Μυρωδιά στα πόδια

Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων και κυρίως όταν ο κόσμος επισκέπτεται πολύ συχνά τα γυμναστήρια για να αθληθεί.

Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια. Προκαλείται από τον ιδρώτα που περνάει στα παπούτσια, τα οποία φοράμε συνεχόμενα, πριν προλάβουν να στεγνώσουν. Τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά. Αυτά συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέσα στα παπούτσια μας ακόμα και όταν σταματήσουμε να τα φοράμε, ειδικά αν τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό ντουλάπι.

Του Ε. Α. Αρβανιτάκη – Ποδολόγος-Ποδιάτρος / Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου ΠΟΔΙΑΤΡΩΝ-ΠΟΔΟΛΟΓΩΝ MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS

Το δυσάρεστο αυτό πρόβλημα μπορεί να προληφθεί εάν εντάξετε στην καθημερινότητά σας συγκεκριμένες συνήθειες προσωπικής υγιεινής:

  • Αποφεύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να το αφήνετε για 24 ώρες να στεγνώσει σε φωτεινό σημείο και μετά να το τοποθετείτε στην παπουτσοθήκη.
  • Πλένετε σωστά τα πόδια σας καθημερινά με σαπούνι και νερό και να τα κρατάτε στεγνά όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει να σαπουνίζετε ολόκληρη την επιφάνεια του ποδιού καθημερινά.
  • Φροντίστε να φοράτε πάντοτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες, που αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία.
  • Καθιερώστε ένα τρόπο περιποίησης των ποδιών και κάντε το κομμάτι της καθημερινότητας σας. Ψεκάστε τα πόδια σας με αποσμητικό σπρέι ποδιών όπως το Scholl fresh step πριν βάλετε παπούτσια ή κάλτσες. Αυτό θα σας προστατεύσει από την εφίδρωση και την κακοσμία ενώ παράλληλα καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες στο εσωτερικό.

    Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων , όπως η Scholl Fresh Step για χρήση τόσο σε υπόδημα όσο και απευθείας στο πόδι. Χρησιμοποιείστε, εφόσον κρίνετε απαραίτητο, ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμα και εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η δυσοσμία.

Αν παρ’ όλα αυτά η κακοσμία επιμένει, αν τα πόδια σας είναι κόκκινα και έχετε κνησμό (φαγούρα), αν τα νύχια σας είναι κίτρινα ή μαύρα και έχουν κάποια δυσμορφία ή αρχίζουν και γίνονται γαμψά καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον ειδικό. Αυτός θα σας κατευθύνει για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που επιμένει. Το σώμα με αυτόν τον τρόπο προειδοποιεί για την υγεία μας και οφείλουμε να του δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή.

Διαβάστε επίσης:

Εσύ, ξέρεις τι είναι η πολυουρεθάνη που υπάρχει στα παπούτσια σου;

Τον όρο πολυουρεθάνη θα τον εντοπίσεις σε πολλά προϊόντα. Από τα υποδήματά σου μέχρι και σε έπιπλα.

Τι είναι όμως ακριβώς; Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των πλαστικών και έχει πολλαπλές εφαρμογές σε πολλούς κλάδους. Oι πρώτες ύλες της διαθέτουν πιστοποιητικά CE και η χρήση της επιτρέπεται απεριόριστα στην Ευρώπη και την Αμερική διότι το υλικό δεν έχει καμία τοξικότητα ή επικινδυνότητα.

Στις μέρες μας, η πολυουρεθάνη είναι ένα από τα πλέον σημαντικά μέλη της οικογένειας των πλαστικών, και λόγω της σύνθεσής της την κάνει εύχρηστη και βρίσκει εφαρμογή σε πολλά προϊόντα.

τι ειναι η πολυουρεθάνη

Είναι υπεύθυνη για την άνεση που παρέχουν τα σύγχρονα στρώματα και μαξιλάρια ύπνου, τεχνολογίας MEMORY,  τα οποία ουσιαστικά αντιγράφουν το ανθρώπινο σώμα κατά τη χρήση τους και επανέρχονται στην αρχική τους θέση όταν σηκωθούμε από το κρεβάτι / μαξιλάρι και όπως αναφέρουμε παραπάνω χρησιμοποιείται και στα Παπούτσια!

Είναι βασικό συστατικό σε πόρτες ασφαλείας καθώς και στα περισσότερα υλικά συσκευασίας για την προστασία εύθραυστων αντικείμενων.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ