ζυμωτό ψωμί για αρχάριους
- Διαφήμιση -

Τώρα με τον ιό, θα έχεις παρατηρήσει τον χαμό που γίνεται στα social με το ζυμωτό ψωμί! Βρήκαμε την συνταγή και γιατί να μην το κάνεις κι εσύ αφού το… πλάθουν όλοι! Πρόσεξε δε: Πρόκειται για συνταγή για ζυμωτό ψωμί για αρχάριους άρα δεν έχεις δικαιολογία!

Τα υλικά είναι πραγματικά πάρα πολύ φτηνά και στην χειρότερη, θα έχεις ανεβάσει ένα story με το ζυμωτό ψωμάκι σου. Μιλάμε για τεχνικές master chef!

- Διαφήμιση -

Η συνταγή για το ζυμωτό ψωμί για αρχάριους

Τα βασικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, όταν θέλουμε να κάνουμε για πρώτη φορά τέτοιο ψωμί είναι:

  1. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να γίνει το προζύμι, επειδή πρέπει να αναπτυχθούν τα απαραίτητα ένζυμα και οι μύκητες.
  2. Πρέπει να υπάρχουν οι σωστές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Αν δεν υπάρχουν, τότε η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια του φούρνου ή κοντά σε τζάκι.
  3. Είναι πιο δύσκολο να φτιάχνουμε προζύμι με αλεύρι ολικής άλεσης. Για αρχή, προτιμήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Το προζύμι

Το ξεκινάτε με μία κούπα αλεύρι μέσα σε ένα μπολ, και προσθέτετε χλιαρό νερό, για να γίνει μία ρευστή μάζα. Το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να σχηματισθούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Το σκεπάζετε με μεμβράνη και μία κουβέρτα (ακόμα και μέσα στο φούρνο στους 30-40 °C για ένα τέταρτο και τον σβήνετε).

Το ανακατεύουμε 2-3 φορές την ημέρα, και τις επόμενες 2 ημέρες κάνουμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας 2-3 κουταλιές αλεύρι και χλιαρό νερό. Μετά από 3 μέρες πρέπει να αφρίζει. Αν δεν αφρίζει αφήστε το σκεπασμένο ακόμα σε πιο ζεστό περιβάλλον.

Ανάπιασμα

Όταν έχετε ένα προζύμι που αφρίζει, το διαλύετε σε 2 κούπες (περίπου) χλιαρό νερό και αφού το αναμείξετε με 3-4 κούπες αλεύρι, το ζυμώνετε για λίγο μέχρι να γίνει μία μαλακή μάζα, και το αφήνετε σκεπασμένο μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο μέσα σε μία κατσαρόλα ή ψηλό ταψί. Στο σημείο αυτό αφαιρούμε μία μικρή ποσότητα ζύμης για να τη χρησιμοποιήσουμε σαν προζύμι για την επόμενη φορά που θα ζυμώσουμε. Μετά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.

Ζύμωμα

Όταν διπλασιασθεί, το ζυμώνουμε με επί πλέον αλεύρι σε σημείο που να μην κολλάει στα δάχτυλά μας, αλλά ούτε να είναι πολύ συμπαγές. Να φροντίσετε να έχει η ζύμη πάντα μία λαστιχένια υφή! Αυτή είναι και η ένδειξη ότι θα έχετε ένα επιτυχημένο ψωμί. Το ζύμωμα πρέπει να είναι διάρκειας τουλάχιστον 20’.

Ψήσιμο

Αφού το ζυμώσουμε το τοποθετούμε στο ταψί, όπου θα το ψήσουμε, και το αφήνουμε να διπλασιασθεί σκεπασμένο. Τότε, το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C με ή χωρίς αέρα στη μεσαία σκάλα για 1 περίπου ώρα, ανάλογα με την ποσότητα και το πάχος του. Αν χωρίσετε την τελική ζύμη σε φραντζόλες/ φραντζολάκια, ο χρόνος ψησίματος συντομεύεται ανάλογα! Καλή επιτυχία!

Δες και αυτό: Αυτό το φαγητό τρώνε οι διαιτολόγοι στη νηστεία – Light και νόστιμο

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ