Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγµα να καθαρίσεις µια αγκινάρα, αλλά αξίζει τον κόπο. Το λαχανικό που θυµίζει λουλούδι κάνει καλό στα νεφρά και το συκώτι, καθαρίζει το αίµα, τονώνει την καρδιά, µειώνει τη χοληστερίνη και αντιµετωπίζει αποτελεσµατικά την αρτηριοσκλήρυνση, τους ρευµατισµούς και την παχυσαρκία.

Από τη Διονυσια Καρακεκε

Αγαπηµένη τροφή για τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωµαίους, η κινάρα η σκόλυµος, όπως είναι το επιστηµονικό της όνοµα, οφείλει τις εξαιρετικές θεραπευτικές και αδυνατιστικές της ιδιότητες στα φύλλα της, που είναι ιδιαίτερα χωνευτικά και διουρητικά. Τα 100 γραµµάρια ωµής ή βραστής αγκινάρας έχουν µόλις 44 θερµίδες. Η αγκινάρα, όµως, δεν µπαίνει µόνο στο πιάτο µας αλλά και στο ποτήρι µας! Στην Ιταλία από τα φύλλα της παράγουν το λικέρ Cynar.

Αντιοξειδωτική
Η βασίλισσα των αντιοξειδωτικών, σύµφωνα µε µελέτη του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η αγκινάρα περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό! Μερικά από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της είναι η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη κ.ά.

Αντικαρκινική
Το εκχύλισµα των φύλλων της µειώνει τον πολλαπλασιασµό των κυττάρων σε πολλές µορφές καρκίνου, συµπεριλαµβανοµένων του καρκίνου του προστάτη, του µαστού, της λευχαιµίας.

Αναγεννητική
Τόσο η συµβατική όσο και η εναλλακτική ιατρική παραδέχονται ότι, χάρη στην κυναρίνη και τη σιλυµαρίνη που περιέχει, η αγκινάρα είναι θαυµατουργή για το συκώτι. Σύµφωνα µε µελέτες, µπορεί να αναγεννήσει τον ηπατικό ιστό.

Χωνευτική
Τα φύλλα της αγκινάρας βοηθούν το πεπτικό σύστηµα, καθώς λειτουργούν ως φυσικό διουρητικό. Διευκολύνει την πέψη, βελτιώνει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης και ανακουφίζει από τα γαστρεντερικά προβλήµατα.

Αφροδισιακή
Μια παλιά ιστορία λέει ότι η Αικατερίνη των Μεδίκων έτυχε έντονης κριτικής στα τέλη του Μεσαίωνα για την αδυναµία που είχε στις αγκινάρες. Συνήθιζε να τις τρώει ακόµα και δηµόσια. Οι κουτσοµπόληδες της εποχής συσχέτισαν τις γαστρονοµικές µε τις σεξουαλικές της αδυναµίες, επειδή θεωρούσαν την αγκινάρα ιδιαίτερα αφροδισιακή.

Για τη χολή
Η πολυφαινόλη κυναρίνη, ένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει ο πολτός από φύλλα αγκινάρας, αυξάνει τη ροή της χολής. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει τη δραστικότητα και την ασφάλεια των εκχυλισµάτων από αγκινάρα για τη θεραπεία των ηπατικών, πεπτικών και χολικών δυσλειτουργιών και συµπτωµάτων, όπως το φούσκωµα, η έλλειψη όρεξης, η ναυτία και οι γαστρικοί πόνοι.

Οστεοπόρωση
Ιδανική τροφή για όσους κινδυνεύουν ή πάσχουν από οστεοπόρωση. Η βιταµίνη Κ που περιέχει βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη.

Διάβασε επίσης:

Κρεμμύδι… το θαυματουργό!

Η διατροφή σε βοηθά να νικήσεις το στρες