Δίαιτα λάθος μυστικά
- Διαφήμιση -

Η αλήθεια είναι ότι ακούγονται πολλά σχετικά με τα λάθη ή τα πρέπει για τις δίαιτες που κατά καιρούς ακολουθείται. Παραθέτουμε τα Do & Dont’s που πρέπει έχετε υπόψη σας τα οποία θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας για απώλεια κιλών.

Τα λάθη που κάνετε στη δίαιτά σας

Τρώτε πολύ λίγο λίπος

Όσο περίεργο και αν μοιάζει, η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας λίπους μέσα στην ημέρα, είναι ευεργετική για την απώλεια των κιλών, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με γυμναστική. Ο λόγος, δεν είναι άλλος, από την ιδιότητά του να δίνει την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερη ώρα, καθώς καθυστερεί την κένωση του στομάχου. Παράλληλα, το λίπος μπορεί να «ξυπνήσει» τον μεταβολισμό σας, ώστε να έχετε αποτελεσματικότερη καύση θερμίδων.

- Διαφήμιση -

Πίνετε τα sports drinks μόνο όταν τα έχετε πραγματικά ανάγκη

Αν ιδρώνετε πολύ, μετά από γυμναστική που ξεπερνά τα 90 λεπτά, ή όταν ασκήστε σε μέρος με υψηλές θερμοκρασίες, καλό θα ήταν να καταναλώσετε ένα από τα ειδικά sports drinks που υπάρχουν στην αγορά, για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας και να αντικαταστήσετε τους ηλεκτρολύτες που έχουν χαθεί μέσω του ιδρώτα. Αν όμως η γυμναστική σας δεν διαρκεί πάνω από 90 λεπτά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιείτε ένα τέτοιο ποτό. Το αντίθετο μάλιστα. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτά, είναι αρκετοί για να «πετάξουν» τον κόπο σας στα σκουπίδια.

Δεν τρώτε μετά τη γυμναστική για να μην πάρετε τις θερμίδες που χάσατε

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής αποβάλλονται από τον οργανισμό ουσίες που θα πρέπει στη συνέχεια να αντικατασταθούν. Φυσικά, δεν εννοούμε να… πέφτετε μέσα σε ένα πιάτο με μακαρόνια μετά την προπόνησή σας, αλλά θα πρέπει να δίνετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να μην καταπονείται και να λειτουργεί σωστά. Προτιμήστε, λοιπόν, ελαφριά γεύματα και σνακ μετά από κάθε ώρα γυμναστικής σας.

Τρώτε μόνο πρωτεΐνες μετά τη γυμναστική

Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ανάκαμψης του οργανισμού μετά τη γυμναστική, αλλά δεν θα πρέπει να περιορίζεστε μόνο σε αυτό. Προτιμήστε την ποικιλία στις τροφές, βοηθώντας τον οργανισμό σας για να λειτουργεί σωστά αλλά και για να βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει.

Το… παρακάνετε στο γεύμα μετά τη γυμναστική

Είναι πολύ σύνηθες, μετά το τέλος της γυμναστικής, να πιει κανείς ένα χυμό ή smoothies. Αν στη συνέχεια, επιλέξει να έχει και κάποιο γεύμα, τότε, είναι πολύ πιθανό πως θα έχει αποκτήσει και πάλι τις θερμίδες που με τόσο κόπο έχασε. Η καλύτερη επιλογή για μετά τη γυμναστική, είναι οι ξηροί καρποί και τα φρούτα, που θα δώσουν στον οργανισμό τις απαραίτητες ουσίες, χωρίς πολλές θερμίδες.

Τι να κάνετε για να δείτε αποτέλεσμα:

Θέστε συγκεκριμένους στόχους

Καταναλώστε 3 μερίδες διαφορετικών φρούτων! Μόνο με μπανάνες και μήλα, δεν μπορείτε να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο (δίαιτας-διατήρησης βάρους) για χρόνια.

Προσθήκη νέου τροφίμου

Τρώτε τα ίδια και τα ίδια. Λανθασμένες αντιλήψεις, βαρεμάρα ή η αίσθηση της ευκολίας μπορεί να γεμίζουν καθημερινά το πιάτο σας με τις ίδιες τροφές. Είναι σημαντικό να εντάξετε και νέα τρόφιμα στην καθημερινότητά σας ακόμα και αυτά που έως τώρα δεν έχετε δοκιμάσει από μία πεποίθηση ότι ίσως να μην σας αρέσουν. Το σώμα σας χρειάζεται ποικιλία.

Χόρτασε… νερό!

Πολλές φορές ξεχνάμε το πιο βασικό «συστατικό» στη διατροφή μας. Χωρίς φαγητό μπορούμε να ζήσουμε αρκετές ημέρες, χωρίς νερό πολύ λίγες. Συνήθως πίνουμε νερό όταν είμαστε πλέον αφυδατωμένοι. Το σημαντικό είναι να θέσουμε και να επιτύχουμε ένα μετρήσιμο στόχο. Καθημερινά χρειαζόμαστε 8-10 ποτήρια νερό ανάλογα με το ύψος και το βάρος μας.

Ένας πρόχειρος υπολογισμός μπορεί να γίνει αν διαιρέσεις τα κιλά σου με το 30. Αυτή είναι η ποσότητα νερού που σου αναλογεί κάθε μέρα. Αν κάποιος είναι 60 κιλά, πρέπει να πίνει δύο λίτρα νερό, ενώ αν ζυγίζει 80 κιλά, του αναλογούν 2,6 λίτρα την ημέρα, δηλαδή περίπου 11 ποτήρια νερό. Αν και το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να αποτελείται από νερό, μπορούν να υπολογισθούν και τα άλλα ροφήματα.

Με το πάσο σου…

Το χρονικό διάστημα που γευματίζουμε, καθορίζει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τις διατροφικές επιλογές μας. Μικρή χρονική διάρκεια μπορεί να σημαίνει κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού, αφού δεν έχει προλάβει να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού, αλλά και κακή πέψη, μιας και η τελευταία ξεκινάει από τη σωστή μάσηση. Είναι ένας στόχος μετρήσιμος σε λεπτά. Πολύ ουσιαστικός όμως για το βάρος και την υγεία σας.

Καλή προετοιμασία

Αυτή η σύσταση αφορά σε ένα σημαντικό βαθμό, το πόσο οργανωμένοι είστε. Για παράδειγμα αν δεν έχετε αγοράσει φρούτα, δεν πρόκειται να βρείτε το βράδυ που τα αναζητάτε στο σπίτι σας… οπότε και θα καταναλώσετε ευκολότερα «κακούς» υδατάνθρακες που υπάρχουν πρόχειροι στα ντουλάπια ή το ψυγείο σας.

Η γνώση είναι δύναμη

Όσα περισσότερα γνωρίζετε για την τροφή σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να επιλέξετε. Αν για παράδειγμα καταναλώσετε τροφές πτωχές σε φυτικές ίνες, θα πεινάσετε νωρίτερα και πιθανόν να έχετε μεγαλύτερη υπογλυκαιμία, άρα θα καταφύγετε σε πολύ αλμυρές ή γλυκές επιλογές. Οπότε, καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο οι στόχοι συνδέονται μεταξύ τους, αλλά απαιτούν και σχετική προετοιμασία και γνώση.

Κάθε ημέρα κι ένας στόχος

Το σφάλμα που συνήθως γίνεται, είναι ότι επικεντρωνόμαστε στην ένδειξη της ζυγαριάς, παραβλέποντας πολύ σημαντικούς στόχους. Να θυμάστε ότι κάθε ημέρα που περνάει και πετυχαίνετε ένα στόχο, φτάνετε πιο κοντά στον τελικό σας «στόχο» καθώς κατεβαίνει η ζυγαριά και ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση σας. Η εβδομάδα έχει 7 ημέρες και στόχος σας είναι να είστε νικητές όλες τις ημέρες. Φυσικά δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, τους πέτυχα όλους ή τίποτα. Υπάρχει όμως συνεχής βελτιστοποίηση, οπότε ακόμη και αν κάποιοι στόχοι δεν επιτευχθούν, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κάθε εβδομάδα, να είστε σε πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας, σε σχέση με την προηγούμενη.

Κάθε αλλαγή που θέλετε να πετύχετε ξεκινάει από μέσα σας! Οπότε για να πετύχετε τους στόχους, θα πρέπει να είστε έτοιμοι γι’ αυτήν την προσπάθεια και να δώσετε χρόνο, θετική διάθεση και αξία στην προσπάθεια σας!

Διαβάστε επίσης:


- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ