Μια ισορροπηµένη διατροφή πρέπει να περιλαµβάνει και υδατάνθρακες (σε ποσοστό περίπου 50%) και λίπος (σε ποσοστό περίπου 30%). Αν, ωστόσο, έπρεπε να µειώσουµε κάποιο από τα δύο, αυτό θα ήταν οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες έχουν ως σκοπό τους να µας δώσουν ενέργεια για τις δραστηριότητές µας και σε περίπτωση που δεν τους χρησιµοποιήσουµε είναι πιθανό να αποθηκευτούν σε µορφή λίπους στον οργανισµό. Ο περιορισµός των υδατανθράκων φαίνεται από έρευνες ότι βοηθά και στη ρύθµιση της πίεσης στην περίπτωση καρδιαγγειακών νοσηµάτων. Από την άλλη πλευρά, τα «καλά» λιπαρά έχει βρεθεί πως βοηθούν στη σωστή λειτουργία του µεταβολισµού και τη µείωση του λίπους, ειδικά στην κοιλιά. Πρέπει, δηλαδή, να καταναλώσουµε λίπος για να κάψουµε λίπος. Όποια δίαιτα και να ακολουθήσουµε, πάντως, έχει µεγάλη σηµασία η ποιότητα των τροφών που θα επιλέξουµε, και συγκεκριµένα οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι σύνθετοι και τα λιπαρά κυρίως ακόρεστα.
Από την Κλειώ Δηµητριάδου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Παν/µιο, MSc στη Συµβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/µιο Αθηνών (ΚΕΚ).
Διάβασε επίσης:
Τι πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις δίαιτα
ΔΙΑΙΤΑ: 1 εβδομάδα αρκεί για να ξεχάσεις τη λαιμαργία!