συνταγή από διαιτολόγο για σούπα

Η απόλυτη συνταγή για σούπα από διαιτολόγο με πολύ λίγες θερμίδες! Μόνο με 195 θα έχετε χορτάσει και δεν θα έχετε τύψεις για το μεσημεριανό σας. Ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν το σώμα μας και τον οργανισμό μας να αναζητά ζεστές, θρεπτικές και αναζωογονητικές τροφές και τι καλύτερο από μία ζεστή σούπα.

Ο λόγος για τη σούπα “μίσο” γνωστή για τα θρεπτικά της συστατικά. Το μίσο παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, ρύζι ή κριθάρι και θαλασσινό αλάτι. Τα συστατικά του έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα και έχει τη μορφή πάστας. Όσοι ασχολούνται με τη μακροβιοτική διατροφή και αγαπούν την γιαπωνέζικη και κινέζικη κουζίνα, γνωρίζουν καλά τη σούπα αυτή.

Η πάστα μίσο αποδίδει περίπου 195 θερμίδες ανά 100γρ. και περιέχει 26 γραμμάρια υδατανθράκων, 12 γραμμάρια πρωτεϊνών και 6 γραμμάρια λίπους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, Β12, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και χαλκό.

Λόγω των ενζύμων που περιέχει βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως μία πλήρη πρωτεΐνη. Βελτιώνει την έκκριση των πεπτικών υγρών στο στομάχι και συμβάλλει στην καλή πέψη. Αποκαθιστά τα ωφέλιμα προβιοτικά στο έντερο, συμβάλλει στην αποβολή των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό και περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Πού θα βρούμε την πάστα

Την πάστα μίσο μπορούμε να την προμηθευτούμε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Για την παρασκευή θα χρειαστούμε μία μεγάλη κουταλιά της σούπας μίσο, ένα φύκι wakame, μερικά μανιτάρια shitake, δύο καρότα, ένα κομμάτι τόφου, μία γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, δύο κολοκυθάκια, όλα κομμένα σε κυβάκια, ένα λίτρο νερό και λίγο ελαιόλαδο. Μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Κατά την εκτέλεση ξεπλένουμε τα μανιτάρια shitake και τα αφήνουμε μέσα σε ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το νερό και βάζουμε όλα τα υλικά μαζί να βράσουν εκτός από το τόφου, το μίσο και το ελαιόλαδο. Έπειτα παίρνουμε λίγο από το ζωμό των λαχανικών σε ένα ποτήρι και διαλύουμε καλά την πάστα μίσο. Αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει, έτσι ώστε να μην κοχλάζει το νερό και προσθέτουμε το ζωμό μίσο που ετοιμάσαμε, το τόφου και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Ο λόγος είναι ότι ο έντονος βρασμός μπορεί να καταστρέψει τους μικροοργανισμούς και τα ένζυμα που περιέχει η πάστα μίσο, καθώς και τη βιταμίνη Ε που περιέχει το ελαιόλαδο. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο τζίντζερ και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι.

Η θρεπτική αυτή σούπα μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες τις ημέρας ακόμη και για πρωινό γεύμα και θα θωρακίσει τον οργανισμό μας απέναντι στις ιώσεις. Καλή απόλαυση!

Γουβιανάκη Άννυ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Msc, Yoga Instructor 500h RYT, Ενεργειακή θεραπεύτρια

Δείτε και μια άλλη light συνταγή για σολομό στο τηγάνι με λαχανικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου εδω

bodyinbalance.gr