χαρακτηριστικά που δεν µπορείς καθόλου να συνηθίσεις και που χρειάζονται την αντικειµενική συνδροµή ενός επαγγελµατία για να διορθωθούν. Μη φοβηθείς να απευθυνθείς σε πιστοποιηµένους ειδικούς που έχουν τόσο τη γνώση όσο και την εµπειρία να σε βοηθήσουν. Είτε πρόκειται για ανεπαίσθητες επεµβάσεις είτε και για µεγαλύτερης έκτασης, είναι σηµαντικό να προστεθούν θετικά στη γενικότερη προσπάθειά σου.
Βρες τη ρίζα… του προβλήµατος
Οι περισσότεροι που αντιµετωπίζουν προβλήµατα αυτοεκτίµησης έχουν βιώσει στέρηση συναισθηµάτων από το οικογενειακό περιβάλλον. Σε µια ατµόσφαιρα όπου το να αγαπάς τον εαυτό σου θεωρείται αλαζονικό και αποκηρύσσεται από την επίσηµη οικογενειακή «γραµµή», είναι βέβαιο πως νιώθεις ότι έχεις διαπράξει αδίκηµα αν τολµήσεις να πεις πως σου αρέσει κάτι πάνω σου. Η αυτοκυριαρχία και η αυτοπεποίθηση χτίζονται πολύ νωρίς στη ζωή µας, από τον 2ο-3ο χρόνο µάλιστα, όπου όλοι διερχόµαστε το λεγόµενο ναρκισσιστικό στάδιο. Αν ποινικοποιήσεις την αγάπη για τον εαυτό σου στα πρώιµα χρόνια της ανάπτυξης, τότε πολύ δύσκολα θα ανακτήσεις το χαµένο έδαφος αργότερα. Σηµαντικό ανασταλτικό ρόλο σε αυτό µπορεί να έχει διαδραµατίσει κάποια τραυµατική εµπειρία του παρελθόντος, για παράδειγµα, ένα άσχηµο σχόλιο από έναν πρώην, ένα άδοξο φλερτ. Το µετατραυµατικό στρες τέτοιων συµβάντων είναι υπολογίσιµο ακόµα και χρόνια µετά, δηλώνουν οι µελετητές. Ωστόσο, δεν πρέπει να εγκλωβίζεσαι στον αρνητισµό τους. Δώσε το περιθώριο στο χρόνο να επουλώσει τις πληγές και να εξισορροπήσει τα συναισθήµατα.
Ετοίµασε δύο λίστες
Από τη στραβή µύτη, τις φακίδες, τα υπερβολικά σγουρά µαλλιά και τα πεταχτά αυτιά, µέχρι την πλαδαρή κοιλιά, το µικρό στήθος και τους γεµάτους γλουτούς, να είσαι ειλικρινής. Η µία σου λίστα, η «κακή», πρέπει να αντανακλά την ωριµότητά σου να βλέπεις τα πράγµατα χωρίς παραµορφωτικούς φακούς. Δεν χρειάζεται να καταγράψεις καθετί που σε ενοχλεί και µπορεί να είναι παροδικό (π.χ. φούσκωµα, κάποια αλλεργία), επικεντρώσου στα βασικά. Στην άλλη σου λίστα θα καταγράψεις εκείνα που θεωρείς πως είναι έστω συµπαθητικά πάνω σου. Ο λόγος είναι προφανώς εξισορροπητικός. Κοιτάζοντας όσα έχεις γράψει, ακόµα κι αν έχεις βρει µόνο ένα πλεονέκτηµα, θα διαπιστώσεις πως υπάρχει χώρος να εκτιµήσεις αυτό που είσαι. Αν ανήκεις βέβαια σε εκείνους που αδυνατούν να βρουν οτιδήποτε θετικό πάνω τους… σου επιτρέπουµε µια εύλογη ζαβολιά: στην «καλή» σου λίστα µπορείς να καταγράψεις ακόµα και ένα παροδικό όµορφο χαρακτηριστικό σου (π.χ. το πόσο όµορφα µαλλιά είχες στο γάµο της ξαδέλφης σου!). Με όποιον τρόπο κι αν δουλέψεις, θα έχεις µια πρώτη θετική «ύλη» για να θυµηθείς πως το σώµα σου δεν είναι πάντα και αποκλειστικά πηγή δυστυχίας.
Μην ακούς… φωνές
Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κρίνουν. Αυτό δεν µπορείς να το αλλάξεις και η καλύτερη στρατηγική είναι να κλείνεις τα αυτιά στην κακόπιστη και υστερόβουλη κριτική. Πολλοί χρησιµοποιούν τη λεκτική βία για να υποβαθµίσουν κάποιον. Μην µπεις σε αντιπαράθεση, απλώς αψήφησε τα όποια κακόβουλα σχόλια. Ενθάρρυνε, ωστόσο, ανθρώπους που εκτιµάς να εκφραστούν για εσένα, ώστε να έχεις πάντα ένα χρήσιµο κοινωνικό… βαρόµετρο.
Δούλεψε από µέσα προς τα έξω
Είναι βασικό να αναγνωρίσεις στον εαυτό σου θετικά ψυχικά χαρακτηριστικά. Δεν έχει νόηµα να χτίζεις µια αυτοαναγνώριση που µόνο της µέληµα έχει την εξωτερική εµφάνιση. Κάθε τέτοια προσπάθεια είναι αναπόφευκτο πως θα καταρρεύσει στην πρώτη συναισθηµατική σύγκρουση, την οποία δεν θα µπορέσει να παρηγορήσει η αψεγάδιαστη εικόνα του σώµατος. Δούλεψε µε τους τοµείς που θέλεις να βελτιώσεις στην προσωπικότητά σου και στη συµπεριφορά σου απέναντι στους άλλους. Αν εκτιµάς αυτό που είσαι, θα βρίσκεις πάντα τη δύναµη να το ενισχύεις ως σύνολο.
Έχε υγιή και αληθινά πρότυπα
Δεν χρειάζεται να κλείσεις το internet και να καταδικάσεις στο πυρ το εξώτερον οποιαδήποτε διάσηµη αιθέρια ύπαρξη. Απλώς, γνωρίζοντας πως η αστραφτερή εικόνα της εν µέρει µόνο ανταποκρίνεται στην καθηµερινότητά της, καλό είναι να θέσεις ένα πιο βατό και γήινο πρότυπο µίµησης. Η γυµνάστριά σου, η αισθητικός σου, η fit φίλη σου, όλες είναι πιθανές «αντανακλάσεις» αυτού που µπορείς να γίνεις και εσύ. Προσοχή, όµως! Η παρουσία τους πρέπει να σε κινητοποιεί σε όλα τα επίπεδα και όχι να φτιάξεις ένα κολάζ από χαρακτηριστικά διάφορων προτύπων, αφού έτσι θα πέσεις στην παγίδα του ανέφικτου.
Διάβασε επίσης:
Αγάπησε το σώμα σου είναι απλό!
Ονειρεύεσαι ένα σφιχτό σώμα; Έτσι θα το πετύχεις!