Τριχόπτωση το φθινόπωρο
- Διαφήμιση -

Εκατό! Τόσες είναι οι τρίχες που χάνει κατά Μέσο Όρο κάθε γυναίκα και άντρας. Η απώλεια αυτή θεωρείται φυσιολογική αλλά κατά καιρούς τα μαλλιά τείνουν να… αποχωρίζονται το κεφάλι μας σε μεγαλύτερη ποσότητα. Μην αγχώνεστε (σημαντικό) και διαβάστε πώς να σώσετε τα μαλλιά σας, τώρα το φθινόπωρο από την εποχική τριχόπτωση.

Να ξέρετε ότι, τα μαλλιά μεγαλώνουν για ένα διάστημα 2-6 ετών. Ύστερα για 2-6 μήνες μήνες παραμένουν σε στάσιμη κατάσταση και, τελικά πέφτουν. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 3 μήνες!

- Διαφήμιση -

Πλησιάζει φθινόπωρο οπότε αρχίζει η τριχόπτωση, συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο και μετά. Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή: ο οργανισμός διατηρεί το τρίχωμά του το καλοκαίρι για να προστατευτεί από τον ήλιο, ενώ το αλλάζει το φθινόπωρο για να προετοιμαστεί για τον χειμώνα!

Πώς να σώσετε τα μαλλιά σας;

Διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της τρίχας. Ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο θα σε βοηθήσει σημαντικά. Επίλεξε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως κρέας και όσπρια, βιταμίνη Α (ψάρια), σίδηρο (κόκκινο κρέας, φακές, σπανάκι) και ψευδάργυρο (θαλασσινά, μανιτάρια).

Για όσους προτιμούν τις φυτικές πηγές πρωτεϊνών, εξαιρετική λύση είναι η κινόα. Οι σπόροι του θάμνου παρέχουν στον οργανισμό μας πλήρεις πρωτεΐνες, δηλαδή πρωτεΐνες που αποτελούνται και από τα 9 αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας από μόνος του. Ένα από αυτά είναι η λυσίνη, βασικό συστατικό σε αρκετά σαμπουάν ενάντια της τριχόπτωσης.

Παράγοντες που ενισχύουν την τριχόπτωση

Σε μερικές γυναίκες το φαινόμενο της εποχικής τριχόπτωσης μπορεί να είναι πιο έντονο. Όμως για αυτό μπορεί να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες, όπως:

  • Η κληρονομικότητα
  • Το άγχος
  • Οι ορμόνες και ιδιαίτερα κατά την περίοδο εγκυμοσύνης
  • Η εμμηνόπαυση
  • Η πρόσληψη φαρμάκων

Περιποιήσου τις ρίζες

Δοκίμασε ένα προϊόν που θα αυξήσει τον όγκο των μαλλιών σου και θα δώσει έμφαση στις ρίζες. Με τη βοήθεια ενός σεσουάρ και μιας στρογγυλής βούρτσας, χτένισε τα μαλλιά σου από την αντίθετη κατεύθυνση. Και μην ξεχνάς: όταν στεγνώνεις τα μαλλιά σου, κράτα το σεσουάρ σε απόσταση 20 εκατοστά μακρυά.

Σωστή επιλογή σαμπουάν

Χρησιμοποίησε όμως κατάλληλο σαμπουάν για τα δικά σου μαλλιά. Αν είναι ξηρά επέλεξε ένα που προσφέρει ενυδάτωση. Μην ξεχνάς ότι τα μαλλιά δεν χρειάζονται συχνό λούσιμο καθώς χάνουν τα φυσικά τους έλαια.

Χτένισέ τα

Χτένιζε συχνά τα μαλλιά σου, για να φύγουν οι νεκρές τρίχες. Δεν χρειάζεται να καταβάλεις δύναμη διότι μπορεί να τραυματίσεις το τριχωτό της κεφαλής. Επίλεξε μια ειδική βούρτσα για ευκολοχτένιστα μαλλιά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές.

Εκ των έσω

Το άγχος δεν βοηθά καθόλου στην υγεία των μαλλιών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα που σταματά το άγχος. Θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού είτε μέσω άλλων διεξόδων, όπως τα σπορ, το περπάτημα, τις δημιουργικές ασχολίες.

Η φυσική και ψυχολογική μας κατάσταση είναι άρτια συνδεδεμένες με την τριχόπτωση, καθώς η κατάθλιψη, και η έλλειψη ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση των μαλλιών μας. Οι επιπτώσεις, όμως δεν σταματούν εκεί καθώς και η ποιότητα της τρίχας μπορεί να επηρεαστεί. Δηλαδή, να σπάει πολύ εύκολα, να ξηραίνεται, να χάνει τη λάμψη της και να δημιουργείται πιτυρίδα.

Διαβάστε επίσης:

Εχεις τρίχες στη μύτη και τις τραβάς; Να γιατί απαγορεύεται


Εχεις τρίχες στη μύτη; Δυστυχώς, δεν κάνουν διακρίσεις και εμφανίζονται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Σε μερικούς δε, είναι αρκετά εμφανείς και συνήθως για αισθητικούς λόγους, η περιοχή απαλλάσσεται από τις τρίχες με ποικίλους τρόπους. Είναι σωστό ή απαγορεύεται για λόγους υγείας; Σωστά μαντεύεις… Οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από όσοι φαντάζεσαι.

Υπάρχουν δύο είδη τριχών στη μύτη. Οι ορατές που θέλουμε να τραβάμε και κάποιες μικροσκοπικές, οι οποίες είναι υπεύθυνες να φιλτράρουν τα φλέγματα και να τα σπρώχνουν πίσω στη μύτη.

Η αποτρίχωση στη μύτη μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αν οι τρίχες αφαιρεθούν, το πιθανότερο είναι να εισπνέετε περισσότερη σκόνη ή σωματίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες. Η αποτρίχωση μπορεί να εκθέσει τους θύλακες των τριχών σε βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε μία ενδεχόμενη μόλυνση η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φλέβες που μεταφέρουν αίμα στα μύτη συναντιούνται με τις φλέβες που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο.

Οι τρίχες λειτουργούν ως προστατευτικά φίλτρα και για αυτό δεν πρέπει να τις αφαιρούμε εντελώς.

Αποτρίχωση στη μύτη

Ωστόσο, αν επιμένεις να τις αφαιρείς, γιατί σε ενοχλούν η καλύτερη λύση είναι να τις κόβεις με ένα μικρό ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες κεφαλές που ταιριάζουν το οποίο θα πρώτα απολυμάνει με οινόπνευμα.

Διαβάστε επίσης:

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ