- Διαφήμιση -

Είναι πράγµατι η πιο αγαπηµένη καλοκαιρινή σου απόλαυση τόσο επικίνδυνη για την υγεία σου; Το παγωτό είναι η παρεξηγηµένη λιχουδιά των παιδικών µας χρόνων.

Έχουν κατηγορηθεί για έξτρα λιπαρά, τόνους ζάχαρης, αµφιβόλου ποιότητας γάλατα-σκόνη, κακή συντήρηση και τόσα άλλα που κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζουµε τα ψυγεία που τα φιλοξενούν. Είναι, όµως, πράγµατι τα παγωτά τόσο επικίνδυνα;

- Διαφήμιση -

Τα καλά νέα

Αν ξέρεις να διαβάζεις τις ετικέτες και έχεις ένα βασικό κριτήριο αυτοπροστασίας, µάλλον δεν κινδυνεύεις από µερικά γραµµάρια παγωτού. Αρκεί να το απολαµβάνεις µε µέτρο. Τότε, σύµφωνα µε µελέτη, το παγωτό θα σε κάνει πιο ευτυχισµένη! Όχι µόνο προς στιγµήν! Αυτό το ξέρεις από τότε που ήσουν παιδί. Σε σχετική έρευνα, οι περιοχές του εγκεφάλου όσων έπαιρναν µέρος ενεργοποιούνταν µε κάθε κουταλιά παγωτού µε τον ίδιο τρόπο που συµβαίνει όταν διασκεδάζουµε!

Τι περιέχει;

Τα παγωτά περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταµίνες, φώσφορο, µαγνήσιο και είναι σηµαντική πηγή θρεπτικών ουσιών. Αν προσέχουµε τη σιλουέτα µας, µπορούµε να επιλέγουµε γρανίτες, που δεν περιέχουν λιπαρά και έχουν µικρή θερµιδική αξία. Ένα παγωτό περιέχει αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης µε µια ράβδο δηµητριακών. Σε πρόσφατη έρευνα, ανάµεσα σε περισσότερους από 500 Ευρωπαίους διατροφολόγους, το 70% δήλωσε ότι ένας από τους λόγους που ο κόσµος αποτυγχάνει στην προσπάθειά του να ακολουθήσει ένα ισορροπηµένο διαιτολόγιο είναι επειδή έχει την τάση να αποφεύγει τρόφιµα που τον ευχαριστούν, όπως το παγωτό.

Ίσως δεν ξέρετε ότι…

Το παγωτό είναι το µόνο τρόφιµο που τρώγεται κατεψυγµένο.

Μερικά από τα πρώτα παγωτά δηµιουργήθηκαν πριν από 3.000 χρόνια, όταν οι Κινέζοι άρχισαν να ανακατεύουν το χιόνι µε φρούτα και µέλι.

Ο µέσος όρος «γλειψιµάτων» για να τελειώσει µια µπάλα παγωτού είναι 50.

Τα ξυλάκια πρωτοχρησιµοποιήθηκαν στο παγωτό το 1921. Η εταιρεία Ola στην Ολλανδία υποστηρίζει ένα πρόγραµµα που προτρέπει τα παιδιά να ανακυκλώνουν τα ξυλάκια από τα παγωτά, µε στόχο την κατασκευή ενός αντιγράφου πλοίου των Βίκινγκς, µήκους 15 µέτρων.

Το 1985 παρασκευάστηκε στο Anaheim της Καλιφόρνιας το µεγαλύτερο παγωτό, που είχε ύψος 3,60 µέτρα και φτιάχτηκε από 17.665 λίτρα παγωτού, 3.180 κιλά σαντιγί, σιρόπι και άλλα υλικά (βιβλίο Γκίνες).

Μήπως το παγωτό σού προκαλεί πονοκέφαλο;

Το φαινόµενο είναι γνωστό ως «το πάγωµα του εγκεφάλου» και παρουσιάζεται συνήθως µετά την πρώτη λαίµαργη µπουκιά. Η επιστηµονική ονοµασία είναι sphenopalatine ganglioneuralgia. Την ίδια «παρενέργεια» µπορεί να έχει κι ένα παγωµένο ποτό.

Ο Dr Jorge Serrador, ερευνητής καρδιαγγειακής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, πιστεύει ότι ο πόνος προκαλείται από την απότοµη αύξηση της ροής του αίµατος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Σύµφωνα µε όσα υποστηρίζει, η απότοµη αύξηση της ροής του αίµατος προκαλεί τη διαστολή των αιµοφόρων αγγείων, δηµιουργώντας το αίσθηµα ενός πολύ έντονου πόνου. Ο πόνος προκαλείται από την αύξηση της πίεσης και υποχωρεί όταν τα αγγεία περιορίζονται ξανά στο φυσιολογικό τους µέγεθος.

Διάλεξε το καλύτερο

Οι εταιρείες έχουν αναγνωρίσει τη συνεχή ανάγκη για ποιοτικότερα και πιο υγιεινά προϊόντα και προσαρµόζονται. Στα ψυγεία θα βρεις παγωτά µε φυσικά και όχι τεχνητά αρώµατα, µε stevia αντί για ζάχαρη, µε µεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φρούτα και λιγότερες θερµίδες!

Άλλες πληροφορίες:

Το χρώµα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσµα χρωστικών ουσιών. Προσοχή, λοιπόν, στα έντονα χρώµατα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χηµικά.
Σύµφωνα µε το νόµο, η αναγραφή των ηµεροµηνιών παραγωγής και λήξης είναι υποχρεωτική µόνο για τις συσκευασίες οικογενειακού τύπου και όχι για τις ατοµικές.
Αν µεταφέρουµε τα παγωτά στο σπίτι, τα βάζουµε αµέσως στον καταψύκτη. Η µεταφορά σε µεγάλες αποστάσεις πρέπει να γίνεται σε ισοθερµικές συσκευασίες.
Αν αγοράζουµε παγωτό χύµα, πρέπει να γνωρίζουµε το εργαστήριο που το παρασκευάζει. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα µηχανήµατα που έρχονται σε επαφή µε παγωτό πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρά.

Διάβασε επίσης:

Είναι γλυκά και ζουμερά και είναι τα φρούτα του Καλοκαιριού!

Ήρθε το καλοκαίρι κι εσύ ασχολείσαι με… τρίχες;

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ