σουβλάκι θερμίδες ποιο τρόφιμο τις εξαφανίζει

Μια απίστευτη έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο Lund στην Σουηδία, κατά την οποία κατάφεραν να εντοπίσουν ένα φρούτο, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα που ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δηλαδή αν φάτε το συγκεκριμένο μετά από σουβλάκι, το λίπος εξαφανίζεται!

Πρόκειται για μια συγκεκριμένη ποικιλία μούρων, τα οποία ονομάζονται lingonberries, προέρχονται από τη Σκανδιναβία και είναι πιο γνωστά ως κόκκινα μύρτιλλα.

Ύστερα από εργαστηριακή έρευνα επάνω σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τον οργανισμό να αποθηκεύει περιττό λίπος, μετά από ένα ιδιαίτερα λιπαρό γεύμα ή μετά από μια γενικότερη διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες.Τα συγκεκριμένα lingonberries μάλιστα, μείωσαν ακόμα και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα!

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση και άλλων ειδών μούρων, όπως τα μαύρα μούρα (blackcurrants), τα bilberries, τα raspberries, τα crowberries και τα μούρα τύπου acai.

Λόγω της γνωστής ευεργετικής τους αντιοξειδωτικής δράσης, όλα τα μούρα βοηθούν στην καλύτερη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά τα κόκκινα μύρτιλλα αποδείχτηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά, όσον αφορά την αντιστροφή των επιπτώσεων της λιπαρής διατροφής. Μετά από αυτό, φάτε έως και σουβλάκια άφοβα…

Πόσες θερμίδες έχουν όμως τα αγαπημένα μας σουβλάκια;

Πίτα

Η απλή πίτα μεσαίου μεγέθους στα κάρβουνα έχει περίπου 200kcal, ενώ η πίτα ολικής δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε θερμίδες. Όταν όμως λούζεται στο λάδι, όπως συνήθως γίνεται, φτάνει τις 300-350kcal.

Κρέας

Μιλώντας για ~100γρ. κρέατος που θεωρητικά περιέχει ένα μέτριου μεγέθους σουβλάκι:

Γύρος χοιρινός: ~300 kcal
Γύρος κοτόπουλο: ~228 kcal
Καλαμάκι χοιρινό: ~180 kcal
Καλαμάκι κοτόπουλο: ~130 kcal
Κεμπάπ (βοδινό κρέας): ~238 kcal
Ντονέρ (αρνί): ~ 309 kcal

Τηγανητές πατάτες

Αποτελούν τη “θερμιδική πληγή” του εθνικού μας εδέσματος αν σκεφτεί κανείς πως οι 15 τηγανιτές πατάτες έχουν ~105kcal !

Αλοιφές/Σάλτσες/Σως

Σως με βάση τη μαγιονέζα: ~75 kcal / 15gr
Τζατζίκι: ~75 kcal / 50gr
Γιαούρτι: 15 kcal / 15gr
Μουστάρδα: 18 kcal / 15gr
Κέτσαπ: 12 kcal / 15gr

lunduniversity.lu.se

Δες και την άσκηση που καίει 800 θερμίδες σε μια ώρα, γίνεται και στο σπίτι σου