ελαιόλαδο χάλασε
- Διαφήμιση -

Πως να καταλάβεις ότι το ελαιόλαδο χάλασε ώστε να το πετάξεις άμεσα! Το καλό, φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διατροφής και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ωστόσο δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα που πωλούνται της ίδιας ποιότητας και φρέσκα. Υπάρχει βέβαια τρόπος να καταλάβετε την ποιότητα του λαδιού και το παρθένο ελαιόλαδο που ξεχωρίζει ποιοτικά.

- Διαφήμιση -

Πώς να καταλάβεις ότι το ελαιόλαδο χάλασε

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε στο σπίτι βάλτε λίγη ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα γυάλινο ποτήρι λευκού κρασιού για να αιχμαλωτιστούν τα αρώματά του. Στη συνέχεια, κρατήστε με τη χούφτα το ποτήρι για περίπου 20 δευτερόλεπτα, προκειμένου να ζεσταθεί λίγο το λάδι και να απελευθερώσει τα αρώματά του. Ένα καλό και φρέσκο ελαιόλαδο παραπέμπει σε φρέσκια ελιά και σε αρώματα χορταριών και φύλλων.

Αν το λάδι δεν είναι καλής ποιότητας ή έχει… χαλάσει, έχει βαριά μυρωδιά και όχι ευχάριστη. Επιπλέον εάν το ελαιόλαδο είναι «θαμπό» και έχει πικρή ή μεταλλική γεύση ή κατακάθι στο μπουκάλι, τότε δεν είναι έξτρα παρθένο ή απλώς έχει παλιώσει και χαλάσει ποιοτικά. Χαρακτηριστικό του είναι επίσης το πρασινωπό χρώμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη ενώ τα υπόλοιπα έχουν περισσότερο χρυσαφένιο χρώμα.

Πως να το διατηρήσεις σωστά

Για να διατηρηθεί το ελαιόλαδο αναλλοίωτο πρέπει να διατηρείται σε μέρος που είναι σκοτεινό και δροσερό και να καταναλώνεται κατά προτίμηση πριν από την ημερομηνία λήξης του. Μπορείτε παρ’ όλα αυτά να καταλάβετε αν έχει χαλάσει ή όχι το ελαιόλαδο δοκιμάζοντάς το και αν σας ικανοποιεί η γεύση και το άρωμά του μπορείτε να εξακολουθήσετε να το χρησιμοποιείτε. Το συσκευασμένο ελαιόλαδο διατηρεί τις βιταμίνες του μέχρι την ημερομηνία λήξης και εφ’ όσον έχει διατηρηθεί σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Για την καλύτερη διατήρησή του, το ελαιόλαδο πρέπει να φυλάσσεται σε α)πλαστικό δοχείο εφ’ όσον είναι P.E.T., όπου έρευνες έχουν δείξει ότι είναι κατάλληλο για αποθήκευση ελαιολάδου, β) σε γυάλινο δοχείο και γ) σε τενεκέ. Το ελαιόλαδο φυλάσσεται επίσης και σε κιούπι, εφ’ όσον είναι αεροστεγώς κλεισμένο, ώστε να μην ταγκίσει.

Το χύμα ελαιόλαδο είναι πολύ καλό λάδι και μπορείτε να το αγοράζετε, αρκεί να γνωρίζετε και να εμπιστεύεστε το άτομο που σας το προμηθεύει, γιατί έχουν σημειωθεί και περιστατικά νοθείας.

Δες και αυτό: Ανακάτεψε ελαιόλαδο με αλάτι και τρίψε το σώμα σου – Μόλις δεις τα οφέλη, θα το κάνεις συνέχεια

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ