Είσαι γυναίκα και σε ενδιαφέρει η διατροφή σου; Προσοχή! Σου παραθέτουμε τις χειρότερες συνήθεις που πιθανότητα κάνεις.
Τρως συνεχώς τα ίδια
Λανθασμένες αντιλήψεις, βαρεμάρα ή η αίσθηση της ευκολίας μπορεί να γεμίζουν καθημερινά το πιάτο σου με τις ίδιες τροφές. Είναι σημαντικό να εντάξεις και νέα τρόφιμα στην καθημερινότητά σου ακόμα και αυτά που έως τώρα δεν έχεις δοκιμάσει από μία πεποίθηση ότι ίσως να μην σου αρέσει. Το σώμα χρειάζεται ποικιλία.
Πίνεις νερό μόνο όταν διψάς πολύ
Πολλές φορές ξεχνάμε το πιο βασικό «συστατικό» στη διατροφή μας. Χωρίς φαγητό μπορούμε να ζήσουμε αρκετές ημέρες, χωρίς νερό πολύ λίγες! Συνήθως πίνουμε νερό όταν είμαστε πλέον αφυδατωμένοι. Το σημαντικό είναι να θέσουμε και να επιτύχουμε ένα μετρήσιμο στόχο. Καθημερινά χρειαζόμαστε 8-10 ποτήρια νερό ανάλογα με το ύψος και το βάρος μας.
Ένας πρόχειρος υπολογισμός μπορεί να γίνει αν διαιρέσεις τα κιλά σου με το 30. Αυτή είναι η ποσότητα νερού που σου αναλογεί κάθε μέρα. Αν κάποιος είναι 60 κιλά, πρέπει να πίνει δύο λίτρα νερό, ενώ αν ζυγίζει 80 κιλά, του αναλογούν 2,6 λίτρα την ημέρα, δηλαδή περίπου 11 ποτήρια νερό.
Τρως γρήγορα
Το χρονικό διάστημα που γευματίζουμε, καθορίζει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τις διατροφικές επιλογές μας. Μικρή χρονική διάρκεια μπορεί να σημαίνει κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού, αφού δεν έχει προλάβει να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού, αλλά και κακή πέψη, μιας και η τελευταία ξεκινάει από τη σωστή μάσηση. Είναι ένας στόχος μετρήσιμος σε λεπτά. Πολύ ουσιαστικός όμως για το βάρος και την υγεία μας.
Καλή προετοιμασία
Αυτή η σύσταση αφορά σε ένα σημαντικό βαθμό, το πόσο οργανωμένη είσαι. Για παράδειγμα αν δεν έχεις φροντίσει να αγοράσεις φρούτα, δεν πρόκειται να τα βρεις το βράδυ που τα αναζητάς στο σπίτι σου… οπότε και θα καταναλώσεις πιο εύκολα «κακούς» υδατάνθρακες.
Κάθε ημέρα κι ένας στόχος
Το σφάλμα που συνήθως γίνεται, είναι ότι επικεντρωνόμαστε στην ένδειξη της ζυγαριάς, παραβλέποντας πολύ σημαντικούς στόχους. Να θυμάσαι ότι κάθε ημέρα που περνάει και πετυχένεις ένα στόχο, φτάνεις πιο κοντά στον τελικό σου «στόχο» καθώς κατεβαίνει η ζυγαριά και ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση!
Διαβάστε επίσης:
- Πόσες θερμίδες έχουν τα πιο νόστιμα φρούτα; Το μήλο προκαλεί εντύπωση
- Aυτή είναι η πιο αποτελεσματική δίαιτα – Γρήγορη απώλεια βάρους
Κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος με την σαλάτα – Σε γεμίζει 300 θερμίδες εξτρά
Αν τρως σαλάτα και δεν χάνεις κιλά, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως και εσύ κάνεις αυτό το συγκεκριμένο λάθος, που σε γεμίζει θερμίδες. Μάλιστα, αν δεν προσέξεις, μπορεί να πάρεις εξτρά έως και 300, δηλαδή να βρεθείς σα να έχεις φάει μισό πιτόγυρο από το πουθενά!
Σε άλλες χώρες θεωρείται αγένεια αλλά σε εμάς παράδοση! Έχεις σκεφτεί ποιο είναι το λάθος που κάνεις όταν τρως σαλάτα; Σίγουρα δεν πάει το μυαλό σου!
Το λάθος στην σαλάτα που σε γεμίζει θερμίδες
Η λεγόμενη «παπάρα» όσο γευστική και να είναι, προσθέτει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Μία μόνο φέτα λευκού ψωμιού έχει 70 θερμίδες, μια κουταλιά ελαιόλαδο έχει περίπου 150 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας δίνει περίπου 65 θερμίδες. Σύνολο 285 θερμίδες ανά κατάδυση του ψωμιού στη σαλάτα!
Ωστόσο, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ισχυρίστηκε πως ακόμη και αν δεν μας ενδιαφέρει για τις θερμίδες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτή τη συνήθεια, καθώς μεταφέρονται πολλά μικρόβια. Πέρα από τα μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια που μεταφέρονται μέσω της τροφής στο στόμα, βακτήρια μεταφέρονται και από το στόμα στο λάδι ή στη σάλτσα, όταν τρώμε τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάμε την υπόλοιπη. Έτσι, τα βακτήρια εξαπλώνονται σε όλους όσους τρώνε από το ίδιο πιάτο.
«Είναι σαν να βάζουμε όλο το στόμα μας μέσα στη σάλτσα» ανέφερε ο καθηγητής Robert H. Shmerling από το Χάρβαρντ σε δημοσίευσή του.
Τι να προσέξεις στην σαλάτα σου
Οι σαλάτες μπορεί όντως να προσφέρουν λίγες θερμίδες εάν η βάση τους είναι τα λαχανικά. Όταν όμως προστεθούν στην σαλάτα υλικά όπως φρούτα, ξηροί καρποί, σπόρια, τυριά κλπ η θερμιδική αξία της σαλάτας μπορεί να ξεπεράσει τις 500-600 θερμίδες. Γι’ αυτό προσοχή στην προσθήκη πολλών υλικών. Το ίδιο λάθος μπορεί να γίνει και με τα κύρια μας γεύματα, δηλαδή η προσθήκη πολλών συνοδευτικών με το φαγητό μας όπως π.χ ψωμί, ελιές, χυμός, τυρί φέτα κλπ αυξάνει την θερμιδική αξία του κυρίως μας πιάτου στο διπλάσιο.
Συμπερασματικά, όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος και δεν έχει την αναμενόμενη απώλεια κιλών θα πρέπει να προσέξει τυχόν λάθη που μπορεί να κάνει με την διατροφή του και να προσέξει τις ποσότητες και το είδος του φαγητού που τρώει. Μπορεί κάτι να είναι υγιεινό αλλά δεν παύει να έχει θερμίδες.
Εάν κάποιος επιμένει ότι ακολουθεί μια σωστή διατροφή αλλά συνεχίζει να μην έχει την αναμενόμενη απώλεια κιλών που επιθυμεί, τότε θα πρέπει να αυξήσει την φυσική του άσκηση γιατί μπορεί πχ λόγω ηλικίας, παρελθόν με αυστηρές δίαιτες κλπ να έχει μειωθεί ο μεταβολισμός του ενώ τέλος θα πρέπει να κάνει και μια ανάλυση αίματος για να δει εάν επηρεάζουν την απώλεια των κιλών του ορμονικοί παράγοντες όπως π.χ θυρεοειδής.