Αυγά με ρεβύθια

Τα αυγά είναι χορταστικά, πρωτεϊνούχα, γεμάτα με βιταμίνη Β12, μεταξύ άλλων, και τόσο ευέλικτα! Μπορείς να τα κάνεις τηγανητά, βραστά, ποσέ, μελάτα, scrambled και ομελέτα! Η μοναδική αυτή συνταγή με αυγά που ακολουθεί είναι ινδικό πιάτο με υλικά που χρησιμοποιούνται πολύ στην ελληνική κουζίνα! Για χορτοφάγους και μη, είναι τα αυγά που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει!

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 αυγά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ κύμινο
  • 1/4 κ.γ κουρκουμά
  • 150 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 κονσέρβα ντομάτα
  • Κύβο λαχανικών
  • 400 γρ ρεβύθια μαγειρεμένα

Εκτέλεση

  1. Ψεκάζουμε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ώσπου να μαλακώσει.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά για 1 περίπου λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τις φακές, αφού τις ξεπλύνουμε καλά και τον κύβο.
  4. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά με το καπάκι κλειστό.
  5. Προσθέτουμε τα ρεβύθια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  6. Με μια ξύλινη κουτάλα ανοίγουμε 4 «τρύπες» στο μείγμα και σπάμε τα αυγά.
  7. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 ακόμη λεπτά ή μέχρι να “σφίξουν” τα αυγά.

Διαβάστε επίσης:

Πλένεις τα αυγά πριν το μαγείρεμα; Σωστό ή επικίνδυνο

Τα αυγά χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως σε πολλές συνταγές γλυκές ή αλμυρές αλλά καταναλώνονται και μόνα τους. Βραστά, τηγανιτά, ομελέτα, ποσέ και οι τολμηροί ωμά, παρόλο που υπάρχει φόβος για σαλμονέλωση. Στην περίπτωση που πλένεις τα αυγά πριν το μαγείρεμα τους, καραδοκεί άλλος ένας κίνδυνος, λιγότερο γνωστός ευρέως.

Γιατί μπορεί να είναι λάθος; θα σου εξηγήσουμε αμέσως.

Το πλύσιμο των αυγών, έχει απασχολήσει σοβαρά τους επαγγελματίες παραγωγούς, τους κρατικούς οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων και τους καταναλωτές. Οι γνώμες και η νομοθεσία διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει το πλύσιμο των αυγών τύπου Α, αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι υποχρεωτικό.

Επομένως, και δύο απόψεις μπορεί να είναι σωστές αλλά και λανθασμένες.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα:

Τα αυγά περιβάλλονται από επιδερμική μεμβράνη η οποία είναι αόρατη εξωτερική οργανική στιβάδα πάνω στο τσόφλι. Η “δουλειά” της είναι να προστατεύει το αυγό από την εισχώρηση μικροβίων στο εσωτερικό πορώδες κέλυφος. Με το τρίψιμο ή πλύσιμο του αυγού, η μεμβράνη αυτή καταστρέφεται.

Έτσι, το αυτό μένει απροστάτευτο σε πιθανούς μικροβιακούς οργανισμούς οι οποίοι είναι ικανοί να εισχωρήσουν εντός τους αυγού, με αποτέλεσμα να μολυνθεί. Κατ επέκταση, μπορούμε δηλαδή, να αρρωστήσουμε.

Πλύσιμο αυγών

Όταν το πλύσιμο καταστεί αναγκαίο, θα πρέπει να τηρούνται οι εξής κανόνες:

  1. το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό
  2. τα πλένουμε γρήγορα είτε βουτώντας το αυγό σε μπολ είτε σε τρεχούμενο νερό
  3. τα στεγνώνουμε γρήγορα με χαρτί κουζίνας
  4. τα τοποθετούμε στο ψυγείο μας αμέσως

Σημειώστε ότι, το πλύσιμο των αυγών θα πρέπει να αποφεύγεται όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε άμεσα. Περιμένουμε 1 ώρα πριν τα μαγειρέψουμε για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε πιθανή μόλυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ