- Διαφήμιση -

Ξέρεις ότι 1 στις 8 γυναίκες θα εµφανίσει καρκίνο του µαστού; Αν και το νούµερο ακούγεται τροµακτικό, η πρόληψη σήµερα κυριολεκτικά σώζει.

Τι είναι ο καρκίνος του µαστού

- Διαφήμιση -

Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασµός παθολογικών κυττάρων έχει ως αποτέλεσµα τη δηµιουργία κακοήθους όγκου στο µαστό. Το χαρακτηριστικό αυτών των παθολογικών κυττάρων είναι η ικανότητα διήθησης και εξάπλωσης στους γύρω ιστούς.

Πόσο συχνός είναι;

Ο καρκίνος του µαστού αποτελεί τη συχνότερη µορφή καρκίνου στις γυναίκες. Υπολογίζεται πως 1 στις 8 γυναίκες θα εµφανίσει καρκίνο του µαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη το 60% των περιστατικών διαγιγνώσκεται σε πρώιµο στάδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 5%.

Ποια είναι τα συµπτώµατα;

Στα αρχικά στάδια δεν υπάρχει κανένα σύµπτωµα. Σε αυτή τη φάση µπορεί να διαγνωστεί µε τη µαστογραφία.

Συνήθη συµπτώµατα είναι:

• ψηλαφητό µόρφωµα

• έκκριση υγρού από τη θηλή

• έλξη του δέρµατος προς τα µέσα (εισολκή)

• ερυθρότητα του µαστού

H κληρονοµικότητα

Γυναίκες που φέρουν µεταλλάξεις στα γονίδια BRCA 1 και BRCA 2 έχουν 5 φορές µεγαλύτερο κίνδυνο να εµφανίσουν καρκίνο του µαστού και 10 έως 30 φορές καρκίνο της ωοθήκης. Στις µέρες µας υπάρχει η δυνατότητα εντοπισµού των γυναικών που φέρουν τις µεταλλάξεις. Ο έλεγχος έχει νόηµα να γίνεται σε γυναίκες που έχουν ισχυρό κληρονοµικό ιστορικό, όπως µητέρα, αδερφή ή γιαγιά µε καρκίνο µαστού ή/και ωοθήκης σε ηλικία µικρότερη των 50 ετών, και αφού πρώτα συµβουλευτούν το γιατρό τους.

Προλαµβάνεται ο καρκίνος του µαστού και πως;

Ο καρκίνος του µαστού µπορεί να προληφθεί ή να εντοπιστεί σε πρώιµο στάδιο µε ψηλάφηση του µαστού, µε µαστογραφία και υπερηχογράφηµα. Όλες οι γυναίκες άνω των 18 ετών πρέπει να ελέγχουν το µαστό τους µε την αυτοψηλάφηση. Εκτός από την ψηλάφηση που θα µας κάνει ο γιατρός µας κάθε χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει αυτοψηλάφηση µία φορά το µήνα. Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η ψηλάφηση καλό είναι να γίνεται την 5η-10η ηµέρα του κύκλου (1η ηµέρα του κύκλου είναι η πρώτη ηµέρα της περιόδου). Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εµµηνόπαυση µπορούν να έχουν µια ηµέρα σταθερή κάθε µήνα.

 Γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε µαστογραφία. Συνήθως συστήνεται µία φορά το χρόνο και η πρώτη καλό είναι να γίνεται γύρω στα 40 έτη. Σε γυναίκες µε ιστορικό καρκίνου του µαστού στην οικογένεια, η πρώτη µαστογραφία γίνεται σε µικρότερη ηλικία, την οποία θα συστήσει ο θεράπων ιατρός. Η ψηφιακή µαστογραφία που εφαρµόζεται ευρέως σήµερα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει πολύ µικρού µεγέθους αλλοιώσεις, µε αποτέλεσµα την έγκαιρη διάγνωση και αντιµετώπιση σε περίπτωση κακοήθειας. Μπορεί, όµως, να αποκαλύψει και άλλες, καλοήθεις καταστάσεις, όπως αποτιτανώσεις κ.λπ.

Το υπερηχογράφηµα µαστών έρχεται να συµπληρώσει πολλές φορές τη µαστογραφία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι µαστοί είναι «πυκνοί», έχουν δηλαδή αυξηµένο αδενικό ιστό, όπως συµβαίνει στις νεότερες γυναίκες. Αποτελεί τον απεικονιστικό έλεγχο του µαστού για γυναίκες από 18 ετών µέχρι 40, καθώς οι µαστοί σε αυτές τις ηλικίες είναι ιδιαίτερα πυκνοί.

 Όλες οι γυναίκες άνω των 18 πρέπει να κάνουν αυτοψηλάφηση µία φορά το µήνα.

 Από τα 40 έτη, ψηφιακή µαστογραφία ετησίως και, εφόσον χρειάζεται, υπερηχογράφηµα µαστού.

 Πριν από τα 40 έτη, εφόσον χρειάζεται, πραγµατοποιείται υπερηχογράφηµα µαστού.

Για οτιδήποτε µας φανεί περίεργο στο µαστό µας, επικοινωνούµε αµέσως µε το γιατρό µας.

Από τη Μαριλία Νικολαΐδου, Χειρουργός, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών, Συνεργάτις Μαιευτηρίου «ΡΕΑ» [email protected]

Διάβασε επίσης:

Καρκίνος του μαστού: Η «γρίπη» των γυναικών

Test: Πόσα γνωρίζεις για τον καρκίνο του μαστού;

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ