τρόφιμο κατά του καρκίνου

Η επιστήμη και οι ειδικοί μίλησαν και μας έδωσαν αναλυτικά λεπτομέρειες σχετικά με το ποιο τρόφιμο κάνει παρελθόν τον καρκίνο αλλά και την χοληστερίνη, μεταξύ άλλων! Πάει κάπου το μυαλό σου; Πάμε στοίχημα πως όχι…

Η κατακόκκινη λαχταριστή ντομάτα κουβαλά όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις γεμάτες γεύση και χρώμα. Την έχεις συνδέσει με τις ωραιότερες σου διακοπές, με την αγαπημένη σου χωριάτικη σαλάτα αλλά και με τον κρητικό ντάκο. Νομίζεις ότι γνωρίζεστε καλά αλλά μήπως δεν είναι έτσι; Μάθε όλα όσα κρύβει κάτω από τη λαχταριστή της σάρκα!

Είναι φρούτο ή λαχανικό;

Η ντομάτα ανήκει στην κατηγορία των φρούτων, όμως τη χρησιμοποιούμε ως λαχανικό, όπως συμβαίνει με την κολοκυθιά, τη μελιτζάνα, την αγγούρι και την πιπεριά. Το ερώτημα έχει τεθεί μέχρι και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το θέμα τέθηκε το 1893 επειδή θα ίσχυε διαφορετική φορολογία αν ήταν φρούτο κι άλλη αν ήταν λαχανικό. Το δικαστήριο έκρινε ότι, επειδή οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά από αυτό, είναι λαχανικό και όχι φρούτο. Οι επιστήμονες πάντως όπως και οι μάγειρες εξακολουθούν να τη θεωρούν φρούτο.

*Το επιστημονικό του όνομα είναι Solanum lycopersicum (Στρύχνον το λυκοπερσικόν).

*Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, την ίδια περίπου εποχή με την πατάτα, αλλά στην αρχή οι καρποί της εθεωρούντο δηλητηριώδεις και τοξικοί.

Ντομάτα ή τομάτα;

Και τα δύο είναι σωστά αλλά στην εκφορά του λόγου πιο σύνηθες είναι το ντομάτα.

Αλήθεια ή ψέμα;

Λέγεται ότι έχουν γίνει προσπάθειες για να δημιουργηθεί (γενετικά) η “τετράγωνη” ντομάτα και αυτό διότι η τεράστια αμερικανική αλλά και ευρωπαϊκή αγορά των fast foods και των hamburgers, αναζητά τρόπους ώστε να ταιριάξει τις φέτες της στρογγυλής μέχρι σήμερα ντομάτας στο τετράγωνο σχήμα του σάντουϊτς.

*100 γρ. ντομάτα αποδίδει μόνο 17,7 kcal

Στην υγειά μας

Η ντομάτα έχει ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις χρονίων νόσων που οφείλονται σε ανεπαρκείς αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος. Για να ενισχύσεις τη θετική της δράση συνόδευσέ την με κύμινο, κουρκουμά και μουστάρδας.

Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, ρυθμίζουν τα επίπεδα ζαχάρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν την σκελετική υγεία. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C , βιταμίνης Κ, Καλίου και Μαγγανίου. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α – τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο.

Η λυκοπένη

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της οφείλεται κυρίως στην υψηλή της περιεκτικότητα στην ουσία λυκοπένη. Η λυκοπένη είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση η οποία προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες. Σε μικρότερες περιεκτικότητες μπορεί να βρεθεί στο καρπούζι, στις φράουλες και στο γκρέιπφρουτ.

Πώς θα τη φας;

 Η απορρόφηση και η συγκέντρωση του λυκοπένιου φαίνεται να είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη για αυτό προτίμησε τις ντομάτες ψητές ή σε σάλτσα. Επειδή το λυκοπένιο, το β- καροτένιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη E είναι λιποδιαλυτά συστατικά καλό είναι πάντα να συνοδεύεται η ντομάτα με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση.

  • Η ντομάτα έχει ονομαστεί χρυσό μήλο, ροδάκινο του λύκου και μήλο της αγάπης.
  • Προτίμησε ντομάτες μικρότερου μεγέθους γιατί συνήθως έχουν καλύτερη γεύση.
  • Γνωρίζεις ότι οι κομμένες πράσινες ντομάτες (άγουρες) αν αφεθούν σε φωτεινό και ζεστό περιβάλλον κοκκινίζουν. Δεν έχουν όμως την ίδια γεύση με εκείνες που ωριμάζουν πάνω στο φυτό. Αγόρασε ντομάτες μαζί με το τσαμπί τους επειδή συνεχίζει να δίνει στις τομάτες θρεπτικά συστατικά ακόμα και αφού έχουν κοπεί.

Ξέρεις τι είναι η υδροπονία;

Η υδροπονία είναι η βέλτιστη σύγχρονη μέθοδος καλλιέργειας ντομάτας χωρίς χώμα , γιατί διασφαλίζει την σωστή, ελεγχόμενη και ισορροπημένη θρέψη των φυτών, και σε συνδυασμό με την επιλογή των καλύτερων ποικιλιών, εξασφαλίζει ότι οι ντομάτες είναι πάντα νόστιμες και πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Διάβασε και αυτό: Οι ειδικοί μίλησαν: Αυτό είναι το τρόφιμο – θησαυρός που καίει το λίπος