Αυθεντικό πολίτικο γλυκό

Σου βρήκαμε μία υπέροχη συνταγή για το αυθεντικό πολίτικο γλυκό ψυγείου με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι σίγουρο πως μόλις το δοκιμάσεις θα μπει στη λίστα με τις αγαπημένες σου συνταγές! Το μυστικό είναι στην κανέλα, μυρωδάτη και πολύ γευστική!

Αυτή είναι η συνταγή για το πολίτικο γλυκό ψυγείου από τη Θεσσαλονίκη

Για την βάση

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 250ml φρέσκο γάλα
  • 1/2 κ.σ μπέικιν
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη

Για το σιρόπι

  • 2 1/2 φλ/ τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλ/ τσαγιού νερό
  • Για την κρέμα
  • 1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ
  • 600ml γάλα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, την μαστίχα, το μπέικ και το γάλα με την σόδα αφού τα ανακατέψουμε πρώτα μαζί
  • Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι περίπου 32εκ ή 25χ33 εκ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου, βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 8 λεπτά και έτσι καυτό όπως θα είναι σιροπιάζουμε με ένα κουτάλι λίγο λίγο όλη την επιφάνεια του γλυκού. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά
  • Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά το περιεχόμενο του φακέλου με τα 600ml γάλα και με την βοήθεια μιας σπάτουλας την απλώνουμε πάνω απο ρεβανί
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκό ψυγείου στο ποτήρι με σοκολάτα και ρούμι – Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Η πιο νόστιμη και αγαπημένη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τιραμισού στο ποτήρι, είναι στο argiro.gr και είναι έτοιμη να τη φτιάξεις για το τραπέζι σου! Το πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου με σοκολάτα και ρούμι θα ξετρελάνει εσένα και την οικογένειά σου.

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το γλυκό ψυγείου στο ποτήρι με σοκολάτα και ρούμι

Υλικά:

  • 3 φλ. δυνατό καφέ ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 κ.σ. ρούμι μαύρο
  • 6 μεγάλοι κρόκοι
  • 2/3 φλ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κιλό μασκαρπόνε
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ
  • μισά μισά κακάο – βανίλια
  • 4 κ.σ. άγλυκο κακάο
  • 3/4 φλ. ξύσμα σοκολάτας

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε το εύκολο τιραμισού σε ποτήρι, βάζοντας σε ένα μπολ τον καφέ και 6 κ.σ. ρούμι. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους, προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη και τους χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να κρεμώσει καλά.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο ρούμι (τις 4 κ.σ.) και χτυπάμε ξανά για μισό λεπτό. Ανακατεύουμε το μείγμα με σπάτουλα να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και προσθέτουμε το μασκαρπόνε. Χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε κόβοντας το μείγμα με κουτάλι και ανακατεύοντάς το. Τότε ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι ή σπάτουλα ώστε να ομογενοποιηθεί η κρέμα μασκαρπόνε για το εύκολο στο ποτήρι τιραμισού.
  • Ένα ένα βουτάμε γρήγορα τα μπισκότα στον καφέ (προσοχή μην τα μουλιάσετε πολύ) και τα ισομοιράζουμε, από μία στρώση στα ποτήρια.
  • Απλώνουμε από δυο κουταλιές κρέμα με ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε από λίγο κακάο και λίγο ξύσμα σοκολάτας.
  • Επαναλαμβάνουμε μία στρώση μπισκότα, μία στρώση την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε το υπόλοιπο κακάο και το υπόλοιπο ξύσμα σοκολάτας. Αφήνουμε τα τιραμισού στο ψυγείο να γίνουν δροσερά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ