μυστικό για να μην χωρίσεις

Παρά τα επιτεύγµατα της επιστήµης, οι σχέσεις παραµένουν ακόµα και σήµερα ένα άλυτο µυστήριο. Όσες εµπειρίες κι αν έχει κάποιος, δεν γίνεται απαραίτητα και ειδικός σε θέµατα σχέσεων, ούτε µπορεί να πει µε σιγουριά ποιο είναι το µυστικό για να πετύχει µια µακροχρόνια σχέση. Όμως, έρευνα έδειξε ποιο είναι το μυστικό για να μην χωρίσεις ποτέ αλλά και πώς να το κάνεις!

Αλλά µια επιπλέον γνώµη δεν είναι ποτέ κακή. Ρωτήσαµε ζευγάρια που έχουν µακροηµερεύσει να µας πουν το δικό τους «µυστικό». Καταλήξαµε ότι δεν είναι ένα αλλά πολλά. Συγκεντρώσαµε, λοιπόν, τα εννιά σηµαντικότερα πράγµατα που είναι απαραίτητα για να είναι ο έγγαµος βίος σας ανθόσπαρτος.

Ποιο είναι το μυστικό για να μην χωρίσεις ποτέ

Ξέρουν πώς να τσακώνονται

Κανείς δεν γλιτώνει. Συµβίωση σηµαίνει και τσακωµός. Από σοβαρούς καβγάδες για τα οικονοµικά µέχρι ανούσια παράπονα για το κάθισµα της λεκάνης, που µένει πάντα ανεβασµένο. Επιτυχηµένος δεν είναι ο καβγάς στον οποίο θα «νικήσεις» αλλά ο αποτελεσµατικός. Πρέπει να γνωρίζεις τα «κουµπιά» του συντρόφου σου – πότε έχει νόηµα να του αλλάξεις γνώµη και πότε πρέπει να αποδεχθείς ότι δεν σηκώνει συζήτηση.

Το µυστικό είναι ο συµβιβασµός! Μια πολύ σηµαντική λέξη, που µπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Δηλαδή, το «πάρε δώσε». Τη µία φορά µπορεί να υποχωρήσει ο ένας, την επόµενη ο άλλος, κρατώντας έτσι µια ισορροπία. Από την άλλη, είναι προτιµότερο να τσακωθείς από το να τα κρατάς µέσα σου και στο τέλος να έχεις µια ανεξέλεγκτη έκρηξη.

Όταν νιώθεις άνετα µε το σύντροφό σου, µαλώνεις, ξεθυµαίνεις και προχωράς. Να θυµάσαι ότι ένας καβγάς είναι απλός ένας καβγάς. Μην του δώσεις µεγαλύτερη σηµασία από αυτή που έχει και, προς Θεού,… µην τον γενικεύσεις.

Δεν έχουν σταµατήσει να φλερτάρουν

Ακόµα και µετά από 50 χρόνια σχέσης, τα ευτυχισµένα ζευγάρια γνωρίζουν ότι το φλερτ δεν σταµατάει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν είναι κακό να του κάνεις το χατίρι και να φορέσεις τα ρούχα που λατρεύει. Να αρέσεις σε σένα αλλά και σε εκείνον.

Να νιώθεις όµορφη. Μην ξεχνάς να του χαµογελάς πονηρά, να αφήνεις υπονοούµενα, να τον αγγίζεις, να τον προκαλείς, όπως έκανες κι όταν ήθελες να τον κατακτήσεις. Κράτα τη φλόγα ζεστή. Μικρές αλλά πολύ σηµαντικές χειρονοµίες θα σας φέρουν πιο κοντά. Μην ντρέπεσαι να δείχνεις την αγάπη σου και τη στοργή σου, ακόµα και δηµόσια – είναι δείγµα µιας υγιούς σχέσης.

Κόβεται το κρεβάτι;

Τι 30, τι 40, τι 50! Κόβεται το κρεβάτι; Όχι βέβαια. Ίσως µια µακροχρόνια σχέση να περνάει και περιόδους… ξηρασίας. Ειδικοί, επιστήµονες, ακόµα και ο γεροντότερος στο πιο αποµακρυσµένο χωριό, θα σου πουν µε σιγουριά ότι το σεξ κάνει καλό. Όχι µόνο στην υγεία σου αλλά και στην ψυχή σου.

Ξέρεις πόσο αλληλένδετα είναι αυτά τα δύο. Το κρεβάτι δυναµώνει και ενώνει το ζευγάρι µε έναν µοναδικό τρόπο. Τα ζευγάρια που είναι πάνω από 50 χρόνια µαζί και έχουν µια ευτυχισµένη σχέση λένε ότι δεν σταµάτησαν ποτέ το κρεβάτι και υποστηρίζουν ότι, ακόµα κι αν δεν έχεις πολλή όρεξη ή έχεις… πονοκέφαλο, µε το σεξ όλα περνάνε!

Κάνουν διάλογο

Ένα από τα βασικότερα εργαλεία ενός επιτυχηµένου γάµου είναι η επικοινωνία. Από τις επιθυµίες και τα όνειρα για το µέλλον µέχρι απλά καθηµερινά πράγµατα, όπως τι θα κάνεις το απόγευµα, η συζήτηση είναι το κλειδί. Αν δεν υπάρχει διάλογος, είναι δύσκολο να αντιληφθεί ο σύντροφός σου τι συµβαίνει µέσα σου και να σε βοηθήσει. Σταµάτα να περιµένεις πότε θα τα καταλάβει όλα µόνος του (η απάντηση είναι ποτέ, και ισχύει για όλους) και πες τα όλα ήρεµα.

Προσοχή! Συζήτηση δεν σηµαίνει γκρίνια, δεν σηµαίνει κατηγορίες, δεν σηµαίνει επίθεση. Μιλάµε όπως θα θέλαµε να µας µιλήσει ο άλλος. Λέµε απλά και καθαρά τι αισθανόµαστε, τι θέλουµε, τι ελπίζουµε. Αυτό σηµαίνει συζήτηση. Ξεκίνα λοιπόν την κουβέντα και µην κλείνεσαι στον εαυτό σου. Μπορεί να εκπλαγείς από τα θετικά αποτελέσµατα του διαλόγου.

Αλληλοσεβασµός

Ακούγεται απλό, αλλά έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο σεβασµός είναι από τους σηµαντικότερους παράγοντες που δείχνουν αν µια σχέση είναι επιτυχηµένη και θα κρατήσει στο χρόνο. Είναι σηµαντικό να µη χρησιµοποιείς υποτιµητικούς χαρακτηρισµούς για το σύντροφό σου, αντιθέτως να είσαι ειλικρινής και υποστηρικτική σε περιόδους έντονου στρες και να µην αγνοείς τα συναισθήµατά του. Κοίτα το σύντροφό σου στα µάτια την ώρα που µιλάτε, ακόµα κι αν κάνεις κάτι άλλο· έτσι δείχνεις ότι σέβεσαι τις σκέψεις του.

Ένα ακόμα μυστικό για να μην χωρίσεις ποτέ

Κοινά και νέα ενδιαφέροντα

Είτε πρόκειται για ένα ταξίδι σε νέα µέρη είτε για µια νέα ιδέα, τα ζευγάρια που κάνουν πράγµατα µαζί διατηρούν έναν ισχυρό δεσµό. Τα ευτυχισµένα ζευγάρια δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από λίγο ποιοτικό χρόνο µεταξύ τους.

Κι αυτό σηµαίνει χρόνο που θα περιλαµβάνει ασχολίες, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα που θα κάνουν και τους δύο ευτυχισµένους – από ένα καινούριο επιτραπέζιο παιχνίδι µέχρι ένα νέο χόµπι. Ο κοινός χρόνος δίνει την ευκαιρία να νιώσετε συναισθήµατα θαυµασµού, χαράς και ευτυχίας.

Είναι µια οµάδα

Τα οικονοµικά προβλήµατα, η δουλειά και τα παιδιά είναι µόνο τρεις από τους δεκάδες λόγους που µπορούν να φέρουν εντάσεις σε ένα σπίτι και να αποµακρύνουν το ζευγάρι. Για να βγεις, όµως, νικητής µέσα από τέτοιες καταστάσεις, που κάθε ζευγάρι αργά ή γρήγορα καλείται να αντιµετωπίσει, πρέπει να δουλεύεις οµαδικά.

Ο σύντροφός σου είναι ο «συµπαίκτης» σου και µαζί είστε µια οµάδα. Καθώς περνούν τα χρόνια, θα αντιληφθείς ότι αγάπη σηµαίνει πάνω απ’ όλα συµµετοχή, φροντίδα και αποδοχή. Όπως µια οµάδα λειτουργεί σαν µια γροθιά για να νικήσει σε έναν αγώνα, έτσι κι εσύ είναι σηµαντικό να υποστηρίζεις τον άνθρωπό σου στις επιλογές του, στις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες του. Να θυµάσαι ότι τα προβλήµατα υπάρχουν για να λύνονται και τα λάθη για να συγχωρούνται.

Και µαζί και µόνοι

Το να είσαι στην ίδια οµάδα µε το σύντροφό σου δεν σηµαίνει ότι χρειάζεται να θυσιάσεις τον εαυτό σου. Ο ατοµικός χρόνος και οι αγαπηµένες προσωπικές δραστηριότητες δεν χρειάζεται να γίνουν θυσία στο «εµείς». Με κατανόηση και χωρίς περιττές ζήλιες, ο καθένας είναι σηµαντικό να νιώθει ελεύθερος µέσα στη σχέση και µέσα στο σπίτι του.

Άλλωστε, αν ο καθένας από τα δύο µέρη µιας σχέσης είναι ευτυχισµένος µε όσα κάνει, και η µεταξύ τους σχέση θα είναι καλύτερη, όπως και η διάθεσή τους. Αν χαθείς µέσα στο «εµείς» και θεωρήσεις… προδοσία τις ατοµικές σου δραστηριότητες, σε λίγα χρόνια θα είσαι εγκλωβισµένη σε µια σχέση που σε πνίγει και θα κατηγορείς το σύντροφό σου για αυτό. Οπότε, άσ’ τον τώρα να πάει να παίξει µπάλα µε τους φίλους του και πήγαινε κι εσύ κανένα σινεµά…

Τελευταίο μυστικό για να μην χωρίσεις ποτέ

Το θαυµατουργό χιούµορ

Η λύση για όλα! Χωρίς χιούµορ, καµία σχέση δεν µπορεί να είναι καλή. Είναι το µαγικό ραβδί που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη σε κάθε δυσκολία, σε κάθε διαφωνία, σε κάθε αµηχανία. Μη φοβηθείς να αυτοσαρκαστείς, µη φοβηθείς –ακόµα και στα πιο δύσκολα– να γελάσεις µε το πρόβληµα και µε τον εαυτό σου.

Το γέλιο από µόνο του πολύ συχνά είναι η λύση, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρες και απολύτως ικανοποιητικές απαντήσεις για όλους σε όλα. Γελάστε µε την ψυχή σας, διασκεδάστε µαζί, κοροϊδέψτε –καλοπροαίρετα πάντα– ο ένας τον άλλο και θα ζήσετε µαζί µέχρι τα βαθιά σας γεράµατα, ευτυχισµένοι και ερωτευµένοι.

«Πως καταφέραµε να µείνουµε µαζί 65 ολόκληρα χρόνια;  Γεννηθήκαµε σε µια εποχή που, όταν κάτι χάλαγε, δεν το πετάγαµε· το φτιάχναµε…». Ανώνυµη γιαγιά

Δες και αυτό: «Είμαστε παντρεμένοι αλλά δεν κάνουμε έρωτα…. γιατί;» Ειδικός απαντά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ