Κέικ χωρίς αυγά, χωρίς ζάχαρη,

Είσαι σε δίαιτα; Αλήθεια γίνεται να απολαύσεις ένα κέικ, χωρίς ζάχαρη, χωρίς αυτά, χωρίς βούτυρο και παρόλα αυτά να είναι πεντανόστιμο; Ναι γίνεται, γιατί αυτό το κέικ περιέχει αντιοξειδωτικά και super foods. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μέσα από το argiro.gr φρόντισε να ικανοποιηθεί ο ουρανίσκος των vegan και όσων ξεκίνησαν την προσπάθειά τουγια απώλεια κιλών.

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. αλεύρι χ.γλ. που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ baking χ.γλ.
  • 1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
  • 1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)

    Για την αντικατάσταση αυγού
  • 1 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 3 κ.σ νερό
  • Για το μείγμα σοκολάτας
  • 3 κ.σ κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά)
  • 2 κ.σ κοφτές στέβια κρυσταλλική
  • 1/4 φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

Εκτέλεση

  • Για το υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο, βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού.
  • Σε μικρο μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. (Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’αυτό το κέικ).
  • Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ. Το κέικ πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.
  • Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τη βανίλια ή εσάνς αμυγδάλου, το λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο), το γάλα καρύδας (ή αμυγδάλου) και το μουλιασμένο λιναρόσπορο. Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ. Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας. Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
  • Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μείγμα με γεύση βανίλια και το μείγμα με γεύση κακάο.
  • Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μείγματα απαλά.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Πάντα ελέγχουμε με λάμα μαχαιριού αν ψήθηκε το κέικ. Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή αφού δεν θα έχει ψηθεί όπως πρέπει.
  • Αν το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια το κέικ.
  • Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο. Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό το λάθος κάνουμε όλοι στο βράσιμο από τα μακαρόνια – Γιατί κοστίζει ακριβά

Κι όμως, υπάρχει ένα λάθος που κάνουμε όλοι στο βράσιμο από τα μακαρόνια και κοστίζει ακριβά! Κατά 80% το κάνετε και εσείς, αφού πρόκειται για κλασική τακτική της Ελληνίδας νοικοκυράς!

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που βράζουν πρώτα το νερό και έπειτα προσθέτουν τα μακαρόνια με λίγο αλατάκι τότε θα πρέπει λίαν συντόμως να επιλέξετε την οδό και τον τρόπο που θα σας προτείνουμε για να γλιτώσετε τους στομαχόπονους και τις καούρες.

μακαρόνια βράσιμο

Πώς γίνεται το σωστό βράσιμο στα μακαρόνια

  • Παίρνουμε ένα βαθύ… τηγάνι. Βάζουμε τα μακαρόνια, χωρίς νερό.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν τα μακαρόνια και όχι περισσότερο.
  • Το κρύο νερό επιτρέπει στα μακαρόνια να μην «κολλήσουν» μεταξύ τους και το τηγάνι, επειδή είναι πιο ρηχό από κατσαρόλα, χρειάζεται λιγότερο νερό.
  • Τα μακαρόνια βράζουν σωστά και στο τηγάνι μένει κάτι σαν υδαρή «σάλτσα» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κανονικής σάλτσας.

Ένα ακόμα λάθος που κάνουμε στο βράσιμο

Όλα είναι μελετημένα με μαθηματική ακρίβεια και ο κανόνας έχει ως εξής: Τουλάχιστον 1 λίτρο νερού για κάθε 100 γραμμάρια σπαγγέτι. Σε περίπτωση που πρόκειται για μεγάλα μακαρόνια τύπου παπαρδέλες για παράδειγμα, αυξάνουμε την ποσότητα του νερού στα 2 λίτρα για κάθε 100 γραμμάρια.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να ρίχνουμε λάδι στο νερό κατά το βράσιμο, το οποίο έχεις ως αποτέλεσμα να λαδώνει τα μακαρόνια και να μην τα αφήνει στη συνέχεια να απορροφήσουν τη σάλτσα.

Ένα ακόμα σημαντικό λάθος είναι να ρίχνουμε κρύο νερό στα σουρωμένα μακαρόνια. Με τον τρόπο αυτό το μόνο που καταφέρνουμε είναι να απομακρύνουμε το άμυλο, που αποτελεί θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία του οργανισμού και συστατικό νοστιμιάς για την μακαρονάδα. Θυμήσου: Καθ’ όλη τη διάρκεια που βράζουν τα μακαρόνια πρέπει να τα ανακατεύουμε τακτικά, για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα.

Τέλος, πάντα φροντίζουμε να κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια για να το ρίξουμε μαζί με τα σουρωμένα σπαγγέτι στην κατσαρόλα ή το αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε φτιάξει τη συνοδευτική σάλτσα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ