Και σήμερα είμαστε εδώ με την αγαπημένη μας συνταγή Ελληνίδας διαιτολόγου! Η Ιουλία Χαριστού μας δείχνει πώς να φτιάξουμε νηστίσιμη σπανακόπιτα με φύλλα κρούστας σε light version.
Με την Μεγάλη Εβδομάδα να είναι μια ανάσα μακριά μας, αυτή τη συνταγή πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσετε. Εξάλλου, έχει ελάχιστες θερμίδες αλλά δεν υστερεί καθόλου σε γεύση.
Υλικά για τη light νηστίσιμη σπανακόπιτα με φύλλα κρούστας
- 2 κιλά σπανάκι ψιλοκομμένο
- 4-5 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
- Άνηθο ψιλοκομμένο
- 1-2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι ή σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη
- 10 φύλλα κρούστας
- Λάδι
- Πιπέρι
- Αλάτι
Τρόπος Παρασκευής
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε. Αλατίζουμε ελαφρώς. Μετά από λίγο το στύβουμε καλά. Κόβουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με ρύζι ή το σιμιγδάλι και το πιπέρι. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε τα πρώτα πέντε φύλλα, όχι τελείως τεντωμένα αλλά με πτυχές. Τα φύλλα είναι από πριν ανοιγμένα και ανάμεσα τα λαδώνουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε. Κατόπιν βάζουμε τα άλλα 5 φύλλα αφού τα λαδώσουμε και αυτά ένα – ένα ελαφρώς. Τα τυλίγουμε γύρω – γύρω στο ταψί τις άκρες αφού ανασηκώσουμε λίγο την πίτα και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα φύλλα μέχρι κάτω κρατώντας τα με το άλλο χέρι σε σχήμα μπακλαβά, αλλά μεγαλύτερου μεγέθους. Πασπαλίζουμε με λίγο κρύο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν και να μην αρπάξουν στο ψήσιμο. Ρίχνουμε και λίγο λάδι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Να τονίσουμε ότι η σπανακόπιτα έχει περίπου 330 θερμίδες το κομμάτι, ενώ αυτή έχει περίπου 270. Όχι και άσχημα…
Δείτε και αυτό: Πασχαλινό τσουρέκι light με συνταγή διαιτολόγου