- Διαφήμιση -

Τα καλά νέα είναι ότι σήµερα ο καρκίνος του µαστού είναι µια προβλέψιµη και γι’ αυτό ιάσιµη νόσος. Τα κακά νέα είναι ότι στην Ελλάδα αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, επειδή η πρόληψη δεν έχει γίνει συνείδηση.

Όπως λέει η ογκολόγος-παθολόγος Ελένη Γαλάνη, «στο σύνολο των διαγνώσεων, περίπου το 6% των Ελληνίδων που κάνει προληπτικό έλεγχο το µαθαίνει έγκαιρα και επωφελείται από το πρώιµο στάδιο της ασθένειας, αντιµετωπίζοντάς τη µε επιτυχία, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 60%».

- Διαφήμιση -

Η γιατρός λέει ότι, αν και ακούγεται κοινότοπο, είναι πέρα ως πέρα αληθινό… «Η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο είναι η έγκαιρη διάγνωση και αυτό θέλουµε να µεταδώσουµε στις Ελληνίδες. Να κάνουν τακτικές εξετάσεις και να παραµερίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους».

Στις προληπτικές εξετάσεις περιλαµβάνεται φυσικά η αυτοεξέταση και η ετήσια µαστογραφία για τις γυναίκες που έχουν κλείσει τα 40 – ή και νωρίτερα, σε περιπτώσεις µε ιατρικό ιστορικό. Ένας ειδικός γιατρός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σε συµβουλεύσει.

Οι αριθµοί… µιλούν

Κάθε χρόνο στη χώρα µας περισσότερες από 4.900 γυναίκες διαγιγνώσκονται µε καρκίνο του µαστού. Στην Ευρώπη κάθε 2,5 λεπτά γίνεται και µια νέα διάγνωση, ενώ κάθε 6,5 λεπτά καταγράφεται ένας θάνατος. Η σωστή ενηµέρωση και οι προληπτικές ετήσιες εξετάσεις είναι ζωτικής σηµασίας.

Σε ολόκληρο τον κόσµο, περισσότερες από 1,6 εκατοµµύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται µε τη νόσο κάθε χρόνο, ενώ µόνο στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του µαστού περισσότερες από 140 χιλιάδες γυναίκες.
Στην Ελλάδα το 27%-28% των γυναικών που παρουσιάζουν αυτό το είδος καρκίνου είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ το 45% από αυτές που θα διαγνωστούν θα προβούν σε µαστεκτοµή.

Τι είναι η αυτοεξέταση µαστών;

Είναι µια εξαιρετικά απλή αλλά πάρα πολύ σηµαντική διαδικασία, που πρέπει να σου γίνει συνήθεια. Είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε τους µαστούς µας, ώστε να αντιληφθούµε έγκαιρα πιθανές αλλαγές. Ο καταλληλότερος χρόνος για την αυτοεξέταση είναι κάθε µήνα λίγες ηµέρες µετά την περίοδο, ιδανικά µεταξύ της 8ης και 14ης ηµέρας του κύκλου.

Στο ντους

self-exam22
Τοποθέτησε το ένα χέρι ψηλά και πίσω από το κεφάλι. Με τα τρία µεγάλα δάχτυλα του χεριού ενωµένα και τεντωµένα εξέτασε ολόκληρη την επιφάνεια του µαστού, συµπεριλαµβανοµένης της περιοχής της µασχάλης και εκείνης πάνω από το µαστό και κάτω από την κλείδα.

Μπροστά στον καθρέφτη

self-exam1
Με τα χέρια τοποθετηµένα στη µέση, έλεγξε για τυχόν αλλαγές στο περίγραµµα, το µέγεθος ή το χρώµα του δέρµατος των µαστών και για οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήµα των θηλών. Στη συνέχεια, τοποθέτησε τα χέρια πάνω από το κεφάλι και εξέτασε εάν υπάρχει κάποια από τις παραπάνω αλλαγές ή κάποιο έκκριµα από τη θηλή.

Σε ξαπλωτή θέση

self-exam3

Για να εξετάσεις τον δεξιό µαστό, τοποθέτησε ένα µαξιλάρι κάτω από τον δεξιό ώµο και φέρε το δεξί χέρι πάνω και πίσω από το κεφάλι. Κάνε ό,τι έκανες και στο ντους. Με τα τρία δάχτυλα του αριστερού χεριού τεντωµένα, εξετάζεις τον δεξιό µαστό χρησιµοποιώντας έναν από τους τρεις τρόπους: κυκλική, οριζόντια ή ακτινωτή κίνηση.

Προσοχή:

Έλεγξε για ογκίδια, βαθουλώµατα, σκληρίες. Μην κατεβάσεις το χέρι σου εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηλάφηση σε όλη την έκταση του µαστού. Στη συνέχεια, τοποθέτησε το µαξιλάρι κάτω από τον αριστερό ώµο, φέρε το αριστερό χέρι πάνω και πίσω από το κεφάλι και συνέχισε µε την ψηλάφηση του αριστερού µαστού, κατά τον ίδιο τρόπο που το έκανες για τον δεξιό µαστό. Αν διαπιστώσεις κάποια αλλαγή ή ανωµαλία, συµβουλεύσου αµέσως το γιατρό σου.

Συµπτώµατα που ανησυχούν

Εκτός από την αυτοεξέταση, υπάρχουν αλλαγές , σηµάδια ή ερεθισµοί στο στήθος που πρέπει να σε ανησυχήσουν. Δες ποια είναι αυτά και συµβουλεύσου το γιατρό σου έγκαιρα.

  • Η ασυνήθης αύξηση ή µείωση στο µέγεθος του ενός µαστού ή η αξιοσηµείωτη διαφορά, ιδιαίτερα αν αυτό συµβαίνει στον ένα µαστό.
  • Αλλαγή στο χρώµα της θηλής ή της περιοχή γύρω από αυτή.
  • Αλλαγή στο χρώµα της θηλής ή της περιοχή γύρω από αυτή.
  • Οίδηµα του άνω άκρου ή πόνος ή ερυθρότητα του δέρµατος.
  • Αλλαγή στο χρώµα ή την υφή του δέρµατος των µαστών – το δέρµα προσοµοιάζει µε φλοιό πορτοκαλιού.
  • Οζίδιο στο µαστό, το οποίο είναι σκληρό, έχει ανώµαλη µορφή, δεν πονάει και δεν µετακινείται όταν πιέζεται µε τα δάχτυλα.
  • Εισολκή της θηλής ή του δέρµατος.
  • Οίδηµα κάτω από τους βραχίονες ή γύρω από τον τράχηλο ή την άνω περιοχή γύρω από τον θώρακα.

Διατροφή και πρόληψη καρκίνου

Σύµφωνα µε έρευνα του AICR (American Institute for Cancer Research) και του WCRF (World Cancer Research Fund), το ένα τρίτο των πιο συχνών µορφών καρκίνου σε χώρες µε υψηλό εισόδηµα και περίπου το ένα τέταρτο σε χώρες χαµηλού εισοδήµατος θα µπορούσαν να είχαν αποφευχθεί µέσω της υγιεινής διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και της διατήρησης ενός υγιούς βάρους. Το υπερβάλλον βάρος είναι ένας σηµαντικός παράγοντας κινδύνου. Συνδέεται µε το κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου του µαστού, του εντέρου, του οισοφάγου, του ενδοµητρίου, του παγκρέατος και του ήπατος.

Βγάλε από το πιάτο σου

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και µεταποιηµένου κρέατος επιβεβαιωµένα αυξάνει τον κίνδυνο για εµφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο, κυρίως λόγω της ύπαρξης του αιµικού σιδήρου. Επιπλέον, το νιτρικό και το νιτρώδες άλας το οποίο εντοπίζεται στο µεταποιηµένο κρέας µπορεί να σχηµατίσει καρκινογόνα. Η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος καλό είναι να περιορίζεται στα 500 γρ. την εβδοµάδα.

Βάλε στο πιάτο σου

Οι τροφές που φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου είναι κυρίως φυτικής προέλευσης. Η κατανάλωση µη αµυλούχων λαχανικών προστατεύει από τον καρκίνο του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα: στόµα, φάρυγγας, λάρυγγας, οισοφάγος και στοµάχι. Λαχανικά όπως το σκόρδο, το πράσο και το κρεµµύδι πιθανόν προστατεύουν από τον καρκίνο του στοµάχου. H θετική επίδραση από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποδίδεται κυρίως στις βιταµίνες και τις διαιτητικές ίνες που περιέχουν. Συνιστάται η κατανάλωση 5 µερίδων φρούτων και λαχανικών σε καθηµερινή βάση.

Η αντικαρκινική δράση του λυκοπένιου

Ερευνητές του Πανεπιστηµίου Case Western Reserve του Οχάιο µελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 92.000 γυναικών κατά την περίοδο 1995-2013. Όπως ανακοίνωσαν και στο ετήσιο συνέδριο της Αµερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, όσες γυναίκες έτρωγαν ντοµάτες ή άλλα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν λυκοπένιο είχαν µικρότερο κίνδυνο να εµφανίσουν καρκίνο των νεφρών. Η Cambridge Theranostics, που δηµιούργησαν ερευνητές από το Κέιµπριτζ, έχει αναπτύξει ένα χάπι ντοµάτας, το Αteronon, που πράγµατι αποτελεί ένα «σύµµαχο» υγείας. Όπως έχουν αποδείξει και προηγούµενες µελέτες, το λυκοπένιο δεν είναι µόνο αντιοξειδωτικό αλλά και πιθανώς αντικαρκινικό!      E-shop: www.naturalbuys.gr, τηλ. 210 5226088, στα φαρµακεία.

Διάβασε επίσης:

Μελάνωμα: ένας ύπουλος εχθρός!

Ποια μυστικά κρύβει η ομάδα αίματός σου;

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ