Σίγουρα έχετε ακούσει για το λάδι καρύδας, μιας και ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι αρκετά υγιεινό! Μπορεί το ελαιόλαδο να είναι το πιο διαδεδομένο έλαιο και να το προτείνουν ειδικοί ως βασικό στοιχείο για να έχεις ισορροπημένη διατροφή, αλλά η φύση μάς προσφέρει 6 συστατικά που μας δίνουν θρεπτικά και νόστιμα λάδια που θα ανανεώσουν τα πιάτα μας.
Μαζέψαμε λοιπόν μια λίστα με τα 6 υγιεινά έλαια, μαζί με το λάδι καρύδας, που πρέπει να γνωρίζεις. Γιατί ναι, όσο και αν σου φαίνεται παράξενο είναι αρκετά υγιεινό το έλαιο καρύδας, αλλά δεν είναι το μόνο υγιεινό λάδι εκεί έξω!
Υγιεινό λάδι καρύδας και άλλα 5 έλαια που πρέπει να ξέρεις
Καρύδα
Χρήσεις: Αντικατέστησε το βούτυρο με το λάδι καρύδας για να φτιάχνεις πιο υγιεινά γλυκά, όπως μάφιν και μπισκότα, χωρίς να χάνεις ίχνος νοστιμιάς. Μη διστάσεις να το χρησιμοποιήσεις και στο τοστ σου ή να φτιάξεις ποπ κορν.
Οφέλη: Περιέχει το λαυρινικό οξύ που μειώνει τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερόλη και την LDL (κακή χοληστερίνη) ενώ αυξάνει την HD (καλή χοληστερίνη) στον οργανισμό.
Κουκούτσια από σταφύλι
Χρήσεις: Χρησιμοποίησέ το σαν κανονικό λάδι στο τηγάνισμα και στη ζαχαροπλαστική. Η ελαφριά γεύση του το κάνει ιδανικό για τις σαλάτες και την παρασκευή γλυκών όπως το κέικ.
Οφέλη: Περιέχει διπλάσια βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του μειώνουν τη χοληστερόλη του οργανισμού.
Καρύδια
Χρήσεις: Ανακάτεψε το καρυδέλαιο με μέλι, θυμάρι, λίγο μέλι και ξίδι από βατόμουρα για να φτιάξεις ονειρεμένο dressing σαλάτας. Πασπάλισε μερικές σταγόνες σε πατάτες φούρνου ή στα μακαρόνια σου.
Οφέλη: Η υψηλή περιεκτικότητα των καρυδιών σε Ω3 λιπαρά οξέα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διατηρεί την πίεση σε κανονικά επίπεδα, κυρίως σε στρεσογόνες καταστάσεις.
Κολοκυθόσπορος
Χρήσεις: Πρόσθεσε λάδι κολοκυθόσπορου στη σούπα, το κρέας, τα λαχανικά ακόμη και στις σάλτσες σου. Δοκίμασε να το χρησιμοποιήσεις και σε γλυκά και κυρίως, το παγωτό!
Οφέλη: Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και Ε, αντιοξειδωτικά που τονίζουν και δίνουν λάμψη στην επιδερμίδα.
Αβοκάντο
Χρήσεις: Η φρουτένια γεύση του κάνει το λάδι από αβοκάντο το ιδανικό τελείωμα στο μαγείρεμα για τις σούπες, τα ψητά λαχανικά, τα αυγά ενώ μπορείς να σωτάρεις το κρέας σου με αυτό.
Οφέλη: Η σύνθεση του λαδιού από αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL).
Φύκια:
Χρήσεις: Η ουδέτερη γεύση του το κάνει ιδανικό για μαγείρεμα οπότε μη φοβηθείς να αντικαταστήσεις το ελαιόλαδο με το λάδι από φύκια.
Οφέλη: Περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών και μία μόνο κουταλιά έχει ίδια θρεπτική αξία με ένα ολόκληρο αβοκάντο.
Δες και αυτό: Λιποδιαλύτες: Κάνουν τελικά δουλειά τα χάπια ή όχι; Όλη η αλήθεια