- Διαφήμιση -

Πόσα γνωρίζεις για τον καρκίνο του µαστού; Κάνε το τεστ και λύσε τις απορίες σου:

1) Οι περισσότερες γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του µαστού έχουν ιστορικό στην οικογένειά τους.

- Διαφήμιση -

Α) Σωστό

Β) Λάθος

2) Η αυτοεξέταση δεν είναι αποτελεσµατική ούτε απαραίτητη.

Α) Σωστό

Β) Λάθος

3) Τι από τα παρακάτω πρέπει να σταµατήσεις ώστε να µειώσεις αισθητά τον κίνδυνο για καρκίνο του µαστού;

Α) Τα σουτιέν µε µπανέλα.

Β) Να αποθηκεύεις το κινητό σου στο σουτιέν σου.

Γ) Τις θεραπείες γονιµότητας µε ορµόνες ή την ορµονική θεραπεία αποκατάστασης.

Δ) Τα αλόγιστα ξενύχτια.

Ε) Τα χηµικά αποσµητικά.

4) Ποιος από τους παρακάτω παράγοντες δηµιουργεί ανησυχία για την εµφάνιση καρκίνου;

Α) Βάρος.

Β) Μέγεθος στήθους.

Γ) Αυξηµένη ροή περιόδου.

Δ) Όλα τα παραπάνω.

5) Ποια από τις παρακάτω διατροφές πρέπει να αποφεύγεις για την υγεία των µαστών σου;

Α) Μεσογειακή.

Β) Ωµοφαγία.

Γ) Παλαιολιθική δίαιτα.

Δ) Διαλειµµατική νηστεία.

6) Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάµε τις µαστογραφίες;

Α) Στα 21.

Β) Στα 30.

Γ) Στα 40.

Δ) Στα 50.

Ε) Εξαρτάται από την περίπτωση.

7) Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να κάνουµε τα τεστ BRCA1 και BRCA2 για τον έλεγχο των αντίστοιχων γονιδίων;

Α) Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του µαστού ή καρκίνου των ωοθηκών.

Β) Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του µαστού ή των ωοθηκών που έχει κάποια σχέση µε γονιδιακή µετάλλαξη.

Γ) Όλες οι γυναίκες µετά τα 40.

Δ) Κανένα από τα παραπάνω.

Απαντήσεις:

1 – Β)

Το οικογενειακό ιστορικό αυξάνει έως ένα βαθµό τις πιθανότητες να νοσήσει κανείς, αλλά στο 85% των διαγνώσεων δεν υπάρχει κοντινός συγγενής µε καρκίνο του µαστού. Αν έχεις πρώτου βαθµού συγγενή (µητέρα ή αδερφή) που έχει νοσήσει, οι πιθανότητες να νοσήσεις κι εσύ διπλασιάζονται. Αν έχεις δύο συγγενείς πρώτου βαθµού που έχουν νοσήσει, οι πιθανότητες τριπλασιάζονται, σύµφωνα µε την Αµερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Οι συστηµατικοί έλεγχοι στην περίπτωσή σου είναι απαραίτητοι, όµως δεν χρειάζεται να στενοχωριέσαι για την κληρονοµικότητά σου, αφού οι περισσότερες γυναίκες µε οικογενειακό ιστορικό δεν θα νοσήσουν ποτέ οι ίδιες. Εστίασε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως το να διατηρείς το βάρος σου σε σωστά επίπεδα και πες όχι στο ποτό και το συστηµατικό κάπνισµα.

2 – Β)

Εδώ και χρόνια, η αυτοεξέταση µαστών θεωρείται µια από τις αποτελεσµατικότερες µεθόδους παγκοσµίως. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που το 40% των περιπτώσεων βρήκαν την ασθένεια κατά την αυτοεξέταση. Καναδοί ερευνητές συµπέραναν, µάλιστα, ύστερα από έρευνα σε 90.000 γυναίκες, ότι, όταν η αυτοεξέταση γίνεται µε τον σωστό τρόπο (ακολούθησε τις οδηγίες στο box κάτω), σε µηνιαία βάση, είναι το ίδιο αποτελεσµατική όσο και µια µαστογραφία. Είναι ιδιαίτερα σηµαντική δε σε περιπτώσεις γυναικών που δεν έχουν ακόµα ξεκινήσει τις µαστογραφίες. Το σηµαντικό είναι πως εσύ η ίδια γνωρίζεις καλύτερα απ’ τον καθένα το σώµα σου! Έτσι, όσο πιο συχνά εξετάζεσαι τόσο γρηγορότερα θα αντιληφθείς τυχόν αλλαγές.

3 – Δ)

Κι όµως, είναι αλήθεια! Σύµφωνα µε µια ιαπωνική έρευνα, οι γυναίκες που κοιµούνται τη νύχτα λιγότερο από 6 ώρες έχουν 62% µεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, συγκριτικά µε εκείνες που κοιµούνται τουλάχιστον 7 ώρες. Τα χαµηλά επίπεδα µελατονίνης, της ορµόνης που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, µπορεί να αυξήσουν την παραγωγή οιστρογόνων, κάτι που συνιστά έναν ακόµα επικίνδυνο παράγοντα για την ασθένεια. Υπάρχει έντονη φήµη ότι τα κινητά, τα αποσµητικά και οι µπανέλες των σουτιέν µπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, όµως δεν υπάρχει καµία έρευνα που να το αποδεικνύει. Στην περίπτωση βέβαια της λήψης ορµονών, τα πράγµατα περιπλέκονται, καθώς η παρατεταµένη χρήση οιστρογόνων είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο.

4 – Α)

Το 15% των περιπτώσεων καρκίνου του µαστού αποδίδεται στην παχυσαρκία, σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη. Ο λόγος είναι πως το λίπος δηµιουργεί φλεγµονή, η οποία τροφοδοτεί την ανάπτυξη όγκων και αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν επίσης αυξηµένη χοληστερίνη, που, σύµφωνα µε Άγγλους ερευνητές, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του µαστού σχεδόν κατά 64%. Το µέγεθος του στήθους προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί πως σχετίζεται µε τον καρκίνο του µαστού. Το ίδιο και η ροή της περιόδου.

5 – Γ)

Μια διατροφή χαµηλή σε υδατάνθρακες όπως η παλαιολιθική δίαιτα είναι συχνά πλούσια σε λιπαρές ουσίες, όπως είναι το λάδι καρύδας κ.ά. Οι γυναίκες που επιλέγουν µια διατροφή µε πολλά κορεσµένα λιπαρά, που βρίσκονται στις ζωικές πρωτεΐνες, κινδυνεύουν κατά 28% περισσότερο να νοσήσουν. Στην πραγµατικότητα, δεν υπάρχει ιδανική διατροφή, αν και η µεσογειακή είναι εκείνη που προσφέρει τη µεγαλύτερη προστασία. Το ιδανικό είναι να διαµορφώσεις έτσι το διατροφολόγιό σου ώστε να περιλαµβάνει τις «καθαρές» τροφές, όπως είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη και µικρές ποσότητες καλών λιπαρών (όπως το αβοκάντο, ο σολοµός και τα καρύδια).

6 – Ερώτηση παγίδα:

θα µπορούσε να είναι η Γ ή η Δ, αναλόγως του σε ποιον απευθύνεται η ερώτηση. Το Αµερικανικό Κέντρο Πρόληψης (USPSTF) συστήνει οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του µαστού να ξεκινούν τις διετείς µαστογραφίες στα 50 τους χρόνια. Άλλες όµως οργανώσεις, όπως η Αµερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, προτείνουν να ξεκινούν στα 40 χρόνια. Η καλύτερη λύση για εσένα, όµως, έχει να κάνει µε το ιστορικό σου και σε ποια ηλικία νιώθεις πως πρέπει να ξεκινήσεις. Το πιο σωστό είναι να συµβουλευτείς το γιατρό σου, καθώς γνωρίζει την περίπτωσή σου και θα σε κατατοπίσει καλύτερα.

7 – Β)

Από τον Δεκέµβριο του 2013 το Αµερικανικό Κέντρο Πρόληψης (USPSTF) συµβουλεύει πως, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του µαστού, ωοθηκών ή σάλπιγγας, τότε θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσον οι περιπτώσεις αυτές έχουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται µε τη γονιδιακή µετάλλαξη. Ορισµένοι γιατροί προτείνουν τα BRCA τεστ για να διαπιστωθεί αν έχεις το σχετικό γονίδιο. Στην περίπτωση που τα αποτελέσµατα βγουν θετικά, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς αυτό δεν σηµαίνει πως θα νοσήσεις. Αν και το ποσοστό ανεβαίνει κατά 87%, οι πιθανότητες να νοσήσεις είναι 50/50. Επίσης, δεν σηµαίνει πως πρέπει να προχωρήσεις σε διπλή µαστεκτοµή. Αυτό εξαρτάται από το είδος της µετάλλαξης που έχεις. Ο γιατρός σου είναι εκείνος που θα σε καθοδηγήσει στο ποια µέθοδο θα πρέπει να ακολουθήσεις.

Αυτοεξέταση Μαστού

Για να εξετάσεις το στήθος σου, ξεκίνησε από το να το παρατηρείς προσεκτικά σε έναν καθρέφτη (µε τα χέρια στο πλάι στην αρχή και µετά ψηλά). Σηµείωσε τυχόν αλλαγές στο περίγραµµα, το χρώµα ή το µέγεθος. Στη συνέχεια, πίεσε κάθε θηλή – δεν θα πρέπει να εκκρίνεται υγρό ή αίµα. Τέλος, σήκωσε το ένα χέρι και µε το άλλο χέρι ψηλάφισε ολόκληρο το µαστό, από πάνω µέχρι κάτω, προς όλες τις κατευθύνσεις, κάνοντας κυκλικές κινήσεις και ασκώντας µικρή, µεσαία και µεγαλύτερη πίεση. Επανάλαβε από την άλλη πλευρά. Κάνε αυτή την εξέταση κάθε µήνα.

Tip: Από την ηλικία των 20, καλό είναι ο γυναικολόγος σου κάθε 2 µε 3 χρόνια να ψηλαφίζει τους µαστούς σου.

Διάβασε επίσης:

Shopping List: Καρκίνος του μαστού

Πες ΝΑΙ στην αυτοεξέταση μαστού!

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ