σούπα μινεστρόνε light συνταγή

Η συνταγή της ημέρας για light σούπα μινεστρόνε! Είναι από κορυφαία Ελληνίδα διαιτολόγο και περιέχει μόνο 262 ανά πιάτο. Φάτε άφοβα καθώς με τέτοιον καιρό είναι ό,τι πρέπει.

Η διάσημη σούπα μινεστρόνε είναι από τις καλύτερες γιατί περιέχει πολλά λαχανικά αλλά και πρωτείνες. Ιδιαίτερα χορταστική και απολαυστική για τις κρύες ημέρες, αποτελεί ένα πλήρες πιάτο.

Υλικά για την σούπα μινεστρόνε light

  • 1 κονσέρβα ντοματάκια, ψιλοκομμένα στο μούλτι (δεν χρειάζεται να λιώσουν)
  • -2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε κυβάκια
  • 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε κυβάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια
  • -200 γρ. κορφές κουνουπιδιού
  • 200 γρ. κορφές μπρόκολου
  • 1 κλωνάρι σέλερι, σε φετάκια
  • 150 ml (135γρ) ελαιόλαδο
  • περίπου 750 ml-1 λίτρο νερό ζεστό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας, για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σέλερι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Μετά προσθέτουμε διαδοχικά το καρότο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο σοτάροντας το καθένα για 1 λεπτό προτού προσθέτουμε το επόμενο. Προσθέτουμε τις πατάτες, την ντομάτα και αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις. Μετά προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι πατάτες και να «δέσει» κάπως η σούπα.

Σερβίρουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί ή συνοδεύουμε με τυρί φέτα ή γιαούρτι στο πλάι. Επίσης, ταιριάζει να προσθέσουμε κρουτόν.

(συνταγή: Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη)

(μερίδες 4)

Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ-ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Πρόκειται για μια «γεμάτη» συνταγή, πόσο μάλλον όταν βάλουμε και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας (μπορούμε), όπως αρακά (κατεψυγμένο ή φρέσκο την άνοιξη), σπανάκι ή άλλα χόρτα, κολοκυθάκι (στην εποχή του) κ.λπ.. Μια πιο πλήρης (και πιο χρονοβόρα) εκδοχή της σούπας περιλαμβάνει ψιλά φασόλια (τα μουλιάζουμε για ένα 8ωρο, τα βράζουμε και όταν είναι μαλακά -να μην έχουν λιώσει- βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά). Επίσης, αντί για πατάτες μπορούμε να βάλουμε κάποιο μικρόσχημο ζυμαρικό της αρεσκείας μας.

Οι σούπες είναι σύμμαχος της σιλουέτας διότι χωρίς να περιέχουν πολλές θερμίδες βοηθάνε στην πρόκληση του αισθήματος κορεσμού. Ταυτόχρονα προσφέρουν ενυδάτωση, που την ξεχνάμε κατά τους κρύους μήνες του χρόνου (δε νιώθουμε εύκολα δίψα κι αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε νερό!)

Σύσταση μερίδας

Θερμίδες: 262 (χωρίς το τυρί, αν προσθέσετε και 30-50 γρ τυρί τότε η μερίδα περιέχει 100 θερμίδες επιπρόσθετες περίπου)

Και για πρωινό; Αφράτη τυρόπιτα κουρού χωρίς τύψεις – Συνταγή Ελληνίδας διαιτολόγου