- Διαφήμιση -

Είσαι καθισµένη στο γραφείο µε µια στοίβα χαρτιά γύρω σου και άπειρες εκκρεµότητες. Έχεις άγχος αλλά… τα νύχια σου δεν φταίνε.

Το φάγωµα των νυχιών (ονυχοφαγία, όπως είναι ο επιστηµονικός όρος) µπορεί να µοιάζει µια αρκετά αθώα, ίσως και λίγο παιδική, συνήθεια αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως το µανικιούρ σου δεν είναι το µόνο που υποφέρει από αυτή. Η ονυχοφαγία όχι µόνο σε δείχνει ανασφαλή, αλλά µπορεί και να σε αρρωστήσει. Ιδού τι µπορεί να πάθεις…

- Διαφήμιση -

Βακτηριακή λοίµωξη

Το εσωτερικό των νυχιών αποτελεί την τέλεια κρυψώνα για βροµιά και σκόνη. Τρώγοντας τα νύχια σου, ανοίγεις «δίοδο», µε αποτέλεσµα να εισχωρήσουν βακτήρια που µπορεί να σου δηµιουργήσουν µολύνσεις.

Κρυολόγηµα

Σκέψου πόσα πράγµατα πιάνεις καθηµερινά µε τα χέρια σου. Τα µικρόβια που ζουν στην επιφάνεια των αντικειµένων µεταφέρονται µε µεγάλη ευκολία στα χέρια σου. Έτσι, όταν βάζεις τα δάχτυλα στο στόµα, εκθέτεις τον οργανισµό σου σε ασθένειες, που ορισµένες φορές εξελίσσονται σε σοβαρές.

Δηλητηρίαση

Τα κοινά βερνίκια νυχιών περιέχουν τοξίνες, αλλά τα βερνίκια µε gel περιέχουν επίσης χηµικά, και η χρήση τους είναι αποκλειστικά τοπική. Έτσι, την επόµενη φορά που θα µπεις στον πειρασµό να δαγκώσεις τα νύχια σου, έχοντας κάνει gel, σκέψου το κακό που µπορεί να προκαλέσεις στον οργανισµό σου.

Παρανυχίδες

Δυστυχώς, όταν τρως τα νύχια σου, καταστρέφεις και το δέρµα περιµετρικά από αυτά, µε αποτέλεσµα τις επίπονες παρανυχίδες. Συχνά, όµως, το πρόβληµα δεν σταµατά εκεί, αφού η πληγή που δηµιουργείται πολύ εύκολα µπορεί να µολυνθεί.

Φανερώνεις το άγχος σου

Αυτή η συνήθεια συνδέεται µε το άγχος που µπορεί να αισθάνεσαι. Είναι ο τρόπος σου να νιώθεις καλύτερα και να διοχετεύεις την έντασή σου. Όµως, όλη αυτή η εσωτερική διαδικασία γίνεται αντιληπτή από τους γύρω σου, µε αποτέλεσµα να εκθέτεις τον εαυτό σου.

Μυρµηγκιές

Συχνό φαινόµενο αποτελούν οι µυρµηγκιές στα δάχτυλα. Το κακό είναι πως µπορούν πολύ εύκολα να εξαπλωθούν από δάχτυλο σε δάχτυλο και κατ’ επέκταση στο στόµα σου και το πρόσωπο.

Δόντια

Το να τρως τα νύχια σου µπορεί να προκαλέσει ζηµιές και στα δόντια σου. Αν αυτή σου η συνήθεια κρατάει χρόνια, µπορεί να αλλάξει ο τρόπος που κλείνεις τα δόντια σου ή να µετακινηθούν από την αρχική τους θέση.

50% του πληθυσµού πέφτει θύµα της ονυχοφαγίας για κάποιο διάστηµα. Αιτία; Το άγχος.

Γιατί το κάνεις

Η ονυχοφαγία είναι µια νευρική συµπεριφορά που βοηθά στην καταπολέµηση του άγχους, το οποίο σχετίζεται µε βιώµατα της παιδικής ηλικίας. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η ονυχοφαγία είναι η πιο ήπια µορφή ακρωτηριασµού του εαυτού µας και αποτελεί σύµπτωµα µιας αγχώδους συναισθηµατικής διαταραχής που υποβόσκει. Είναι µια διέξοδος στο στρες, όπως χρησιµεύει η πιπίλα σε ένα µωρό.

Διάβασε επίσης:

Τα 4 ροφήματα που πολεμούν το άγχος

Αυτοί είναι οι τρόποι για να ελέγξεις το άγχος σου

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ