συνταγές για πρωινό
- Διαφήμιση -

Επειδή όλοι έχουμε πεθυμήσει ένα καφεδάκι έξω, βρήκαμε 3 συνταγές για πρωινό που τρώμε συνήθως στα καλύτερα εστιατόρια! Είναι μάλιστα με λίγα υλικά….

Έχεις άλλωστε ακούσει δεκάδες φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για την υγεία σου. Κι όμως εσύ επιμένεις να πίνεις έναν καφέ στα γρήγορα και να παίρνεις ένα έτοιμο κρουασάν από το δρόμο.

- Διαφήμιση -

Αποτέλεσμα; Γεμίζεις το σώμα σου με κακά λιπαρά οπότε βλάπτεις τόσο την υγεία σου όσο και την εμφάνισή σου και πεινάς όλη μέρα! Κέρδισε λίγο χρόνο για σένα και απόλαυσε ένα βασιλικό πρωινό. Θα νιώσεις ψυχική ευφορία κάνοντας αυτό το πολύτιμο δώρο στον εαυτό σου ενώ ταυτόχρονα θα περάσουν πολλές ώρες μέχρι να πεινάσεις πραγματικά! Δες τις απίστευτες συνταγές για πρωινό που σου μαζέψαμε και θα γλείφεις τα δαχτυλά σου!

Οι 3 top συνταγές για πρωινό

Σπιτικά τραγανά δημητριακά με μέλι & ξηρούς καρπούς

Από την Ιωάννα Δημοπούλου

Σερβίρετε αυτά τα νόστιμα δημητριακά πάνω σε γιαούρτι μαζί με ψιλοκομμένα φρούτα για ένα χορταστικό, υγιεινό γεύμα. Είναι από τις πιο αγαπημένες μας συνταγές για πρωινό.

  • Μερίδες: 12
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
  • Χρόνος ψησίματος: 15΄
  • Κόστος: €6
  • Σκεύος: 1 λαμαρίνα φούρνου
  • Συντήρηση
  • Εντός ψυγείου: 3 εβδομάδες σε καλά σκεπασμένο δοχείο

Υλικά

  • 300 γρ. βρόμη (κουάκερ)
  • 80 γρ. καρύδα αποξηραμένη
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ (ή άλλο ξηρό καρπό)
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (π.χ. σύκα, βερίκοκα, σταφίδες, κράνμπερις)
  • 150 γρ. μέλι, θυμαρίσιο
  • 50ml σπορέλαιο (ή ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση)
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Καλύψτε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και απλώστε τα στο ταψί.
  4. Ψήστε για 15΄ στη μεσαία σχάρα, ανακατεύοντας ενδιάμεσα με ένα κουτάλι, μέχρι τα δημητριακά να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  5. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα δημητριακά να κρυώσουν καλά πριν τα φυλάξετε σε δοχείο που κλείνει καλά.

Tip

Απολαύστε τα με γάλα ή γιαούρτι, ή εμπλουτίστε τα γλυκά και τις καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες σας!

Συχνά λάθη

Αν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια κολλημένα μεταξύ τους, σπάστε τα όσο είναι ακόμη ζεστά. Αν κρυώσουν, μετά δεν πρόκειται να σπάσουν.

Τηγανίτες με μέλι & καρύδια

Από τον Θανάση Σταμούδη

Ένα λαχταριστό γλυκό για το πρωινό σας. Απολαύστε τις με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.

  • Μερίδες: 30 τεμ.
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
  • Χρόνος αναμονής:30΄
  • Κόστος: €3
  • Σκεύος: 1 τηγάνι
  • Ευκολία: 5/5
  • Ταχύτητα: 5/5
  • Χρόνος συντήρησης: άμεση κατανάλωση

Υλικά

Για τις τηγανίτες

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300ml γάλα πλήρες
  • 100 γρ. Ζάχαρη
  • 3 αυγά μεσαίου μεγέθους (150 γρ.)
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2,5 γρ. Αλάτι
  • 2 βανίλιες σε σκόνη
  • 400ml σπορέλαιο

Για το γαρνίρισμα

  • 150 γρ. Μέλι
  • 100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ρίξτε το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι και ανακατέψτε τα. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ με αυγοδάρτη και ρίξτε τα στο αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 30΄.
  2. Ρίξτε στο τηγάνι το μισό σπορέλαιο και βάλτε το σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει το λάδι αρχίστε με το κουτάλι να ρίχνετε κουταλιά κουταλιά το μείγμα στο τηγάνι. Πρέπει να ρίξετε τόσο ώστε απλά να καλυφθεί ο πάτος του. Μόλις ροδίσουν οι τηγανίτες από τη μια πλευρά (σε περίπου 1΄-2΄), γυρίστε τις με ένα πιρούνι από την άλλη.
  3. Μετά από 1΄ βγάλτε τις και τοποθετήστε τις για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει ο χυλός, προσθέτοντας όσο σπορέλαιο χρειάζεται κάθε φορά.
  5. Τοποθετήστε τις έτοιμες τηγανίτες σε πιατέλα, περιχύστε τις με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια και σερβίρετε.

Tip

Ο χυλός πρέπει να μην είναι πολύ αραιός, διότι όταν τον ρίξετε στο τηγάνι θα απλώσει και δεν θα σχηματισθεί τηγανίτα.

Συχνά λάθη

Μην απομακρύνεστε κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος επειδή οι τηγανίτες καίγονται εύκολα. Μην τις αφήσετε πάνω από 3΄.

Κέικ μπανάνας με δημητριακά

Από τον Θανάση Σταμούδη

Μια πλούσια και θρεπτική πρόταση για το πρωινό, κυρίως όταν ακολουθεί μια δύσκολη ημέρα με μαθήματα ή αρκετή δουλειά.

  • Μερίδες: 8
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
  • Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
  • Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
  • Κόστος: €12
  • Σκεύος:1 μακρόστενη φόρμα κέικ μήκους 30 εκ.
  • Ευκολία:4/5
  • Ταχύτητα:4/5
  • Χρόνος συντήρησης
  • Εντός ψυγείου:5 ημέρες
  • Εκτός ψυγείου: 2 ημέρες

Υλικά

Για το κέικ

  • 150 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
  • 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. Σόδα
  • 2 μεγάλες ώριμες μπανάνες (230 γρ.)
  • 120ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 30ml γάλα
  • 90 γρ. κορν φλέικς
  • 60 γρ. αμύγδαλα φιλέ (λεπτές φέτες)
  • 70 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα

Διαδικασία

  1. Βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε τα σε δυνατή ταχύτητα για 4΄ με το φτερό (εξάρτημα του μίξερ) μέχρι να φουσκώσουν. Κατεβάστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε ένα ένα τα αυγά και χτυπήστε τα για 2΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2. Κοσκινίστε σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ρίξτε το μείγμα αλευριού στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για 2΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Χτυπήστε στο μπλέντερ δύο μεγάλες ώριμες μπανάνες και προσθέστε στον πουρέ που θα δημιουργηθεί το γάλα και την κρέμα. Χτυπήστε για 1΄ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Μέσα στον κάδο του μίξερ όπου έχετε το μείγμα σας, προσθέστε τον πουρέ μπανάνας, την κρέμα γάλακτος και το γάλα και χτυπήστε τα για 2΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Κρατήστε στην άκρη 30 γρ. από τα κορν φλέικς. Αδειάστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ και προσθέστε τα κορν φλέικς, τα αμύγδαλα φιλέ και τα αποξηραμένα βερίκοκα, ανακατεύοντας απαλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης.
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 °C (αντιστάσεις πάνω κάτω).
  7. Πασπαλίστε με βούτυρο και αλεύρι ή στρώστε αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα και αδειάστε μέσα το μείγμα του κέικ. Επικαλύψτε το με τα κορν φλέικς που έχετε κρατήσει στην άκρη και ψήστε το στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 1 ώρα. Είναι έτοιμο να το σερβίρετε.

Tip

Για να καταλάβετε αν το κέικ είναι έτοιμο, τρυπήστε το με ένα μικρό μαχαίρι. Αν η λάμα του βγει καθαρή, το κέικ έχει ψηθεί.

Συχνά λάθη

Τα αυγά και το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλιώς δεν θα φουσκώνει εύκολα το μείγμα. Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα του φούρνου ενώ ψήνεται το κέικ (πριν τα 25΄), διότι υπάρχει κίνδυνος να μη φουσκώσει.

Δες και αυτό: Ζυμωτό ψωμί για αρχάριους – Το κάνουν όλοι, γιατί όχι κι εσύ;

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ