τσιμπήματα εντόμων
- Διαφήμιση -

Τι γίνεται με τα τσιμπήματα εντόμων που ξεκινάνε τώρα την άνοιξη και… συνεχίζουν το καλοκαίρι; Είτε βρίσκεσαι σε κάποια παραλία της αστικής ακτογραµµής είτε σε κάποιο αποµακρυσµένο νησάκι, τα µικρά και ενοχλητικά έντοµα, ερπετά και θαλάσσια είδη σίγουρα θα σε βρουν, µέσα και έξω από το νερό, και θα σε «επισκεφθούν».

Εκτός από τα αντιαισθητικά κόκκινα σηµάδια, τα τσιµπήµατα εντόων και όχι μόνο συχνά προκαλούν φαγούρα, ακόµα και δυνατό πόνο, µε αποτέλεσµα να χαλάνε τη διάθεσή µας και πολλές φορές ακόµα και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία µας. Γι’ αυτό είναι καλό να είµαστε προετοιµασµένοι και ενηµερωµένοι, ώστε να αντιδράσουµε έγκαιρα και σωστά σε κάθε περίπτωση.

- Διαφήμιση -

Πώς να αντιμετωπίσεις τα τσιμπήματα εντόμων και όχι μόνο

Σφήκες – Μέλισσες

Στην αµµουδιά έχουµε να αντιµετωπίσουµε συνήθως σφήκες και µέλισσες, τις οποίες έλκουν οι ωραίες µυρωδιές των αντηλιακών και των καλοκαιρινών λαδιών. Μέσα από το κεντρί τους χύνουν δηλητήριο στο δέρµα µας. Της σφήκας είναι χωρίς ακίδες και συνήθως το παίρνει µαζί της µετά το τσίµπηµα, κάτι που δεν συμβαίνει με τα τσιμπήματα άλλων εντόμων.

Ενώ η µέλισσα έχει αγκαθωτό κεντρί, που παραµένει στο δέρµα µαζί µε τον δηλητηριώδη σάκο. Μετά το τσίµπηµά της το δέρµα στην περιοχή κοκκινίζει και πονάει. Ακολουθεί τοπικό οίδηµα, αλλά ο πόνος εξαφανίζεται συνήθως ύστερα από λίγες ώρες. Σε περίπτωση µεγάλης αντίδρασης, το πρήξιµο και ο πόνος µπορεί να διαρκέσει µέχρι και µία βδοµάδα.

Αντιµετώπιση

Αν το τσίµπηµα είναι από µέλισσα, αφαιρούµε το κεντρί µε ένα τσιµπιδάκι και βάζουµε µια παγοκύστη στο σηµείο για να επιβραδύνουµε τη διάχυση του δηλητηρίου. Εάν υπάρχει αντιισταµινική κρέµα, καλό θα ήταν να τη χρησιµοποιήσουµε, καθώς θα βοηθήσει στη µείωση της αίσθησης κνησµού. Αν γνωρίζουµε ότι έχουµε αλλεργία, καλύτερα να συµβουλευτούµε τον γιατρό µας ώστε να προµηθευτούµε τα κατάλληλα φάρµακα πριν πάµε διακοπές.

Αν η κοκκινίλα εξαπλώνεται γρήγορα και νιώθουµε δυσκολία στην αναπνοή, µελάνιασµα ή απώλεια αισθήσεων, τότε πηγαίνουµε στο κοντινότερο κέντρο υγείας ή νοσοκοµείο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουµε σε τσίµπηµα που έγινε σε λαιµό, στόµα ή µάτια, ακόµα και σε άτοµα που δεν είναι αλλεργικά, γιατί µπορεί να οδηγήσει σε οίδηµα, το οποίο θα εµποδίζει τη δίοδο του αέρα.

Φίδια

Τίποτα δεν είναι απίθανο όταν βρισκόµαστε στη φύση. Αν µας τσιµπήσει φίδι, αρχικά διατηρούµε την ψυχραιµία µας. Το πιθανότερο είναι να µην πρόκειται για δηλητηριώδες, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά το περιστατικό θα πρέπει να αντιµετωπιστεί αµέσως, όπως γίνεται και με τα τσιμπήματα εντόμων.

Αντιµετώπιση

Στο επίµαχο σηµείο µπορεί να εκδηλωθεί έντονος πόνος, πρήξιµο, καθώς και µούδιασµα που εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώµα. Αρχικά, ξαπλώνουµε µε τέτοιον τρόπο ώστε το σηµείο όπου έγινε το δάγκωµα να βρίσκεται σε χαµηλότερο επίπεδο από την καρδιά.
Με αυτόν τον τρόπο µειώνουµε, όσο γίνεται, την εξάπλωση του δηλητηρίου.

Έπειτα, πλένουµε το τραύµα µε ήπια αντισηπτικά, όπως σαπούνι µε νερό ή οξυζενέ, αλλά σε καµία περίπτωση δεν τοποθετούµε πάγο. Τέλος, φροντίζουµε για την άµεση µεταφορά του πάσχοντος στο πλησιέστερο νοσοκοµείο, ώστε να χορηγηθεί ο κατάλληλος αντιοφικός ορός.

Εκτός αυτά, το καλοκαίρι καραδοκούν:

Τσούχτρες – Θαλάσσιες ανεµώνες

Μέσα στη θάλασσα ο πιο γνωστός «εχθρός» είναι οι τσούχτρες. Μπορεί, επίσης, να εµφανιστούν µέδουσες και θαλάσσιες ανεµώνες. Το τσίµπηµα της τσούχτρας συνήθως δεν έχει σοβαρές παρενέργειες. Η περιοχή που ήρθε σε επαφή ενδέχεται να παρουσιάσει έντονη κοκκινίλα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιµο, φαγούρα και οίδηµα. Τα συµπτώµατα προκαλούνται από µια τοξική ουσία, που απελευθερώνεται από τα πλοκάµια της τσούχτρας. Οι θαλάσσιες ανεµώνες ανήκουν στην ίδια οικογένεια και προκαλούν πιο ήπια συµπτώµατα.

Αντιµετώπιση

Αρχικά προσπαθούµε να αποµακρύνουµε τα τυχόν κολληµένα πλοκάµια στο δέρµα µας. Αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνει µε γυµνά χέρια διότι έτσι θα κολλήσουν πλοκάµια στο χέρι µας. Ένας ασφαλής τρόπος είναι να τρίψουµε το σηµείο µε λίγη άµµο. Δεν θα πρέπει σε καµιά περίπτωση να βάλουµε πάνω στο τσίµπηµα νερό βρύσης γιατί θα σπάσουν και όσα κεντριά παραµένουν στο δέρµα, µε αποτέλεσµα να χυθεί ακόµα περισσότερο δηλητήριο.

Στη συνέχεια απλώνουµε µια κορτιζονούχα κρέµα για να µειώσουµε τη φαγούρα. Αν δεν γνωρίζουµε ότι είµαστε αλλεργικοί, αλλά έχουµε έντονα συµπτώµατα, όπως ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα ή τάση για εµετό, τότε επειγόντως πάµε στο νοσοκοµείο.

Δράκαινες – Αχινοί

Οι «πονηρές» δράκαινες ζουν στον βυθό της θάλασσας, καλύπτονται µε άµµο, δεν ξεχωρίζουν και δεν κουνιούνται, µε αποτέλεσµα πολλές φορές να τις πατάµε. Έχουν δηλητήριο στις κεραίες του άνω πτερυγίου τους, στο σηµείο ακριβώς που ξεχωρίζει από την άµµο. Μόλις µας τσιµπήσουν, αισθανόµαστε αµέσως έντονο πόνο και σύντοµα το σηµείο κοκκινίζει και πρήζεται.

Ορισµένα ευαίσθητα άτοµα µπορεί να εµφανίσουν συµπτώµατα αλλεργικού σοκ. Το δηλητήριο επιδρά τόσο στο νευρικό σύστηµα του ανθρώπου όσο και στο αίµα. Το αποτέλεσµα σε αυτήν την περίπτωση είναι ο έντονος και µε διάρκεια πόνος.

Αντιµετώπιση

Μέχρι να δεχθούµε ιατρική βοήθεια, µπορούµε να τοποθετήσουµε µια κρύα κοµπρέσα στο σηµείο ή µια κορτιζονούχα αλοιφή. Επειδή ο πόνος είναι αρκετά έντονος, µπορούµε να πάρουµε ένα ισχυρό παυσίπονο.

Αν, πάλι, πατήσαµε αχινό, σίγουρα δεν θα νιώσουµε τον ίδιο πόνο όπως µε τη δράκαινα. Στην περίπτωση του αχινού για να ανακουφιστούµε από τον πόνο, βάζουµε το πόδι σε µια λεκάνη µε ζεστό νερό. Αφού έχει µαλακώσει το δέρµα, πρέπει να βγάλουµε τα αγκάθια ένα-ένα. Πιέζουµε στο σηµείο µέχρι να το δούµε να ξετρυπώνει και ύστερα µε ένα τσιµπιδάκι το τραβάµε. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, πρέπει να απολυµάνουµε την περιοχή µε σαπούνι ή οξυζενέ, για να αποφύγουµε πιθανή µόλυνση.

Περίπου το 3% των ανθρώπων που δέχεται εντόμων µπορεί να εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση και έως το 0,7% ενδέχεται να παρουσιάσει απειλητική αλλεργική αντίδραση. Για να το προλάβεις, καλό θα είναι να έχεις κάνει τεστ ώστε να δεις αν είσαι αλλεργικός.

Δες και αυτό: Έχετε διάρροια; Τι μπορεί να κρύβει – Το σύνδρομο sos

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ