Διάσηµη για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, η αλόη βέρα θεωρείται από την αρχαιότητα το φυτό της µακροζωίας.

Ένας καταπράσινος κάκτος, η αλόη φυτρώνει κατά κύριο λόγο στις ερήµους, αρκετά όµως από τα είδη της ευδοκιµούν και στη χώρα µας. Ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών, όπως το σπαράγγι, το πράσο, το κρεµµύδι κ.λπ. Αν και υπάρχουν περί τα 300 είδη αλόης, µόλις 5 έχουν καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες, µε πιο δηµοφιλές την αλόη βέρα, που αξίζει να γνωρίσουµε.

Τα συστατικά της

Το ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό των φύλλων της περιέχει 99% νερό και 1% συστατικά ωφέλιµα στον οργανισµό. Ποια είναι:

• βιταµίνες Β, C, E και β-καροτίνη, µε αντιοξειδωτική δράση

• πολυσακχαρίτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα

• σαπωνίνες µε ισχυρή δράση ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς και τους µύκητες

• ανθρακινόνες, µε αναλγητικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

• λιπάσες και πρωτεάσες, πεπτικά ένζυµα τα οποία βοηθούν στην πέψη

• λιπαρά οξέα µε ισχυρή αντιφλεγµονώδη δράση

Η χρήση της

Η αλόη χρησιµοποιείται κατά κύριο λόγο ως καταπραϋντικό για τους ερεθισµούς του δέρµατος, όπως τα εγκαύµατα, οι κοκκινίλες, οι ουλές και ο έρπης. Καθώς απορροφάται αµέσως από την επιδερµίδα, ενυδατώνει, ανακουφίζει και βοηθά στη γρήγορη επούλωσή της. Η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένη στα προϊόντα περιποίησης για την επιδερµίδα και τα µαλλιά, ενώ βοηθά στην αντιµετώπιση της ακµής αλλά και των σηµαδιών γήρανσης, καθώς διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, η αλόη είναι πολύ δηµοφιλής σε προϊόντα για µετά την έκθεση στον ήλιο και προϊόντα για την αντιµετώπιση δερµατικών αλλεργιών, τσιµπηµάτων εντόµων, εκζεµάτων, ακόµα και µυκητιάσεων. Επίσης ,έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ευεργετικά στην ψωρίαση.

Διάβασε επίσης:

Δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής

Νέοι κανόνες ομορφιάς

Μυστικά που κάνουν τα προϊόντα ομορφιάς ακόμα πιο αποτελεσματικά