πλύσιμο αυγά πριν το μαγείρεμα
- Διαφήμιση -

Τα αυγά χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως σε πολλές συνταγές γλυκές ή αλμυρές αλλά καταναλώνονται και μόνα τους. Βραστά, τηγανιτά, ομελέτα, ποσέ και οι τολμηροί ωμά, παρόλο που υπάρχει φόβος για σαλμονέλωση. Στην περίπτωση που πλένεις τα αυγά πριν το μαγείρεμα τους, καραδοκεί άλλος ένας κίνδυνος, λιγότερο γνωστός ευρέως.

Γιατί μπορεί να είναι λάθος; θα σου εξηγήσουμε αμέσως.

- Διαφήμιση -

Το πλύσιμο των αυγών, έχει απασχολήσει σοβαρά τους επαγγελματίες παραγωγούς, τους κρατικούς οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων και τους καταναλωτές. Οι γνώμες και η νομοθεσία διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει το πλύσιμο των αυγών τύπου Α, αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι υποχρεωτικό.

Επομένως, και δύο απόψεις μπορεί να είναι σωστές αλλά και λανθασμένες.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα:

Τα αυγά περιβάλλονται από επιδερμική μεμβράνη η οποία είναι αόρατη εξωτερική οργανική στιβάδα πάνω στο τσόφλι. Η “δουλειά” της είναι να προστατεύει το αυγό από την εισχώρηση μικροβίων στο εσωτερικό πορώδες κέλυφος. Με το τρίψιμο ή πλύσιμο του αυγού, η μεμβράνη αυτή καταστρέφεται. Έτσι, το αυτό μένει απροστάτευτο σε πιθανούς μικροβιακούς οργανισμούς οι οποίοι είναι ικανοί να εισχωρήσουν εντός τους αυγού, με αποτέλεσμα να μολυνθεί. Κατ επέκταση, μπορούμε δηλαδή, να αρρωστήσουμε.

Όταν το πλύσιμο καταστεί αναγκαίο, θα πρέπει να τηρούνται οι εξής κανόνες:

  1. το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό
  2. τα πλένουμε γρήγορα είτε βουτώντας το αυγό σε μπολ είτε σε τρεχούμενο νερό
  3. τα στεγνώνουμε γρήγορα με χαρτί κουζίνας
  4. τα τοποθετούμε στο ψυγείο μας αμέσως

Σημειώστε ότι, το πλύσιμο των αυγών θα πρέπει να αποφεύγεται όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε άμεσα. Περιμένουμε 1 ώρα πριν τα μαγειρέψουμε για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε πιθανή μόλυνση.

Διαβάστε επίσης:

Κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος με την σαλάτα – Σε γεμίζει 300 θερμίδες εξτρά

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ