Εμμονη ομορφιά
- Διαφήμιση -

Η ομορφιά είναι ένα χαρακτηριστικό. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Τι συμβαίνει όταν η προσπάθεια για να καλυτερεύσουμε την εξωτερική εμφάνιση γίνεται εμμονή;

Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά τι είναι ομορφιά; Μέσα στους αιώνες έχουν διαμορφωθεί πρότυπα που καθορίζουν τι είναι όμορφο και όχι. Έτσι οι  άνθρωποι  προσπαθούν  να μοιάσουν σε αυτά τα πρότυπα και κάνουν ότι μπορούν για να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την πολυπόθητη ομορφιά.

- Διαφήμιση -

Από την Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλο ψυχικής υγείας nancypsimenatos.blogspot.com 

Καθώς η ομορφιά συνδέεται άμεσα με την ελκυστικότητα και την εύρεση συντρόφου είναι λίγοι οι άνθρωποι που μένουν – σε βάθος – ανεπηρέαστοι από αυτό που συμβαίνει γύρω τους.

Περιοδικά, τηλεόραση και διαδίκτυο πλημμυρίζουν με εικόνες και φανταχτερούς τίτλους: «Αυτή είναι η απόλυτη ομορφιά» , «Τι βρίσκουν οι άντρες όμορφο στις γυναίκες και δεν το περιμένατε», «Ναι οι γυναίκες παραδέχονται: Μας αρέσουν οι άντρες που…».


Δεν υπάρχει φυσικά τίποτα μεμπτό στο να προσπαθεί κάποιος να γίνει ελκυστικός και όμορφος με την προϋπόθεση ότι η προσπάθεια αυτή σχετίζεται με σεβασμό και αγάπη για τον εαυτό του και το σώμα του. Παράδειγμα αποτελεί η  υγιεινή διατροφή, η καθαριότητα  και η γυμναστική. Μπορούμε να προσθέσουμε και το μακιγιάζ ή την αποτρίχωση.

Τι γίνεται όμως  όταν ζούμε με τη φιλοσοφία: «Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξε το» και αυτό συνδέεται με συνεχόμενες πλαστικές εγχειρίσεις, ενέσιμα εμφυτεύματα, μπότοξ κ.ο.κ; Όταν σπάει το φράγμα του φόβου για μια επέμβαση στο πρόσωπο τότε ανοίγει η πόρτα και για δεκάδες άλλες. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σε έναν κύκλο μοιράζονται ιστορίες γύρω από τις αλλαγές που έχουν κάνει στο σώμα τους, πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς και να μη γίνεις ο επόμενος; Ποιος θα θέσει άραγε εδώ το όριο;


Η αλλαγή που ψάχνουμε έρχεται από μέσα προς τα έξω

Από τότε που ήμασταν παιδιά μπορεί να μας ξεχώριζαν  για την ομορφιά μας ή την εξυπνάδα μας, την καλοσύνη μας ή το χιούμορ μας. Και καθώς μεγαλώνουμε χρειάζεται να διαλέξουμε  ποιο ή ποια από αυτά τα χαρακτηριστικά θα καλλιεργήσουμε. Όταν η επιλογή γίνει διαλέγοντας ένα μόνο χαρακτηριστικό όπως για παράδειγμα η ομορφιά  είναι σαν να ακρωτηριάζουμε τον εαυτό μας.

Με έναν παράδοξο τρόπο η ενασχόληση με την ομορφιά,  η ενασχόληση δηλαδή με κάτι εξορισμού εφήμερο, μπορεί να μετατραπεί σε εμμονή για να διατηρηθεί αιώνια με κάθε τίμημα. Άπιαστο όνειρο και πολλές φορές επικίνδυνο αυτό το εγχείρημα. 


Στον πρόλογο του βιβλίου της «Κάτω από το δέρμα» η Allesandra Lemma αναφέρει: « Αλλάζοντας την επιφάνεια ή τη μορφή του σώματος του το άτομο πιστεύει ότι γεννά τον εαυτό του ή τον αναμορφώνει, τον ανακαλεί , τον σώζει από μια λάθος θέση… με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να πλάσει έναν ιδεώδη εαυτό που θα αγαπηθεί». Εδώ λοιπόν μπορεί να ανοίξει η πόρτα και να μπει το φως. 

Όταν οι αλλαγές που κάνει ένα άτομο στο σώμα του  επί της ουσίας αφορούν την ψυχή του τότε τα πράγματα γίνονται και ακραία και επικίνδυνα. Πολλοί άνθρωποι έπειτα από μια σωρεία επεμβάσεων δηλώνουν περισσότερο δυστυχισμένοι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ανθρώπους που καλύπτουν το σώμα τους με τατουάζ.

Οι επεμβάσεις γίνονται όλο και πιο εύκολα σήμερα απ΄ότι στο παρελθόν και είναι οικονομικά προσιτές για περισσότερο κόσμο. Κοινωνικά είναι όχι μόνο αποδεκτές αλλά και προτεινόμενες. Τι μπορεί να γίνει άραγε ώστε να προφυλαχτεί ένας άνθρωπος και να  μην μπει σε αυτό τον φαύλο  κύκλο;


Ήδη έχει ξεκινήσει μια μεγάλη αλλαγή. Χάρη στο διαδίκτυο και την δυνατότητα του να συνδέει εκατομμύρια ανθρώπους, υποστηρίζεται η τάση ότι όμορφο είναι το φυσικό.  Αυτός ο αντίλογος , σε αυτήν την έκταση και τη δύναμη δεν υπήρχε μέχρι και σήμερα και μπορεί να διαμορφώσει συνειδήσεις. Η δουλειά γίνεται και μέσα από την οικογένεια.  Οι γονείς  χρειάζεται να καλλιεργούν και να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των παιδιών τους χωρίς να απομονώνουν κανένα.  

Πολλοί άνθρωποι ζητούν να γίνουν αλλαγές στο σώμα τους χωρίς να κρύβονται άλλες αιτίες πίσω από αυτήν την επιλογή. Παρ΄όλα αυτά μόνο προς όφελος του ίδιου του ατόμου θα ήταν η υποστήριξη του πριν αλλά και μετά μιας σημαντικής παρέμβασης στο σώμα του από έναν ειδικό της ψυχικής υγείας.

Διαβάστε επίσης:

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ