Λύσεις για ροχαλητό
- Διαφήμιση -

Το ροχαλητό είναι συχνό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ύπνου και ταλαιπωρεί κυρίως του άντρες. Ο ενοχλητικός αυτός ήχος προκαλείται όταν η ροή του αέρα από τη μύτη ή το στόμα διακόπτεται. Οφείλεται είτε σε στένωση της μύτης είτε σε λειτουργικό πρόβλημα στο λαιμό ή στο στόμα. Πώς μπορείτε άραγε να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας;

Σωματικό βάρος:

Όσο περισσότερα κιλά παίρνει κανείς, τόσο οι μύες στο εσωτερικό του λαιμού γίνονται παχύτεροι και υπάρχει στένωση των αεραγωγών. Καθώς κλείνει ο αεραγωγός, οι ιστοί είναι πιθανότερο να «δίνουν μάχη» ο ένας εναντίον του άλλου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτός ο ήχος. Τα καλά νέα: η απώλεια βάρους, περίπου 10%, τ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.

- Διαφήμιση -

Τι καταναλώσατε πριν κοιμηθείτε;

Το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά μειώνουν τον τόνο ανάπαυσης των μυών στο πίσω μέρος του λαιμού, καθιστώντας το ροχαλητό πιο πιθανό. Επίσης η κατανάλωση του αλκοόλ τέσσερις έως πέντε ώρες πριν τον ύπνο κάνει το ροχαλητό χειρότερα. Αυτά λοιπόν που πρέπει να αποφεύγετε πριν τον ύπνο είναι τα ηρεμιστικά χάπια και άλλα φάρμακα που χαλαρώνουν τους μύες, το αλκοόλ και τα βαριά ή πικάντικα φαγητά, ιδιαίτερα αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δεδομένου ότι μπορούν να φουντώνουν και να ερεθίζουν το λαιμό σας.

Οι αλλεργίες μπορεί να αποτελούν έναυσμα:

Η εισπνοή αλλεργιογόνων, όπως η γύρη και η τρίχα των κατοικίδιων ζώων, πυροδοτεί τη διόγκωση στην μύτη και τους μύες στο λαιμό. Καθώς οι μύες έρχονται σε αυξημένη επαφή, ο αεραγωγός είναι πιθανό να κλείσει, ειδικά την ώρα του ύπνου. Ευτυχώς οι αλλεργίες αντιμετωπίζονται εύκολα με τη χρήση στεροειδών και αντιισταμινικών που δρουν καταπραϋντικά στην εκδήλωση της αλλεργίας.

Το τσιγάρο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα:

Το κάπνισμα – πέρα από τις γνωστές του επιπτώσεις στην υγεία- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών στους βλεννογόνους της μύτης και προκαλεί διόγκωση των ιστών του λαιμού «μπλοκάροντας» ενίοτε τους πνεύμονες. Αν αναζητάτε λόγους για να κόψετε το τσιγάρο, τότε μπορείτε να προσθέσετε και το ροχαλητό σε αυτούς.

Ανοίξτε τις ρινικές διόδους:

Αν το ροχαλητό σας είναι ρινικό, τότε ίσως σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα ρουθούνια σας ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με ειδικά αυτοκόλλητα επιθέματα που θα βρείτε στα φαρμακεία. Αυτό θα επιτρέψει στον αέρα να διέρχεται ανενόχλητος. Δοκιμάστε επίσης να κάνετε ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο. Η εισπνοή των υδρατμών θα ανοίξει τις ρινικές διόδους.

Μέλι πριν του ύπνο:

Λίγο μέλι πριν τον ύπνο μπορεί να κάνει θαύματα! Αυτό επειδή η κατανάλωση μελιού βοηθά τη διέλευση του αέρα, λειτουργώντας σαν λιπαντικό στο λαιμό, με αποτέλεσμα να αποτρέπει το ροχαλητό. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο μέλι στο τσάι σας, πριν κοιμηθείτε για να απολαύστε έναν ήσυχο ύπνο.

Μπάλα του τένις

Κάποιοι γιατροί προτείνουν το ράψιμο μιας μπάλας του γκολφ ή του τένις στο πίσω μέρος της πυτζάμας. Αυτό, το παράδοξο, προκαλεί δυσφορία στο στριφογύρισμα και «υπενθυμίζει» στο άτομο που ροχαλίζει να κοιμάται στο πλάι. Τελικά, καταλήγει να γίνεται συνήθεια και μετά από λίγο καιρό δεν χρειάζεται υπενθύμιση.

Διαβάστε επίσης:

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ