Τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς δεν είναι και τόσο αθώα. Ορισμένοι κατασκευαστές καλλυντικών έχουν αφαιρέσει με δική τους πρωτοβουλία ορισμένες αµφιλεγόµενες χηµικές ουσίες από τα προϊόντα που φτάνουν στο σπίτι μας. Ωστόσο, ορισμένα σαμπουάν, βερνίκια νυχιών και αποσμητικά εξακολουθούν να είναι γεµάτα µε φθαλικές ενώσεις, παραβένες και φορµαλδεΰδη. Πρόκειται για ουσίες που απορροφώνται από το δέρµα και κυκλοφορούν στο αίµα.
Οι δοκιµές ασφάλειας δεν είναι υποχρεωτικές πριν από την εµπορική προώθηση ενός τέτοιου προϊόντος. Οι κατασκευαστές είναι υποχρεωµένοι να απαριθµούν και να αναφέρουν στη συσκευασία όλα τα ειδικά χηµικά που περιέχουν. Μια κατηγορία εξ αυτών των χηµικών τα οποία λειτουργούν ως µαλακτικά και ονοµάζονται φθαλάτες έχουν προσελκύσει την προσοχή των επιστηµόνων, διότι «µπερδεύουν» τις ανθρώπινες ορµόνες.
Τι είναι οι φθαλάτες
Οι φθαλάτες είναι χηµικά που προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων. Βρίσκονται σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Μερικά από αυτά είναι τα καλλυντικά, τα αποσμητικά, οι λακ, τα αρώµατα, τα gel µαλλιών, τα σαπούνια, τα σαµπουάν, τα βερνίκια νυχιών καθώς και τα προϊόντα τεχνητού µαυρίσµατος και στα εντοµοκτόνα.
Γιατί χρησιμοποιούνται
Οι φθαλάτες χρησιµοποιούνται για να κάνουν ένα αποσµητικό χώρου να διαρκεί περισσότερο, ένα hair spray να εµποδίζει τη σκληρότητα στην τρίχα στα μαλλιά μας. Στις ενυδατικές κρέµες για να απορροφώνται ενώ στα βερνίκια νυχιών για να να µειώνουν την πιθανότητα σπασίµατος.
Οι φθαλάτες βρίσκονται παντού
Οι φθαλάτες δεν βρίσκονται µόνο στα προϊόντα που αναφέρουμε παραπάνω. Υπάρχουν και σε πολλά πλαστικά διότι έχουν την ιδιότητα να τα µαλακώνουν. Για παράδειγµα, το PVC (πολυχλωριούχο βινύλιο), το τρίτο πιο συχνά χρησιµοποιούµενο πλαστικό, είναι από τη φύση του σκληρό. Οι φθαλάτες το κάνουν εύκαµπτο. Έτσι, ένα σωληνάκι που µπαίνει στη φλέβα ενός ασθενούς µε ορό περιέχει φθαλάτες, ώστε να είναι µαλακό και να µην υπάρχει κίνδυνος τραυµατισµού. Η µόνη φθαλική ένωση που έχει εγκριθεί για χρήση στις ιατρικές συσκευές ονομάζεται DEHP, αυτή όµως δεν είναι χηµικά δεσµευµένη στο PVC και διαρρέει εύκολα.
Οι ουσίες αυτές υπάρχουν σε πολλά πλαστικά, από τα ερωτικά βοηθήματα µέχρι το επικάλυµµα των φαρµάκων και των συµπληρωµάτων διατροφής.
Μήπως έχεις απορίες για το γενόσημο φάρμακο; Διάβασε εδώ, όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!
Πιο αναλυτικά:
Βρίσκονται στις συσκευασίες τροφίµων, στα ταπεράκια, στις πλαστικές κουρτίνες του µπάνιου, στα πλαστικά µέρη των παιδικών παιχνιδιών, στα πλαστικά µέρη των ρούχων, τσα πλαστικά καλύµµατα δαπέδου και τοίχου, στα περιτυλίγµατα των τετραδίων.
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνες;
Το θέµα µε τις φθαλάτες είναι ότι απελευθερώνονται εύκολα από τα πλαστικά στα οποία βρίσκονται, ιδιαίτερα όταν επικρατούν υψηλές θερµοκρασίες στο περιβάλλον. Αν λοιπόν έχεις µια πλαστική κουρτίνα στο µπάνιο , διαρρέουν φθαλάτες όταν ανεβαίνει η θερµοκρασία στο χώρο και, φυσικά, τις εισπνέεις. Το ίδιο συµβαίνει µε τις πλαστικές συσκευασίες, απ’ όπου µπορούν να εισέλθουν στα τρόφιµα. Πιο άµεση είναι η έκθεση µέσω των καλλυντικών, του makeup, των κρεµών, των σαµπουάν και των σαπουνιών.
Όταν τα χηµικά αυτά µπουν στην κυκλοφορία του αίµατος, πηγαίνουν στους διάφορους ιστούς και από εκεί διαταράσσουν το ανθρώπινο ορµονικό σύστηµα. Γι’ αυτό και αποκαλούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες. Οι ορµόνες είναι υπεύθυνες για πολλά πράγµατα, όπως για την ανάπτυξη του παιδιού, τη δηµιουργία του σκελετού, την έναρξη της εφηβείας, τη γονιµότητα της γυναίκας και του άνδρα, τη ρύθµιση του µεταβολισµού και της όρεξης, καθώς και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωµατικού βάρους.
Έτσι, οι φθαλάτες, τουλάχιστον θεωρητικά, µπορούν να επηρεάσουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώµατος στις οποίες συµµετέχουν οι ορµόνες. Αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει ορµονικές διαταραχές, µε πολλές συνέπειες.
Διαβάστε επίσης: