- Διαφήμιση -

Ο Philippe Hannetelle, αγαπηµένος µαθητής του Martin Brofman για 30 χρόνια, ανέλαβε µετά το θάνατο του δασκάλου του τη διδασκαλία της µεθόδου του, που ονοµάζεται «O καθρέφτης του σώµατος». Στόχος της µεθόδου είναι να µάθουν οι άνθρωποι πώς µπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους και να αυτοθεραπευτούν.

Από την Τάνια Μαρκουτσά

- Διαφήμιση -

Ήσαστε µαθητής του Martin Brofman. Γιατί τον προσεγγίσατε;
Εφαρµόζοντας τη φιλοσοφία του, θεράπευσα την όρασή µου. Είχα µυωπία και αστιγµατισµό, που εξαφανίστηκαν. Επιπλέον, άλλαξα κάθε τµήµα της ζωής µου που δεν λειτουργούσε τόσο καλά όσο θα ήθελα, αύξησα την αυτοεκτίµησή µου και την αυτοπεποίθησή µου και έγινα ικανότερος να προχωρώ πιο συνειδητά στη ζωή µου.

Τι µας εµποδίζει από το να γίνουµε ευτυχισµένοι;
Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να δικαιολογούν τον τρόπο ζωής τους ακόµη κι αν δεν είναι ευτυχισµένοι. Ο Νους τους έχει γίνει ο κυρίαρχος της συνειδητότητάς τους… Σε αυτή την περίπτωση τους τραβά προς µια άλλη κατεύθυνση από αυτή του Πνεύµατος. Μοιάζει σαν να οδηγούµε ένα αυτοκίνητο έχοντας το ένα πόδι στο γκάζι και το άλλο στο φρένο. Ξέρουν πώς είναι η ζωή τους, έχουν απτά παραδείγµατα και, παρά το ότι δεν είναι ικανοποιηµένοι, φοβούνται να προχωρήσουν σε µια άλλη, άγνωστη πραγµατικότητα.
Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να ευθυγραµµίσουν τον Νου και το Πνεύµα τους προς τη ίδια κατεύθυνση. Να µιλάνε µε τον εαυτό τους, κοιτάζοντας θετικά προς την επίτευξη του στόχου τους, αντί να δίνουν δικαιολογίες στον εαυτό τους σχετικά µε τους λόγους της δυστυχίας τους. Με λίγα λόγια, πρέπει να χρησιµοποιήσουν το νου τους σαν εργαλείο που δουλεύει υπέρ τους και όχι εναντίον τους.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της µεθόδου;
Το σύστηµα «Ο καθρέφτης του σώµατος» βασίζεται στην ιδέα ότι το σώµα µας αντικατοπτρίζει τη ζωή µας. Τα σηµεία του σώµατός µας που νοσούν καθρεφτίζουν εκείνα τα µέρη της ζωής µας στα οποία υπάρχει ένταση στη συνειδητότητά µας. Αν θέλεις να ξεφορτωθείς ένα σύµπτωµα, είναι πολύ σηµαντικό να αποµακρύνεις την ένταση που δηµιούργησε το σύµπτωµα, φέρνοντας σε αρµονία εκείνα τα τµήµατα της ζωής που δεν πήγαιναν καλά. Πρόκειται για µια τεχνική, ένα σύνολο «εργαλείων» που όλοι µας µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε εύκολα και µας επιτρέπουν να εξερευνήσουµε τη σχέση µεταξύ του σώµατός µας, της συνειδητότητάς µας και της ζωής µας. Η στάση που έχουµε απέναντι στη ζωή, αποδεικνύεται ότι ενισχύει τη θεραπευτική διαδικασία.

Μπορεί η έλλειψη συνειδητότητας να κάνει το σώµα µας να πάσχει;
Το βαθύτερο τµήµα τού ποιοι πραγµατικά είµαστε είναι η συνειδητότητά µας. Η συνειδητότητα είναι ενέργεια. Είσαι ένα ον ενέργειας. Όλοι είµαστε. Η ενέργεια ρέει µέσα από τη δική σου οντότητα και κατευθύνεται από τις σκέψεις σου, τα συναισθήµατά σου και τις επιθυµίες σου. Όταν µπλοκάρεις τη ροή αυτής της ενέργειας µέσα από τα διάφορα περιστατικά που βιώνεις και αρχίσεις να νιώθεις ένταση η οποία έχει µεγάλη διάρκεια, το αποτέλεσµα είναι ασθένειες, τραυµατισµοί κλπ.
Έτσι µπορούµε να πούµε ότι όλες οι ασθένειες και όλοι οι τραυµατισµοί είναι το αποτέλεσµα µπλοκαρισµένης ενέργειας.

Όλη αυτή η διαδικασία δεν προϋποθέτει την αυτογνωσία;
Το σύστηµα «Ο καθρέφτης του σώµατος» εκτός από τη θεραπευτική τεχνική αφορά και στην αυτογνωσία. Επίσης, αναπτύσσουµε την αποδοχή και την ενσυναίσθηση για τον εαυτό µας, τον θεραπευόµενό µας, αν λειτουργούµε ως θεραπευτές, όπως επίσης και για όλα τα όντα.
Καθώς λειτουργούµε όλο και συχνότερα µέσα από το τσάκρα της καρδιάς, αρχίζουµε να ξεφορτωνόµαστε την κριτική, την αίσθηση αποχωρισµού από τους άλλους και να βιώνουµε όλο και περισσότερο την αίσθηση της αγάπης δίχως όρους.

Η όλη θεωρία µοιάζει να έρχεται από την Ανατολή.
Είναι µια σύνθεση δυτικής ψυχολογίας και ανατολικών φιλοσοφιών. Από ιατρικής πλευράς, η αιτία αλλά και τα αποτελέσµατα βρίσκονται έξω από εµάς. Λένε, για παράδειγµα, ότι ο ιός προκαλεί την ασθένεια. Κι εµείς το ασπαζόµαστε αυτό, αλλά µε τη διαφορά ότι θα εµφανιστεί η ασθένεια αν η συνειδητότητα του ανθρώπου το επιτρέψει. Ιοί υπάρχουν παντού. Γιατί να αρρωστήσει κάποιος ενώ ο διπλανός του δεν παθαίνει τίποτε; Η απάντηση κρύβεται σε αυτό που κάνουν διαφορετικά ως προς τη συνειδητότητά τους αυτά τα δύο άτοµα. Όπως και να έχει, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και τις δύο προσεγγίσεις για να θεραπευτούµε. Μπορούµε να δουλεύουµε εσωτερικά µε τον εαυτό µας για να αποκαταστήσουµε την ισορροπία και να χρησιµοποιούµε φάρµακα για να θεραπεύσουµε το σώµα.

Υπάρχουν «µαγικές», εύκολες λύσεις στα θέµατα της υγείας;
Υπάρχουν οι αρνητικοί σκεπτικιστές και οι θετικοί σκεπτικιστές. Οι αρνητικοί σκεπτικιστές θα πουν: «Δεν το πιστεύω και δεν θα το προσπαθήσω». Οι θετικοί σκεπτικιστές θα πουν: «Δεν το πιστεύω αλλά θα το προσπαθήσω». Αν προσεγγίσετε τη µέθοδό «Ο καθρέφτης του σώµατος» µε ανοιχτό µυαλό, θα δείτε αµέσως τα αποτελέσµατα αυτής της φιλοσοφίας και των «εργαλείων» της στον εαυτό σας και στους άλλους.

Δεν είναι πολυτέλεια σήµερα ένα σεµινάριο αυτοβελτίωσης;
Μπορούµε να αναπτύξουµε έναν άλλο τρόπο σκέψης. Να σταµατήσουµε να βλέπουµε τον εαυτό σας ως θύµατα του περιβάλλοντός µας, να καταλάβουµε γιατί µας συµβαίνουν αυτά τα συγκεκριµένα πράγµατα στη ζωή µας, όπως και στη ζωή των άλλων. Να µάθουµε να δηµιουργούµε αφθονία στη ζωή µας. Και πάλι, το ζητούµενο είναι να καθίσουµε στη θέση του οδηγού, στη συνειδητότητά µας, να µάθουµε πώς να παραµένουµε στο κέντρο µας ό,τι κι αν συµβαίνει τριγύρω µας και να αρχίσουµε να δηµιουργούµε συνειδητά, αντί να είµαστε το αποτέλεσµα του περιβάλλοντός µας.

ΜARTIN BROFMAN
Ο Martin Brofman ήταν ένας από τους πιο διάσηµους θεραπευτές στον κόσµο. Πίστευε ότι η ανθρώπινη δύναµη µπορεί να πετύχει τα πάντα. Όταν πριν από 35 χρόνια θεράπευσε τον εαυτό του από τον καρκίνο, που παραλίγο να τον οδηγήσει στο θάνατο, αποφάσισε ότι µπορεί αυτή την εµπειρία, τη γνώση και την αγάπη για τη ζωή να την περάσει και σε άλλους ανθρώπους, όπως και έκανε.

Info
Μάθετε περισσότερα
για τη µέθοδο στο
fondatio-brofman.org

Το βιβλίο της µεθόδου, µε τίτλο Όλα µπορούν να θεραπευτούν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Αν σας ενδιαφέρουν τα σεµινάρια, απευθυνθείτε στη Βάσω Σωτηρίου, www.vassosotiriou.gr

Διάβασε επίσης:

Ashtanga yoga: γύμνασε σώμα και μυαλό!

Αναπόσπαστο κομμάτι ενός μαθήματος yoga είναι οι αναπνοές. Γιατί;

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ